«Aπάτες» ΕΦΚΑ σε βάρος 772.000 συνταξιούχων – Εξώδικο από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων

«Aπάτες» ΕΦΚΑ σε βάρος 772.000 συνταξιούχων – Εξώδικο από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων

Ζητoύν πίσω τις αυξήσεις που δόθηκαν προεκλογικά και επανυπολογίζουν χιλιάδες παράλληλες συντάξεις με… αδιευκρίνιστο τρόπο

Με εξώδικο που απέστειλε στον ΕΦΚΑ το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) φωτίζει τις αποχρώσες ενδείξεις απάτης από τον ΕΦΚΑ σε βάρος τουλάχιστον 200.000 συνταξιούχων.

Με τη μέθοδο των αδιευκρίνιστων που γνωρίζει πολύ καλά ο τέως υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αδωνης Γεωργιάδης, σε αγαστή συνεργασία με τον νυν διοικητή του ΕΦΚΑ Αλέξανδρο Βαρβέρη προσπαθούν να μειώσουν όσα χρήματα σε προσαυξήσεις των συντάξεων δικαιούται βάσει των νόμων η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων.

Από την άλλη, πετσοκομμένη σύνταξη θα λάβουν τον Φεβρουάριο 572.000 συνταξιούχοι ως αποτέλεσμα της πολιτικής απατεωνιάς των Κωστή Χατζηδάκη και Παναγιώτη Δουφεξή (πρώην διοικητής ΕΦΚΑ) που πέρυσι, σε προεκλογική κατ’ ουσία περίοδο, με ένα «βολικό λάθος» έδωσαν περισσότερα χρήματα, καταβάλλοντας δύο φορές τις αυξήσεις στους συνταξιούχους ώστε να προσέλθουν στις κάλπες ικανοποιημένοι.

Δείτε επίσης: Μείωση έγινε η αύξηση σε 120.000 συντάξεις

Η αδιευκρίνιστη μέθοδος

Τα ερωτήματα βαριά, αφήνουν ενδείξεις ενοχής σε βάρος των Αδ. Γεωργιάδη και Αλ. Βαρβέρη που καλούνται να διευκρινίσουν τα αδιευκρίνιστα. Πρόκειται για τον επανυπολογισμό της παράλληλης σύνταξης όσων είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τη 13η Μαΐου 2016 (ημερομηνία που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου). Με βάση τον συγκεκριμένο νόμο δίνεται η δυνατότητα να επανυπολογιστούν οι περιπτώσεις που αφορούν την παράλληλη σύνταξη, ενώ χιλιάδες συνταξιούχων έχουν υποβάλει αιτήσεις ζητώντας αντί για δεύτερη σύνταξη, να υπάρξει προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα.

Δείτε επίσης: Όταν η Δόμνα εξηγεί την «κατακράτηση» των συνταξιούχων (Video)

Από εδώ και πέρα αρχίζουν τα ευτράπελα με τη μέθοδο των αδιευκρίνιστων.

Τι πράττει ο ΕΦΚΑ; Αρχικώς δεν εφαρμόζει τους νόμους! Επειτα δεν διευκρινίζει τον τρόπο που επανυπολογίζει τις προσαυξήσεις παράλληλης ασφάλισης, ώστε από τη μία να αυξηθούν κατακόρυφα οι πιθανότητες απόρριψης της όποιας προσφυγής των πληττομένων στα δικαστήρια –ώστε οι δικηγόροι του ΕΦΚΑ να προβάλουν εναντίον τους ένσταση αοριστίας– και από την άλλη να προκληθεί τέτοια αναστάτωση ώστε να αποτραπούν οι συνταξιούχοι από τη δικαστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Εχουν γνώση οι φύλακες

Για να προλάβει το κακό που η κυβέρνηση Μητσοτάκη διά των Αδ. Γεωργιάδη και Αλ. Βαρβέρη εξυφαίνει εναντίον τουλάχιστον 200.000 συνταξιούχων (τη σκυτάλη παρέλαβε πλέον η νέα υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου), το ΕΝΔΙΣΥ απέστειλε εξώδικη πρόσκληση εν ονόματι 90 συνταξιούχων μελών του. Αίτημά τους το αυτονόητο: να εφαρμοστεί ο νόμος. Τα πέντε ερωτήματα ωστόσο που τίθενται από την πλευρά του ΕΝΔΙΣΥ είναι αμείλικτα:

• Πώς ο ΕΦΚΑ δηλώνει ότι αξιοποιεί τον «συμφερότερο τρόπο» υπολογισμού χωρίς να αναφέρει στοιχεία για το πώς έχει γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων;

• Πώς έχει γίνει ο διαχωρισμός εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης;

• Ο επανυπολογισμός έχει γίνει σύμφωνα με το 0,075% της προσαύξησης στο σύνολο των παράλληλων ετών ασφάλισης; • Με δεδομένο ότι ο ΕΦΚΑ επικαλείται την έκδοση λογισμικού για τον υπολογισμό της παράλληλης σύνταξης, υπάρχουν διαφορές στις συντάξεις που εκδίδονται με αίτηση μετά τις 13.05.2016 και έχουν υπολογιστεί με τον «νόμο Κατρούγκαλου»;

• Ποιες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στον παλαιότερο και τον νεότερο τρόπο υπολογισμού;

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έστειλε εξώδικη πρόσκληση στον ΕΦΚΑ και ζητά εφαρμογή του νόμου και σαφείς απαντήσεις για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων

Πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη

Ηταν 26 Μαρτίου πέρυσι όταν το Documento φώτιζε τα κυβερνητικά παιχνίδια για υφαρπαγή ψήφων συνταξιούχων ενόψει εκλογών, απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν ήταν λάθος η καταβολή διπλών αυξήσεων σε 572.000 συνταξιούχους με τις συντάξεις Φεβρουαρίου (καταβλήθηκαν τέλος Ιανουαρίου 2023) και Μαρτίου (καταβλήθηκαν τέλος Φεβρουαρίου 2023).

Ετσι, 572.000 συνταξιούχοι διαπίστωσαν ότι οι συντάξεις του Μαρτίου είχαν επιπρόσθετη αύξηση της τάξης του 7,75%. Στην πράξη οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, αντί να χορηγήσουν την αύξηση 7,75% που δόθηκε στην αρχή του έτους, τη διπλασίασαν, ξεπερνώντας το 15%.

Τότε οι εκλογές είχαν κλειδώσει για την 9η Απριλίου και ως εκ τούτου ήταν ένα «βολικό λάθος» που θα έφερνε τους συνταξιούχους ενώπιον της κάλπης με επιπρόσθετα χρήματα στον λογαριασμό τους.

Ομως οι Κ. Χατζηδάκης και Π. Δουφεξής πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη αφού αποδεικνύεται ότι στήθηκε μηχανισμός εξαπάτησης εκλογέων προς άγρα ψήφων. Από τα εκκαθαριστικά που έλαβαν αυτοί οι συνταξιούχοι προκύπτει ότι το «λάθος» έγινε μόνο στην ανταποδοτική σύνταξη και όχι στην εθνική.

Αρα κάποιος έδωσε εντολή να συμβεί το «λάθος» και αυτός ο κάποιος δεν μπορεί παρά να στέκεται στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας. Σαν να μην έφτανε αυτό το δίδυμο Χατζηδάκη – Δουφεξή αποφάσισε να μην επιστραφούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά με την επόμενη καταβολή αλλά να αποδοθούν με την καταβολή της σύνταξης του Φεβρουαρίου 2024.

Ο λόγος προφανής: είχε μεσολαβήσει η τραγωδία των Τεμπών και η προκήρυξη των εκλογών είχε μετακυλιστεί για την 21η Μαΐου. Τώρα οι 572.000 συνταξιούχοι εν μέσω ακρίβειας καλούνται να δώσουν πίσω όσα πήραν από το «βολικό λάθος» εξαπάτησής τους.

Συνολικά τότε διατέθηκαν 15,5 εκατ. ευρώ, που σημαίνει 26,5 ευρώ από κάθε συνταξιούχο μέσο όρο. Οσο για τη ζημιά του ΕΦΚΑ που προκάλεσαν οι Χατζηδάκης και Δουφεξής – αν τα 15,5 εκατ. είχαν μείνει κατατεθειμένα, ο ΕΦΚΑ θα είχε ένα επιτόκιο της τάξης του 3-4%– συνολικού ύψους πάνω από 500.000 ευρώ, ποιος νοιάζεται; Αλλωστε σε κάθε ερώτηση η απάντηση είναι 41%.

Διαβάστε επίσης

Γαβρήλος: Την ανικανότητα του υπουργείου Εργασίας, την πληρώνουν οι συνταξιούχοι

Ο Τσακλόγλου προτείνει αλά ιαπωνικά: Οι διευθυντές να δουλέψουν σε σούπερ μάρκετ για να πάρουν σύνταξη! (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter