Απειλές και «εξυπνακισμοί» του Νικόλα Γιατρομανωλάκη σε δημοσιογράφους και καλλιτέχνες

Απειλές και «εξυπνακισμοί» του Νικόλα Γιατρομανωλάκη  σε δημοσιογράφους και καλλιτέχνες

Από την προεκλογική διαφήμιση με το καφάσι μέχρι σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει, όχι όμως, η άποψη μου για τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, εκτός, ότι άργησε αισθητά στην προγραμματισμένη -εδώ και καιρό- συνέντευξη τύπου του Εθνικού Θεάτρου θεώρησε σωστό να απειλήσει τους συναδέλφους δημοσιογράφους και καλλιτέχνες.

Αφού ο κ. Γιατρομανωλάκης εκθείασε το έργο της κυβέρνησης και της προϊσταμένης του υπουργού, Λίνας Μενδώνη, προειδοποίησε με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο πως δεν θα ανεχτεί «τσιτάτα» και «εξυπνάδες» από αυτούς που θέλουν να βλάψουν την εικόνα και το έργο του Υπουργείου.

Ο κ. Γιατρομανωλάκης επισήμανε με θέρμη πως η εκλογή του νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Γιάννη Μόσχου, έγινε με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες αφορίζοντας τις θητείες των τελευταία δέκα χρόνων. Μέσα στο τσουβάλι με τις ευθύνες της κυβέρνησης που υπηρετεί εξίσωσε ανθρώπους και συμπεριφορές.

Η Λίνα Μενδώνη ήταν αυτή που παρέκαμψε τις διαδικασίες που είχε ακολουθήσει η προκάτοχος της Μυρσίνη Ζορμπά και με προσωπική ανάθεση διόρισε στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου τον κατηγορούμενο για σεξουαλικά εγκλήματα Δημήτρη Λιγνάδη , με τον οποίο χαριεντιζόταν στην Επίδαυρο παρέα με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και το περιβάλλον του.

Σε ποια ακριβώς εικόνα αναφέρεται ο κ. Γιατρομανωλάκης; Σε αυτήν όπου η υπουργός κατηγορούσε τους καλλιτέχνες για μαύρα χρήματα και αμοιβές κάτω από το τραπέζι ή σε αυτήν με την οποία  εντελώς, παράλογα και τιμωρητικά σφράγισε τα θέατρα κατηγορώντας τα για εστίες υπέρ μετάδοσης του COVID-19, βυθίζοντας τους καλλιτέχνες στην ανεργία και την κοινωνική απαξίωση; 

Σε ποιους κουνάει το δάχτυλο ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού λέγοντας πως δεν θα ανεχτεί άλλες κακόβουλες παρατηρήσεις και ελέγχους; Ο κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης είναι πολιτικό πρόσωπο και για αυτό ακριβώς πολίτης αυξημένης ευθύνης. Είναι υποχρεωμένος να απαντάει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και να δίνει αναφορά για τα κονδύλια του Υπουργείου και για οτιδήποτε αφορά δημόσιο χρήμα.

Είναι τουλάχιστον προκλητικό να είσαι στο Υπουργείο Πολιτισμού και να μιλάς απαξιωτικά για τους καλλιτέχνες λέγοντας πως, πλέον, θα απαντάει στις ειρωνείες τους και στα Post τους.

Χαίρομαι που ο κ. Γιατρομανωλάκης αποφάσισε να αποκτήσει δημόσιο λόγο κάτι που, βέβαια, όφειλε να έχει κάνει από τη πρώτη στιγμή. Εκλογές πλησιάζουν, κάπως πρέπει να δικαιολογήσει τα μισθά του και να εξασφαλίσει και το μέλλον του. Μόνο που διάλεξε λάθος τρόπο να γίνει αρεστός στα αφεντικά του, γιατί με το να απειλείς καλλιτέχνες και δημοσιογράφους και να προσβάλεις μια άρτια –κατά τα άλλα- εκδήλωση, όπως αυτή που διοργάνωσε το Εθνικό Θέατρο, το μόνο που καταφέρνεις είναι να επιβεβαιώνεις πως τόσο καιρό δεν ήσουν απλά διακοσμητικός, αλλά ένοχα και εντεταλμένα απαθής.

Οι καλλιτέχνες έχουν λόγο και δικαίωμα να ρωτούν για τα επιδόματα που έχουν παγώσει από τον Ιούλιο του 2021. Για τα ένσημα που δεν έχουν φανεί ακόμα στο σύστημα. Για τις επιχορηγήσεις και τα κριτήρια αυτών. Για τα αστικά λόμπι που αποκλείουν δημιουργούς απομονώνοντας τους. Για τους διορισμούς, για τις εισαγωγικές εξετάσεις του Εθνικού Θεάτρου και τα τηλέφωνα υπουργών. Όλα αυτά που ο ίδιος θεωρεί «τσιτάτα» και «εξυπνάδες» για τους καλλιτέχνες και, όχι μόνο, είναι ένας διαρκής αγώνας επιβίωσης και καταξίωσης. Αλίμονο, αν πάψουμε να ελέγχουμε την εξουσία ακόμα κι αν έχει το προσποιητά απολιτίκ πρόσωπο του κ. Γιατρομανωλάκη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter