Απάντηση «χαστούκι» από το Εθνικό Αστεροσκοπείο στον σκοταδισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Απάντηση «χαστούκι» από το Εθνικό Αστεροσκοπείο στον σκοταδισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Πηγή: Facebook

Μια αυστηρή απάντηση σε κυβερνητικά στελέχη που αμφισβητούν επιστημονικά στοιχεία για το μέγεθος των καταστροφών από τις πυρκαγιές έδωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μέσω ανακοίνωσης του προέδρου του, καθηγητή Μανώλη Πλειώνη.

«Το Εθνικό Αστεροσκοπείο ως εθνικός ερευνητικός φορέας προφανώς δεν πολιτικοποιεί αλλά αντίθετα στηρίζει διαχρονικά την πολιτεία και την κοινωνία με την παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης επιστημονικών δεδομένων καινοτόμων εργαλείων», αναφέρει ο διευθυντής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Στέλιος Πέτσας στοχοποίησε ευθέως το Εθνικό Αστεροσκοπείο λέγοντας «βλέπω μια… πολιτικοποίηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που δεν μου αρέσει καθόλου».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις της υφυπουργού Σοφίας Βούλτεψη περί «προπαγάνδας των αριθμών» και πριν μερικές ημέρες ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος που αμφισβητούσε τις μετρήσεις καμένων στρεμμάτων.

Διαβάστε επίσης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο δρόμο για τον Μεσαίωνα

Η ανακοίνωση του καθηγητή Μανώλη Πλειώνη, προέδρου του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο ως εθνικός ερευνητικός φορέας «προφανώς δεν πολιτικοποιεί αλλά αντίθετα στηρίζει διαχρονικά την πολιτεία και την κοινωνία με την παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης επιστημονικών δεδομένων καινοτόμων εργαλειών

Αλλά και με ενημέρωση και διάθεση της γνώσης στην κοινωνία τόσο απαραίτητης σε περίοδο αμφισβήτησης του ορθολογισμού υπέρ των θεωριών συνομωσίας.

Η κοινωνική προσφορά του Εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών είναι διαχρονική και αδιαπραγμάτευτη και δεν εξαρτάται από την εκάστοτε πολιτική αντιπαράθεση».

Όμως η αίγλη της επιστήμης και της επιστημονικής γνώσης λαβώνεται και απαξιώνεται όταν αμφισβητείται από επίσημα χείλη όταν χρησιμοποιείται για να στηριχθούν ή να καταρριφθούν πολιτικά αφηγήματα όταν γίνεται μήλον της έριδος αναμεσα σε πολιτικές διαμάχες.

Δυστυχώς διαχρονικά έχουν χρησιμοποιηθεί τα επιστημονικά στοιχεία και η γνώση που παρέχουμε από τα ΜΜΕ ή από πολιτικούς για να υποστηρίξουν ή να καταγγείλλουν στασεις πολιτικές.

Θυμίζω ότι αντιστοιχα τα ΜΜΕ το 2017 ανακοίνωσαν «Το αστεροσκοπείο διαψεύδει τον Τσίπρα» σε μία ανάλογη παρουσίαση από το ΕΑΑ επιστημονικών δεδομένων για πυρκαγιές»

Η μοναδική πολιτική που μας αφορά ως φορέα είναι η πολιτική της έρευνας για την οποία έχουμε θεσμικά την υποχρέωση να συνεισφέρουμε με τις απόψεις μας μέσω θεσμοθετημένων διαύλων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter