Απάντηση του υφυπουργού Μεταφορών στο Documento για το «ρουσφέρτι υπέρ των ΚΤΕΛ»

Απάντηση του υφυπουργού Μεταφορών στο Documento για το «ρουσφέρτι υπέρ των ΚΤΕΛ»

Ανακοίνωση με την οποία επιχειρεί να διαψεύσει ρεπορτάζ του Documento αναφορικά με απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου, την οποία καταγγέλλουν τουριστικά γραφεία ως ρουσφετολογική υπέρ των ΚΤΕΛ Α.Ε., απέστειλε το γραφείο του. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο υφυπουργός, ο ίδιος ουδέποτε, όπως περιγράφεται στο δημοσίευμα, άναψε το πράσινο φως ώστε λεωφορεία ΚΤΕΛ να νοικιάζονται από τουριστικά γραφεία, πολλά εκ των οποίων είναι θυγατρικές των ΚΤΕΛ Α.Ε. ώστε να πραγματοποιούν ταξίδια στο εξωτερικό.

Ωστόσο, από την απόφασή του την οποία έφερε στο φως το Documento την Κυριακή 21 Αυγούστου, προκύπτει ότι επιτρέπεται η μίσθωση λεωφορείου των ΚΤΕΛ για την εκτέλεση προγραμμάτων εκδρομών και περιηγήσεων εντός και εκτός της χώρας, δηλαδή και στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, ο υφυπουργός υποστηρίζει ότι από το 2018 προβλέπεται η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί οποιασδήποτε κατηγορίας λεωφορείο συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικής χρήσης αυτών από τουριστικά γραφεία.

Σύμφωνα πάντως με μηνυτήρια αναφορά η οποία έχει κατατεθεί κατά παντός υπευθύνου και την οποία αποκάλυψε το Documento, ο υφυπουργός, αυθαίρετα και ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τον σχετικό νόμο, ο οποίος απαγορεύει σε λεωφορεία των ΚΤΕΛ να κάνουν δρομολόγια στο εξωτερικό αφού αυτό είναι αρμοδιότητα των τουριστικών γραφείων, άνοιξε τον δρόμο ώστε οι ανώνυμες εταιρείες ΚΤΕΛ να μπουν και στην αγορά των εκδρομών εκτός Ελλάδας.

Στη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στην Εισαγγελία της Καρδίτσας ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κατηγορείται από τον πρόεδρο του Συλλόγου Τουριστικών Γραφείων του νομού Τρικάλων Δημήτρη Ευθυμίου ότι έχει ερμηνεύσει αυθαίρετα τον νόμο, ο οποίος διαχωρίζει το συγκοινωνιακό έργο που εκτελούν τα ΚΤΕΛ από το μεταφορικό που είναι δουλειά των τουριστικών γραφείων. Μάλιστα αναφέρεται ότι ο υφυπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει «σαφή πρόθεση να προσπορίσει όφελος στα ΚΤΕΛ με αντίστοιχη ζημία του κλάδου των τουριστικών γραφείων».

Τα τουριστικά γραφεία επισημαίνουν επιπλέον ότι με αυτό τον τρόπο ευνοούνται και νομιμοποιούνται συγκεκριμένα τουριστικά γραφεία τα οποία είναι θυγατρικές των ΚΤΕΛ και μπορούν να χρησιμοποιούν κατά το δοκούν τον στόλο της μητρικής ΚΤΕΛ ανώνυμης εταιρείας. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να χρησιμοποιούν έναν ήδη μεγάλο αριθμό λεωφορείων και να κυριαρχούν στην αγορά του ταξιδιού και των εκδρομών στο εξωτερικό, οδηγώντας τα υπόλοιπα τουριστικά γραφεία που δεν ανήκουν στις κατά τόπους ΚΤΕΛ ΑΕ σε μαρασμό και κλείσιμο.

Ρουσφέτι υπέρ των ΚΤΕΛ

Αναλυτικά η απάντηση του Μιχάλη Παπαδόπουλου στο Documento

«Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας σας στις 21.08.2022 όπου αναφέρεται ότι κατετέθη μηνυτήρια αναφορά από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Τουριστικών Γραφείων Τρικάλων κ. Δημήτρη Ευθυμίου εναντίον του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, σχετικά με τη δυνατότητα χρησιμοποίησης παντός είδους λεωφορείου από τα τουριστικά γραφεία για την εκτέλεση εκδρομών, διευκρινίζουμε τα εξής:

Ουδεμία απόφαση εξεδόθη από τον Υφυπουργό  που να ρυθμίζει διαφορετικά το θέμα αυτό. Άλλωστε καμία απόφαση Υπουργού ή Υφυπουργού δεν μπορεί να αλλάξει ψηφισμένους και ισχύοντες νόμους. Αντίθετα, η Αστυνομία Ημαθίας απηύθυνε σχετικό ερώτημα προς το Υπουργείο για τη δυνατότητα χρησιμοποίησης λεωφορείων για εκδρομές στο εσωτερικό και όχι στο εξωτερικό, όπως αναληθώς αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, στο οποίο ήταν εκ του νόμου υποχρεωμένος να απαντήσει ο Υφυπουργός.

Μάλιστα, η διάταξη αυτή εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα από το έτος 2018, εξαιρουμένης της Αστυνομίας Ημαθίας, η οποία απηύθυνε αυτό το ερώτημα, στο οποίο μάλιστα επικαλείται τις ισχύουσες διατάξεις και την αιτιολογική έκθεση του ισχύοντος νόμου και ουσιαστικά αποδέχεται και την απάντηση του Υφυπουργού.

Επί της ουσίας της σχετικής απάντησης διευκρινίζουμε τα εξής:

Το έτος 2018 με νόμο του Υπουργείου Τουρισμού (άρθρο 44 του ν,4549/2018) προβλέπεται ρητά η αντικατάσταση προϋπάρχοντος νόμου και η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί οποιασδήποτε κατηγορίας λεωφορείο συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικής χρήσης αυτών  από τα τουριστικά γραφεία. 

Σχετικά με την αναφορά για «προεκλογικού τύπου ρουσφέτι προς τις ΑΕ ΚΤΕΛ», διευκρινίζονται, επίσης, τα εξής:

Το έργο των ΚΤΕΛ ως προς τη εκτέλεση αστικού και υπεραστικού μεταφορικού έργου είναι σαφώς καθορισμένο με τις διατάξεις του ν.2963/2001.

Οι παραπάνω μεταφορικές εταιρείες, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, έχουν δικαίωμα να ιδρύσουν ανεξάρτητες τουριστικές επιχειρήσεις, με ειδικά τουριστικά λεωφορεία και να διενεργήσουν τουριστικές εκδρομές από το έτος 1986.
Επομένως, κανένα «προεκλογικό ρουσφέτι» δεν έγινε υπέρ των συγκεκριμένων εταιρειών!

Ο τρόπος άσκησης του κυβερνητικού έργου που μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός προκύπτει από την εφαρμογή των νόμων που ψήφισε η Βουλή και όχι από παραπλανητικές ερμηνείες προκειμένου να ικανοποιηθούν κάποιες επαγγελματικές ομάδες. Άλλωστε οι κλειστές λογικές είναι αυτές που οδήγησαν στα Μνημόνια τα οποία πλήρωσε ακριβά η Χώρα μας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter