Απεβίωσε ο ζωγράφος και χαράκτης Γιάννης Βαλαβανίδης

Ένας ακόμα γνωστός ζωγράφος και χαράκτης και ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ, ο Γιάννης Βαλαβανίδης άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στις 15:30 μετά το μεσημέρι στο Νεκροταφείο Νέας Σμύρνης. Την ίδια μέρα κηδεύονται ο Δημήτρης Μυταράς στην Αθήνα και ο Γιάννης Κουνέλλης στην Ρώμη. Και οι τρεις έφυγαν από τη ζωή με διαφορά λίγων εικοσιτετράωρων, αφήνοντας πολύτιμη παρακαταθήκη το πλούσιο έργο τους.

Ο Γιάννης Βαλαβανίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Σπούδασε ζωγραφική, χαρακτική και ψηφιδωτό στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1957-1963), με τον Γ. Μόραλη, τον Κ. Γραμματόπουλο και την Ε. Βοϊλα. Ήταν ενεργό μέλος φοιτητικών ενώσεων με αριστερό προσανατολισμό και συμμετείχε στις κινητοποιήσεις της νεολαίας κατά τη δεκαετία του 1960. Εξαρχής οι ιδεολογικές του απόψεις συμβάδιζαν με τις καλλιτεχνικές του επιλογές. Πριν από τη δικτατορία του 1967, συνεργαζόταν με την Επιθεώρηση Τέχνης και ήταν μέλος της Ομάδας Τέχνης Α.

Το 1968 δούλεψε για ένα χρόνο στο Παρίσι.Στις αρχές του 1970, μαζί με άλλους τέσσερις συνομήλικους ζωγράφους (Κλεοπάτρα Δίγγα, Κυριάκο Κατζουράκη, Χρόνη Μπότσογλου, Γιάννη Ψυχοπαίδη) δημιούργησαν την ομάδα «Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές», παρουσιάζοντας μια παραστατική ζωγραφική με κριτικό κοινωνικό περιεχόμενο, η οποία λειτούργησε και ως αντι-δικτατορική πρόταση.

Σε ανακοίνωση του το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει για την απώλεια του μεγάλου καλλιτέχνη:

"Αποχαιρετούμε τον καλλιτέχνη, τον δάσκαλο, τον πολίτη, τον σύντροφο και πριν από όλα τον άνθρωπο Γιάννη Βαλαβανίδη και δηλώνουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια μας στους οικείους αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον καλλιτέχνη

Αναλυτικά η ανακοίνωση: "Ο χώρος του πολιτισμού θρηνεί την απώλεια του ζωγράφου, χαράκτη και ομότιμου καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Γιάννη Βαλαβανίδη.

Ο Γιάννης Βαλαβανίδης εντάχθηκε, ως εκπρόσωπος των φοιτητών της ΑΣΚΤ, στο προδιδακτορικό φοιτητικό κίνημα και υπηρέτησε από το χώρο της Αριστεράς, σταθερά και ακλόνητα, τον αγώνα για τη Δημοκρατία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Ελευθερία μέχρι το τέλος της ζωής του.

Με το έργο του συνέδραμε στην προσπάθεια ενεργοποίησης της τέχνης στην υπηρεσία των άμεσων κοινωνικών ζητημάτων. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 δημιούργησε, μαζί με τους συνομηλίκους του ζωγράφους Κλεοπάτρα Δίγκα, Κυριάκο Κατζουράκη, Χρόνη Μπότσογλου και Γιάννη Ψυχοπαίδη, την ομάδα των Νέων Ελλήνων Ρεαλιστών, η οποία με ξεχωριστή παρρησία και ευκρίνεια αναπαρέστησε τα συλλογικά αιτήματα μιας ολόκληρης εποχής.

Από τη θέση του δημοσίου λειτουργού, έθεσε με ανιδιοτέλεια ως χρέος και πρόταγμά του το δημόσιο συμφέρον και το κοινό καλό, την ίδια στιγμή που ως καλλιτέχνης καλλιέργησε με συνέπεια τα της τέχνης και των έργων της.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και του Τμήματος Πολιτισμού αποχαιρετούμε τον καλλιτέχνη, τον δάσκαλο, τον πολίτη, τον σύντροφο και πριν από όλα τον άνθρωπο Γιάννη Βαλαβανίδη και δηλώνουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια μας στους οικείους του."

Στην πρώτη του ατομική έκθεση (1970, 'Αστορ) υπήρχαν ήδη έργα που έδειχναν την τάση του να ερευνά σε βάθος την όψη των καθημερινών αντικειμένων, αποφεύγοντας τις τρέχουσες λύσεις της κολορίστικης ζωγραφικής ή της «ελληνικότητας». Οι προσπάθειές του προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια. Χαρακτηριστικό στοιχείο του έργου του είναι η εξαντλητική επεξεργασία της γραφής, μέσω της οποίας αποδίδεται η εικόνα του θέματος, είτε με χρήση φωτογραφικών ντοκουμέντων, είτε με απευθείας παρατήρηση του μοντέλου. Οι θεματικές ενότητες της ζωγραφικής του (Εργαλεία, Βουνά, Πρόσωπα, Χώροι) εξελίσσονται παράλληλα από τη δεκαετία του 1980 έως σήμερα.

Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συμμετείχε σε καλλιτεχνικές ομάδες, όπως η Ομάδα για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη και ο Σύνδεσμος Σύγχρονης Τέχνης.

Δίδαξε ζωγραφική αρχικά στη Σχολή Βακαλό (1972-1980) και κατόπιν στην ΑΣΚΤ (1981-2005), όπου διετέλεσε Αντιπρύτανης από το 2001 έως το 2004.Ασχολήθηκε επίσης με την εικονογράφηση βιβλίων και τη σχεδίαση εξωφύλλων. Κείμενά του για την τέχνη έχουν δημοσιευθεί σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά. Το 2005 οργανώθηκε αναδρομική έκθεσή του στο Μουσείο Φρυσίρα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.