Απαξιώνει τις αντιδράσεις για το νομοσχέδιο συγκάλυψης των παρακολουθήσεων η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Απαξιώνει τις αντιδράσεις για το νομοσχέδιο συγκάλυψης των παρακολουθήσεων η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Μπορεί η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Ένωση Ποινικολόγων και μέρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να αποτελούν μερικούς από τους σημαντικότατους θεσμικούς παράγοντες του τόπου που «ραπίζουν» το νομοθέτημα συγκάλυψης της κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις, όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαιώνει πως το Μέγαρο Μαξίμου απαξιώνει κάθε κριτική και πρόταση στο πλαίσιο της διαβούλευσης, με την ταυτόχρονη προσχηματική επίκλησή της.

«Πρώτα από όλα, ολοκληρώθηκε εχθές η δημόσια διαβούλευση. Στη δημόσια διαβούλευση κατατέθηκαν πολύ αξιόλογες προτάσεις, και η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει πολλές από τις προτάσεις αυτές, στην κατεύθυνση μίας πληρέστερης πρότασης, πάντοτε στη φιλοσοφία της νομοθέτησης που κάνουμε» απάντησε μεταξύ άλλων σε ερώτηση του documentonews.gr ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών της Δευτέρας, σε ερώτημα για το πλήθος σημαντικών ενστάσεων και αντιδράσεων θεσμικών παραγόντων της Δικαιοσύνης, που κατηγορούν ευθέως την κυβέρνηση για νομοθέτηση της συγκάλυψης του ίδιου του σκανδάλου με την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Κρίσιμοι θεσμικοί παράγοντες όπως η ΑΔΑΕ, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, και Ένωση Ποινικολόγων κατηγορούν ευθέως την κυβέρνηση για νομοθέτηση συγκάλυψης του σκανδάλου παρακολουθήσεων. Κατηγορούν επίσης πως αντιγράφετε πρακτικές της Βουλγαρίας και της Ρωσίας. Υπάρχουν αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση, και από την PEGA. Γιατί δεν θεσπίζετε ξανά τη διάταξη με την οποία θα μπορούν άμεσα όσοι πολίτες έχουν παρακολουθηθεί άδικα να ενημερωθούν χωρίς καθυστερήσεις και προστριβές;» ρωτήσαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ζητώντας παράλληλα απάντηση και για το τι θα πράξει η κυβέρνηση σε περίπτωση που κανένα άλλο κόμμα δεν στηρίξει το νομοθέτημά της.

Σε αυτό το τελευταίο, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν πήραμε απάντηση, γεγονός που προδίδει επιπλέον την απαξίωση της αντιπολίτευσης στην οποία συντελεί η κυβέρνηση. Παράλληλα όμως, με την απάντησή του ο Γ. Οικονόμου επιβεβαιώνει και τον προσχηματικό χαρακτήρα που αποδίδει το Μέγαρο Μαξίμου στην διαβούλευση του νομοσχεδίου, αφού τα όσα έχουν αναφέρει οι παραπάνω θεσμικοί παράγοντες οδηγούν στην ουσιαστική απόρριψη του νομοθετήματος, την ώρα που στην κυβέρνηση κάνουν… σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

«Από εκεί και ύστερα, οι θεσμικές ρυθμίσεις που φέρνουμε συντονίζουνε το πλαίσιο στη χώρα μας με πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου η τριετία για παράδειγμα για την ενημέρωση κάποιου από την ώρα που τελειώνει η νόμιμη επισύνδεση για λόγους εθνικής ασφάλειας, δεν είναι μόνο μια πραγματικότητα στην Ελλάδα. Ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» υποστήριξε ψευδεπίγραφα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την ώρα που καταγγέλλεται πως αντίστοιχες διατάξεις έχουν θεσπίσει μόνον χώρες όπως η Ρωσία και η Βουλγαρία, που δεν αποτελούν πρότυπο για καμία ευρωπαϊκή χώρα.

Συνέχισε δε με γενικόλογες αναφορές σε θεσμικές ρυθμίσεις που συντελούν «πολύ ισχυρές δικλείδες ασφάλειας» για τις παρακολουθήσεις πολιτικών, επιβεβαιώνοντας με αυτή του την αναφορά και το γεγονός πως η ζέση της κυβέρνησης στοχεύει στην προστασία των πολιτικών ώστε να κρυφτεί η εκτεταμένη παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων και «φίλων» της κυβέρνησης Μητσοτάκη από το Μέγαρο Μαξίμου. Επικαλέστηκε ακόμα τη θέσπιση ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του επικεφαλής της ΕΥΠ, όπου το νομοσχέδιο τον θέλει είτε διπλωμάτη είτε στρατιωτικό, καταλήγοντας στο ψευδέστατο αφήγημα περί απαγόρευσης των παράνομων λογισμικών, την ώρα που φροντίζει αντιθέτως για την νομιμοποίησή τους.

«Η χώρα μας καθίσταται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου στην ουσία θα υπάρχει καθολική απαγόρευση στην επικράτειά της παραγωγής, κατοχής, εμπορίας, χρήσης των κακόβουλων λογισμικών» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μόλις την περασμένη Κυριακή, το Documento αποκάλυψε πως αντί της απαγόρευσης χρήσης κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης, τα οποία ούτως ή άλλως απαγορεύονταν από το 2008, η κυβέρνηση επιλέγει διά του νέου νόμου τη νομιμοποίησή τους, υπό την προϋπόθεση να προμηθεύεται η ΕΥΠ ή άλλη κρατική δομή το εκάστοτε λογισμικό. Με τον τρόπο αυτό όχι απλώς δεν καθίσταται παράνομη η χρήση και εμπορία τέτοιων λογισμικών, αλλά νομιμοποιείται το κράτος να τα προμηθεύεται και να τα χρησιμοποιεί κατά το δοκούν και πιθανόν αδιαφανώς. Να κάνει δηλαδή ό,τι ακριβώς και τώρα, απλώς με επίφαση νομιμότητας.

«Και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, έχοντας αξιοποιήσει και αρκετές από τις παρατηρήσεις στη διαβούλευση, θα αναδειχθεί νομίζω αυτό που η κυβέρνηση υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή, ότι είναι ένα πλήρες, συνεκτικό πλαίσιο στην κατεύθυνση αντιμετώπισης διαχρονικών παθογενειών σε όλο αυτόν τον τομέα» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δίνοντας με την αναφορά του την καλύτερη περιγραφή στον «μονόλογο» της κυβέρνησης, που απαξιώνει κάθε κριτική, διαβούλευση και δημόσιο διάλογο, δηλώνοντας σε κάθε βήμα της την ενοχή της στο πολύκροτο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter