Απειλές Τουρκίας για επαναφορά του casus belli με την Ελλάδα

Απειλές Τουρκίας για επαναφορά του casus belli με την Ελλάδα

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από την Άγκυρα, η οποία επαναφέρει το «χαρτί» του casus belli σε περίπτωση που η Ελλάδα θελήσει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια δυτικά της Κρήτης.

«Ούτε για ένα μίλι δεν θα επιτραπεί αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε απολογιστική εκδήλωση στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας την Πέμπτη. Σχολιάζοντας δημοσιεύματα από την Αθήνα αναφορικά με προθέσεις επέκτασης των χωρικών υδάτων, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η θέση της χώρας του είναι ξεκάθαρη, ενώ επικαλέστηκε απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου από το 1995 (εννοώντας το casus belli) η οποία «συνεχίζει να ισχύει», σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΪ.

«Για άλλη μια φορά θέλω να προειδοποιήσω την Ελλάδα: Μην κάνεις ψευτομαγκιές βασιζόμενη σε αυτούς που προσπαθείς να έχεις από πίσω σου. Μην μπαίνεις σε περιπέτειες κι εσύ ξέρεις πως το τέλος θα είναι πολύ κακό», σημείωσε ο Τσαβούσογλου επιβεβαιώνοντας τις προθέσεις της Άγκυρας να πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο το κλίμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επανέφερε στην ομιλία του ισχυρισμούς περί παραβίασης της Συνθήκης της Λωζάνης από την Ελλάδα, αλλά και περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

«Είχαμε στείλει δυο επιστολές στο ΟΗΕ το 2021 για τις παραβιάσεις που κάνει η Ελλάδα στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά. Κι έτσι καταγράψαμε πως η Ελλάδα επειδή παραβιάζει τους όρους των Συνθηκών Λωζάνης και Παρισίων απέναντι σε μας δεν θα μπορεί να εκφράζει δικαιώματα κυριαρχίας», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter