Απειλεί τον οικογενειακό προϋπολογισμό νέο κύμα ακρίβειας σε τρόφιμα και βασικά είδη

Απειλεί τον οικογενειακό προϋπολογισμό νέο κύμα ακρίβειας σε τρόφιμα και βασικά είδη

Νέο κύμα ακρίβειας έρχεται και αναμένεται να «χτυπήσει» στην αγορά Δεκέμβριο και Ιανουάριο, ροκανίζοντας περαιτέρω τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, που με περιορισμένο ακόμη το διαθέσιμο εισόδημά τους σε σχέση με το 2019, θα δυσκολευτούν  να τα βγάλουν πέρα.

Ήδη, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε χτες η Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα κινηθεί το Νοέμβριο στο 4,3%, δηλαδή σε επίπεδα σημαντικά αυξημένα έναντι του 2,8% του μηνός Οκτωβρίου.

Η αύξηση αυτή υποδεικνύει, συν τοις άλλοις, ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας βρίσκεται ακόμη στα πρώτα του στάδια και ότι σταδιακά επιταχύνει φέρνοντας ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις μέσα στους επόμενους μήνες, όπως είχε άλλωστε εξηγήσει στο τελευταίο δελτίο οικονομικής ανάλυσης της Τράπεζας Πειραιώς ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ηλίας Λεκκός, προβλέποντας τουλάχιστον άλλους 9 μήνες ανατιμήσεων για την Ελλάδα.

Η νέα αρνητική ένδειξη για περαιτέρω αύξηση της ακρίβειας προέρχεται από τον Γενικό Δείκτη Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία που αποτυπώνει τις τιμές χονδρικής των αγαθών, και που με βάση τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ εμφάνισε τον μήνα Οκτώβριο μια πολύ υψηλή  αύξηση, της τάξης του 23,5%. Το μεγαλύτερο μέρος της διψήφιας αυτής αύξησης  προέρχεται από το κομμάτι των αγαθών που αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο), ωστόσο ανατιμήσεις  υπάρχουν και στα χημικά και τα τρόφιμα.

Να σημειώσουμε ότι οι νέες αυξημένες τιμές χονδρικής περνούν στο ράφι των σούπερ μάρκετ και των άλλων καταστημάτων λιανικής από όπου αγοράζουν τρόφιμα και άλλα προϊόντα βασικής κατανάλωσης τα νοικοκυριά με διάφορες ταχύτητες, καθώς σε άλλα αγαθά π.χ. τα γαλακτοκομικά η σχετική διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες μέρες, ενώ π.χ.  στα προϊόντα οικιακής καθαριότητας και προσωπικής περιποίησης μπορεί να πάρει έως και 3 μήνες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter