Απειλές διαγραφών για στελέχη του ΚΙΝΑΛ που συμπορεύονται με τη ΝΔ

Απειλές διαγραφών για στελέχη του ΚΙΝΑΛ που συμπορεύονται με τη ΝΔ

Προειδοποίηση από την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, με πολλαπλούς αποδέκτες, και εσωκομματικό μήνυμα, κυρίως προς τον βουλευτή και υποψήφιο για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδο, αποτελεί ο ήχος της «κομματικής καμπάνας» επίπληξης και ενδεχόμενων διαγραφών για στελέχη που φλερτάρουν ή συμπορεύονται με τη ΝΔ. Διαστάσεις που ξεφεύγουν από τα στενά όρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λαμβάνει η υπόθεση δυο περιφερειακών συμβούλων Αττικής, οι οποίοι είχαν ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξη του Γιάννη Σγουρού και είχαν αναλάβει επιτελικές θέσεις ευθύνης δίπλα στον περιφερειάρχη Αττικής και στέλεχος της ΝΔ Γιώργο Πατούλη. Το ενδιαφέρον είναι ότι, ύστερα από σχεδόν δυο χρόνια θητείας τους, στο πλευρό του “γαλάζιου” περιφερειάρχη, έρχεται η Επιτροπή Δεοντολογίας, Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του Κινήματος Αλλαγής και τους καλεί να παραιτηθούν από τα αξιώματα που ανέλαβαν και από τις «έμμισθες θέσεις».

Ούτε τυχαία είναι η στιγμή ούτε άσχετη με τις διεργασίες αλλά και με διαρροές -από στελέχη της πλευράς του Ανδρέα Λοβέρδου- για μεταβατική συλλογική ηγεσία μέχρι να ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ. Η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας για την υπόθεση των δυο περιφερειακών συμβούλων αποτελεί εκτός άλλων είναι και μια σαφής αποτύπωση του ηγετικού επιτελείου της Χαριλάου Τρικούπη και της Φώφης Γεννηματά, που διεκδικεί εκ νέου την προεδρία, ότι το ΚΙΝΑΛ συνεχίζει να λειτουργεί με όλα του τα όργανα και τις προβλέψεις του καταστατικού, χωρίς εκπτώσεις.

Μάλιστα, κάποιοι θυμίζουν ότι η επάνοδος στην εσωστρέφεια δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις και δεν είναι επιλογή ανεκτή, που έλεγε κάποτε η Φώφη Γεννηματά.

Στην ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας επισημαίνεται ότι στην περιφέρεια Αττικής, σε αντίθεση με το πλαίσιο του ΚΙΝΑΛ αλλά και της Αυτοδιοικητικής παράταξης «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» , δύο από τους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους, ο Βασίλης Γιαννακόπουλος και ο Γιάννης Σμέρος, ανεξαρτητοποιήθηκαν και «αμέσως ανέλαβαν έμμισθες θέσεις και έτσι ουσιαστικά ενσωματώθηκαν στην παράταξη του κ. Πατούλη». Η ενέργειά τους αυτή, σύμφωνα με την επιτροπή Δεοντολογίας του ΚΙΝΑΛ, «δεν υπακούει σε στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας και δεν συνάδει με θεμελιώδεις αξιακές αρχές του Κινήματος Αλλαγής και ως εκ τούτου είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα». Ο Γιάννης Σμέρος είναι αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και ο πρώην Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής και νυν Περιφερειακός σύμβουλος, Βασίλης Γιαννακόπουλος είναι θεματικός αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΚΙΝΑΛ έχει πρόεδρο τον Θεόδωρο Καπετανάκη. Η ΕΔΕΚΑΠ είχε συγκροτηθεί σε συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής τον Δεκέμβριο του 2019 με ένδεκα μέλη (Μανώλης Αντωνάκος, Γεωργία Γεωργίου, Μαρία Δημητρακοπούλου-Σιούνα, Εύα Ζούπη, Θεόδωρος Καπετανάκης, Μάρα Κουκουδάκη, Δημήτρης Κουσελάς, Ισμήνη Μώρου, Μαρία Παπαγεωργίου, Κώστας Παπαδημητρίου, Γρηγόρης Φελώνης). Το όργανο αυτό του ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με την κομματική περιγραφή, «μεριμνά για την τήρηση του καταστατικού και τη συμμόρφωση των μελών και στελεχών με τις αρχές και τις αξίες του φορέα, έχει την ευθύνη για τα δεοντολογικά ζητήματα και τις κυρώσεις και ενεργεί βάσει του Κανονισμού Δεοντολογίας και εξετάζει και αποφαίνεται για τις ενστάσεις σε περίπτωση άρσης της ιδιότητας του μέλους. Είναι το κεντρικό όργανο διοργάνωσης των διαδικασιών εκλογής Προέδρου από τη βάση»…

Πάντως, στελέχη του ΚΙΝΑΛ κρίνουν ότι τα ζητήματα των καταστατικών κυρώσεων έχουν στάδια, μέχρι να γίνουν “διαγραφές” – μάλιστα επικυρώνονται ύστερα από συζήτηση κορυφής, ακόμα και σε επίπεδο Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής…

Το ΚΙΝΑΛ αναφέρεται σε ομόφωνη απόφαση ΕΔΕΚΑΠ για μέλη του Κινήματος Αλλαγής της περιφερειακής παράταξης «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» που «ουσιαστικά ενσωματώθηκαν στην παράταξη του κ. Πατούλη».

Η απόφαση υπογράφεται εκ μέρους της Επιτροπής Δεοντολογίας, Καταστατικού και Πιστοποίησης του ΚΙΝΑΛ από τον πρόεδρό της Θεόδωρο Καπετανάκη, και είναι η εξής:

:«Το Κίνημα Αλλαγής, ως συνέχεια της πολιτικής παράδοσης του ΠΑΣΟΚ, διατηρεί ισχυρούς δεσμούς και αυξημένη παρουσία και παρέμβαση στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Μετά τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του 2019, δεδομένων των διαλυτικών για τη λειτουργία των ΟΤΑ επιπτώσεων του ισχύοντος τότε εκλογικού συστήματος, διατυπώσαμε τη θέση μας ότι δύνανται οι Αυτοδιοικητικές παρατάξεις που είχαν την πολιτική μας στήριξη, να αξιολογήσουν, στο πλαίσιο της πολιτικά αυτόνομης λειτουργίας τους, την δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συνεργασιών.Προγραμματικές συνεργασίες που θα ήταν αποτέλεσμα συλλογικών αποφάσεων και μετά και από διαβούλευση με τα πολιτικά όργανα του κόμματος σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και θα σηματοδοτούσαν την προοδευτική κατεύθυνση σε θέματα τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.

Στην περιφέρεια Αττικής, σε αντίθεση με το παραπάνω πλαίσιο του πολιτικού μας φορέα αλλά και τις συλλογικές αποφάσεις της Αυτοδιοικητικής παράταξης ‘’ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ’’, δύο από τους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους μας, οι Γιαννακόπουλος Βασίλης και Σμέρος Γιάννης, ανεξαρτητοποιήθηκαν και αμέσως ανέλαβαν έμμισθες θέσεις και έτσι ουσιαστικά ενσωματώθηκαν στην παράταξη του κ. Πατούλη. Η απόφαση και ενέργειά τους αυτή δεν υπακούει σε στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας και δεν συνάδει με θεμελιώδεις αξιακές αρχές του Κινήματος Αλλαγής και ως εκ τούτου είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα.

Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, με τις έκτακτες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες διαμορφώνεται ένα νέο πολιτικό περιβάλλον που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών με πρωταγωνιστικό ρόλο για την παράταξη μας στις πολιτικές εξελίξεις. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται η μέγιστη πολιτική ενότητα και συσπείρωση των στελεχών μας. Σε αυτό το πλαίσιο προτρέπουμε τους 2 ανωτέρω περιφερειακούς συμβούλους μας να επανεξετάσουν τη στάσης τους και να παραιτηθούν από τα αξιώματα που ανέλαβαν».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter