"Μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας"

Απάντηση Κρέτσου σε δημοσιεύματα: Το ΥΨΗΠΤΕ κατοχύρωσε ψηφιακές συχνότητες για πρώτη φορά από το 2006

«Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κατοχύρωσε συχνότητες για τη χώρα πρώτη φορά από το 2006 και η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των μελών του SEDDIF είναι πολύ σημαντική για εθνικούς λόγους, αλλά (όπως ισχύει σε αντίστοιχες συμφωνίες) έχει μακροπρόθεσμο -και όχι απολύτως ορισμένο ακόμη- χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την κατοχύρωση συχνοτήτων υπέρ της Ελλάδας.

Ο Λ. Κρέτσος επισημαίνει ότι «η εξασφάλιση επιπλέον συχνοτήτων για τη χώρα αποτελεί θρίαμβο, θα αποδώσει καρπούς όμως μετά το 2022», και απευθυνόμενος σε όσους «έσπευσαν να βγάλουν βιαστικά συμπεράσματα σχετικά με τις αποφάσεις του Φόρουμ Υλοποίησης Ψηφιακού Μερίσματος Νοτίου Ευρώπης (SEDDIF)» αναρωτήθηκε: «Ως τότε δεν θα πρέπει να δημοπρατηθούν τηλεοπτικές άδειες;»

«Αν η Νέα Δημοκρατία και τα συστημικά media επιθυμούσαν όντως την ενίσχυση του πλουραλισμού για την οποία δήθεν κόπτονται σήμερα, γιατί δεν κατοχύρωναν τις συχνότητες όλα τα τελευταία χρόνια; Το αντίθετο. Από το 2006 οι κυβερνήσεις: α) έδιναν διαρκώς παρατάσεις ντροπής στη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών, β) αρνούνταν να βεβαιώσουν τα χρέη των ιδιοκτησιών τους αναφορικά με το τέλος χρήσης συχνοτήτων, γ) έκλεισαν το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μελετών (ΙΟΜ), το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο (ΕΟΑ) και την ΕΡΤ, δ) προχώρησαν στο διαγωνισμό-παρωδία με το μοναδικό υποψήφιο για τον πάροχο δικτύου (DIGEA) και βέβαια ε) ποτέ δεν τόλμησαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αδειοδότησης», προσέθεσε ο γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και καταλήγει:

«Όσο κι αν κάποιοι στενοχωριούνται, στις αρχές του 2018 μπαίνει τέλος στην τηλεοπτική ανομία 30 ετών.

Όσο κι αν κάποιοι στενοχωριούνται, η Ελλάδα καταγράφει διαρκώς επιτυχίες στα διεθνή φόρα, εξασφαλίζει τα συμφέροντά της και διευρύνει τα δικαιώματά της για τις δεκαετίες που έρχονται»».

«Είναι τουλάχιστον υποκριτικό, όσοι αδιαφόρησαν πλήρως από το 2006 για την κατοχύρωση των συχνοτήτων της χώρας μας να ενδύονται σήμερα το μανδύα του κριτή και να εγκαλούν την κυβέρνηση, η οποία όχι μόνο κατάφερε να διασφαλίσει τους υφιστάμενους φασματικούς πόρους, αλλά διεκδίκησε, κέρδισε και έφερε στην Ελλάδα πολύ περισσότερους», τονίζει από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας, ενώ αναφερόμενος στη συμφωνία επισημαίνει:

«Το νέο πλάνο που συμφωνήθηκε στη Βουδαπέστη διασφαλίζει την εξάλειψη παρεμβολών, ιδίως στα κρίσιμα ανατολικά και δυτικά σύνορα της χώρας, διασφαλίζει την εκπομπή των περιφερειακών σταθμών, κατοχυρώνει τις επικοινωνίες της Εθνικής Άμυνας, δημιουργεί τις συνθήκες εισαγωγής στην τηλεπικοινωνιακή τεχνολογία 5G και ομαλής μετάβασης της χώρας σε νέες ψηφιακές τηλεοπτικές τεχνολογίες από το 2022 και μετά, όπως προβλέπεται από τον οδικό χάρτη της ΕΕ.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες τηλεοπτικής εκπομπής, το νέο πλάνο συχνοτήτων της χώρας που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του SEDDIF θα τεθεί σε ισχύ σε 3 έως 5 χρόνια. Θα μεσολαβήσει μεταβατική περίοδος με ταυτόχρονη μετάδοση σε τυπική και υψηλή ευκρίνεια, γεγονός που αυξάνει τις ανάγκες σε φάσμα. Επιπλέον και μέχρι να συντονιστούν και να συλλειτουργήσουν τα πλάνα των όμορων χωρών δεν θα είναι διαθέσιμοι όλοι οι τηλεοπτικοί δίαυλοι. Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους εκείνοι που επιλέγουν να απαξιώσουν αυτή την εθνική επιτυχία, στο βωμό μικροκομματικών επιδιώξεων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.