Απέφυγε όλα τα κρίσιμα θέματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έκοψε τα αντιπολιτευόμενα μέσα

Απέφυγε όλα τα κρίσιμα θέματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έκοψε τα αντιπολιτευόμενα μέσα

Το πολιτικό του στίγμα ότι θεωρεί την συναίνεση τελειωμένη υπόθεση, έδωσε στη συνέντευξη του στην ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Δίχως να δώσει κάποια είδηση ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε σε σημαντικό βαθμό τις χθεσινές εξαγγελίες του κατά την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς, ενώ δεν απάντησε σε κανένα από τα κρίσιμα θέματα όπως το πόθεν έσχες του και το χρέος της ΝΔ που αυξήθηκε επί των ημερών του.

Αν και απέφυγε να αναφερθεί ευθέως στο πόθεν έσχες του και στα περιουσιακά στοιχεία της συζύγου του, (άλλωστε δεν έδωσε καθόλου ερώτηση στο Documento), μίλησε για επιθέσεις που δέχεται από μέσα ενημέρωσης και από τον Αλέξη Τσίπρα. Αφού εξέφρασε την εκτίμηση ότι πίσω από «τις επιθέσεις» που δέχεται βρίσκεται ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «Δεν πρόκειται να μπω σε τέτοια αντιπαράθεση, αλλά δεν έχω ένδειξη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα αλλάξει τακτική, αλλά κάνει λάθος αν νομίζει ότι με αυτή την τακτική θα κερδίσει».

Δεν θα ξανακλείσει η χώρα

Δεν θα ξανακλείσει η χώρα και δεν θα υπάρξουν ξανά περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα που να υπονομεύσουν τις προβλέψεις για την οικονομία, διαβεβαίωσε με κατηγορηματικότητα.

Για το θέμα του εμβολιασμού ανέφερε: «Δεν είναι στις προθέσεις μου να επεκτείνω την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, δεν μπορώ να το αποκλείσω αλλά δεν είναι στις προθέσεις μας». Σημείωσε ότι «θα επιστρατεύσει την πειθώ ώστε να πεισθούν όχι οι φανατικοί αντιεμβολιαστές, αυτοί δεν πείθονται αλλά οι πολίτες που έχουν επιφυλάξεις». Ανέφερε ακόμη ότι «πρέπει να γίνει η τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους και σε όσους είναι άνω των 60 καθώς και σε όσους έκαναν το εμβόλιο πολύ νωρίς και έχουν περάσει πάνω από οκτώ μήνες».

Για τα σχολεία είπε ότι «πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά. Δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πορεία της πανδημίας. Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι θα πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά. Κάνω έκκληση στα παιδιά και στους γονείς να εμβολιαστούν. Από εκεί και μετά δίνω μεγάλη σημασία στα self test. Εύχομαι να μην επιστρέψουμε σε τηλεκπαίδευση». Σημείωσε ότι το ποσοστό εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς είναι υψηλό καθώς κινείται στο 80%.

Για το αντιεμβολιαστικό κίνημα είπε ότι «Αντιεμβολιαστές υπάρχουν παντού στον κόσμο, στην Ελλάδα οι αντιδράσεις τους είναι σχετικά περιορισμένες. Ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι ιδεολογικά αντίθετοι στα εμβόλια. Δεν μπορώ να κάνω κάτι εκτός από το να του πω ότι κινδυνεύουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους». Πάντως ενώ αναφέρθηκες τη στάση του Παύλου Πολάκη και την διαφωνία του με τον κ. Ξάνθο όσον αφορά τις κινητοποιήσεις είπε ότι «Δεν νομίζω ότι υπάρχει υποκίνηση από τη αξιωματική αντιπολίτευση».

Φταίει ο παγκόσμιος καπιταλισμός για τις τιμές…

Για την οικονομία ανέφερε ότι «Αισθανόμαστε ασφαλείς με την πρόβλεψη για ανάπτυξη της τάξης του 5,9% για το 2021 και πρόσθεσε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε υπακούνε σε μία λογική, την παραγωγή πλούτου και εν συνεχεία την διάχυση της ευημερίας». Για το 2022 είπε ότι θα είναι πολύ καλή χρονιά για την οικονομία, όπως και τα επόμενα χρόνια. Σημείωσε ακόμη ότι «Δεν θέτουμε σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα», και πρόσθεσε: «Θεωρώ δεδομένο ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας θα αλλάξει. Η συζήτηση αυτή θα είναι η επόμενη μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη. Η Γερμανία δεν θα είναι τόσο δογματική όσο στο παρελθόν.

Απέδωσε την ακρίβεια στην διεθνή συγκυρία και πρόσθεσε ότι «είναι ένα προσωρινό φαινόμενο που οφείλεται στο ότι η ζήτηση επέστρεψε μετά την πανδημία καλύπτοντας την προσφορά». Για την Ελλάδα είπε ότι «ενισχύσαμε το διαθέσιμο εισόδημα…Έχουμε στη διάθεσή μας εργαλεία όπως η μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα. Η δεύτερη γραμμή άμυνας είναι ο έλεγχος της αγοράς και τη τήρηση του ανταγωνισμού.

Σε ερώτηση για το αν θα πάρει επιπλέον μέτρα είπε «ας χωνευθούν πρώτα αυτά που ανακοινώσαμε». Πάντως απέφυγε να απαντήσει στο πώς θα αντιμετωπισθεί η ακρίβεια με μισθούς στους οποίους δόθηκε αύξηση 2%.

Τέλος η συναίνεση

Για τον αποτυχημένο ανασχηματισμό ανέφερε ότι «πριν από κάθε ανασχηματισμό γίνονται αναλύσεις, ωστόσο η επιλογή των υπουργών είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης έμεινε αμετάβλητος γιατί είμαι ικανοποιημένος από τους υπουργούς…».

Αναφέρθηκε στο θέμα με την επιλογή του Ευάγγελου Αποστολάκη λέγοντας: «Για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, έκρινα ότι είναι ένας τομέας που δεν χωρούν ιδεολογικές διαφορές και γι αυτό πρότεινα σε έναν άνθρωπο για να συμβολίσω την απαραίτητη ενότητα με το γνωστό αποτέλεσμα…Έχω εξαντλήσει την πρόθεσή μου για συναίνεση. Από εδώ και στο εξής θα επιδιώξω συναίνεση με τους πολίτες. Σημείωσε ακόμη ότι δεν αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα στην χθεσινή του ομιλία και πρόσθεσε: «Ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει την όξυνση επιτίθεται σε μένα, στην οικογένειά μου, στην γυναίκα μου. Μην έχετε αμφιβολίας αυτά γράφονται και λέγονται είναι σε μεγάλο βαθμό κατευθυνόμενα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει αξιακό, πολιτικό και πολιτιστικό χάσμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι διχασμένη η κοινωνία. Είναι αντικειμενική διαπίστωση.

Για τις δημοσκοπήσεις: «Δεν σχολιάζω συχνά τις δημοσκοπήσεις. Αλλά βλέπω την μεγάλη εικόνα που δείχνει ότι μετά από δύο χρόνια που είναι καμπή η κυβέρνηση εξακολουθεί να προηγείται σημαντικά και να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη ενός σημαντικού ποσοστού της κοινωνίας.

Για την στροφή προς τα δεξιά με την επιλογή Πλεύρη απέφυγε να απαντήσει λέγοντας: «Επιδιώκω μία πλατιά, ευρεία πολιτική συμμαχία του ορθολογισμού που απεχθάνεται την πόλωση και είναι σε θέση να συνθέτει και όχι να διχάζει». Σημείωσε ακόμη ότι «η διεύρυνση που μας έδωσε το 40% αποτελεί αδιαπραγμάτευτη επιλογή…Όταν κάνω επιλογές για υπουργεία με ενδιαφέρει αν τα πρόσωπα μπορούν να εξυπηρετήσουν την πολιτική».

Με ερώτηση πάσα επανέλαβε τα όσα είπε χθες στην ομιλία του για τους νέους, ενώ για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ανέφερε: «Θα περίμενα από την αντιπολίτευση να σχολιάσει τα συγκεκριμένα μέτρα όπως το “πρώτο ένσημο”», δηλαδή την επιδότηση των νεοπροσλαμβανόμενων.

Τα συμφέροντά μας με την Τουρκία είναι ευθυγραμμισμένα

Για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι δεν προβλέπεται συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο του ΟΗΕ. Ακολούθως είπε: «Η πολιτική μας απέναντι στην Τουρκία δεν αλλάζει, από εκεί και μετά το δικαίωμα στην αυτοάμυνα της χώρας μας είναι παντελώς αδιαπραγμάτευτο από την πατρίδα μας… Το 2021 δεν είχαμε τις εντάσεις του 2020 επί του πεδίου, πέρα από φραστικές προκλήσεις και υπάρχουν πεδία στην οικονομία όπως και στο μεταναστευτικό που μπορούμε να συνεργαστούμε…Τα συμφέροντα με την Τουρκία στο προσφυγικό μεταναστευτικό είναι ευθυγραμμισμένα. Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία και να αποφεύγεται η ένταση. Η Ελλάδα ακολουθεί μία πολιτική ενεργού φύλαξης των συνόρων.

Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ είπε ότι συζητάμε για πενταετή και όχι μονοετή ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

«Εχω πει και θα επαναλάβω ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και εφόσον κερδίσω σχεδιάζω με ορίζοντα δεκαετίας», ανέφερε απαντώντας στην σχετική ερώτηση και πρόσθεσε: «Έχω μπλεχτεί με το τι ζητάει ο κ. Τσίπρας. Από τη μία τις προβλέπει αλλά δεν τις ζητά…Από ότι ξέρω οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έλθουν τα Χριστούγεννα». Σημείωσε ακόμη ότι ποτέ δεν σκέφθηκε τις πρόωρες εκλογές: «Δεν θα είχα να κερδίσω κάτι, θα ήταν μία πράξη πολιτικού τακτικισμού. Όταν θα φθάσουμε στο τέλος της θητείας, οι συνθήκες για να ζητήσουμε την εμπιστοσύνη του λαού θα είναι κατάλληλες. Πιστεύω στην προοπτική της οικονομίας και στο τέλος της τετραετίας θα κριθεί συνολικά η αποτελεσματικότητα αυτής της κυβέρνησης σε σύγκριση με την προηγούμενη…Επίσης εγώ θα διεκδικήσω την αυτοδυναμία από τις πρώτες εκλογές. Αν δεν το πετύχω θα έχουμε διπλές εκλογές. Ο κ. Τσίπρας δεν έχω καταλάβει τι θα κάνει θα ζητήσει να κυβερνήσει μαζί με τον κ. Βαρουφάκη όπως έγινε το 2015;».

Απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα για την μεσαία τάξη: «Δεσμεύτηκα προεκλογικά να επιστρέψω στη μεσαία τάξη αυτά που της πήρε ο κ. Τσίπρας και αυτό κάνω με τις φοροελαφρύνσεις και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων»

Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας είπε ότι θα συνεχιστεί η εκχώρηση τομέων στον ιδιωτικό τομέα αφού όπως σημείωσε το ζητούμενο είναι η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Τα δύο λάθη του

Για την πανδημία είπα ότι ήταν λάθος που δεν είχαμε κλείσει την Θεσσαλονίκη νωρίτερα. Αλλά και για τις πυρκαγιές ζήτησα συγγνώμη, δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον στον βαθμό που θα έπρεπε. Το θέμα είναι αν αναγνωρίζουμε τα λάθη να μην παγιδευτούμε στη αλαζονεία της εξουσίας και να προσαρμόζουμε τις πολιτικές μας.

Έριξε την ευθύνη για την αποτυχία με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Για την προστασία του πολίτη είπε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την ασφάλεια της χώρας…Τα νέα παιδιά θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι αστυνομικοί είναι σύμμαχοί τους. Για τη πανεπιστημιακή αστυνομία είπε ότι τα ειδικά τμήματα θα τα χρησιμοποιήσουμε όταν θα είμαστε έτοιμοι. Η πολιτική επιλογή παραμένει. Αν κάποιοι φαντασιώνονται βία και επεισόδια, να ξέρουν ότι κανένας δεν έχει να κερδίσει από την ένταση».

Πότε θα πληρώσει τα χρέη η κυβέρνηση

Απέφυγε να απαντήσει για το χρέος της ΝΔ και κυρίως στο επίμαχο: τα 110 εκατομμύρια που αυξήθηκε το χρέος κατά την διάρκεια της προεδρίας του.

Παρακολουθήστε  το βίντεο της συνέντευξης στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter