Απειλές Τραμπ προς Ιράν: «Θα απαντήσουμε ίσως δυσανάλογα αν μας επιτεθούν» – Μεγαλώνει η κόντρα με τους Δημοκρατικούς

Απειλές Τραμπ προς Ιράν: «Θα απαντήσουμε ίσως δυσανάλογα αν μας επιτεθούν» – Μεγαλώνει η κόντρα με τους Δημοκρατικούς

Μια νέα κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ Τραμπ και Δημοκρατικών οι οποίοι είναι  είναι εξοργισμένοι επειδή δεν είχαν ενημερωθεί πριν το πλήγμα που σκότωσε τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απάντησε στις επικρίσεις τους επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου για να εξαπολύσει πλήγματα εναντίον του Ιράν, ακόμη και δυσανάλογα.

Από την Παρασκευή η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι επικρίνει έντονα τον Τραμπ επειδή έδωσε εντολή για την επιδρομή που οδήγησε στον φόνο του Σουλεϊμανί χωρίς να λάβει προηγουμένως την έγκριση του Κογκρέσου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος στράφηκε στο αγαπημένο του μέσο επικοινωνίας, το Twitter, για να ειρωνευτεί τις αντιδράσεις αυτές, τονίζοντας ότι οι αναρτήσεις του θα ισοδυναμούν με επίσημη γνωστοποίηση, εφόσον αποφασίσει να πλήξει το Ιράν.

«Αυτές οι αναρτήσεις στα μέσα θα χρησιμεύσουν ως γνωστοποίηση στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι στην περίπτωση που το Ιράν πλήξει οποιονδήποτε Αμερικανό ή στόχο, οι ΗΠΑ θα ανταποδώσουν γρήγορα και πλήρως και ίσως κατά δυσανάλογο τρόπο. Αυτή η γνωστοποίηση δεν απαιτείται, αλλά μολαταύτα δίνεται», υπογράμμισε.

Νωρίτερα δύο κοινοβουλευτικοί των Δημοκρατικών είχαν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να υποβάλουν προς ψήφιση μια απόφαση η οποία θα έχει στόχο να εμποδίσει τον Τραμπ να κηρύξει μονομερώς πόλεμο εναντίον του Ιράν.

Οι επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Κογκρέσο είναι εξοργισμένοι αφότου έμαθαν ότι το αμερικανικό πλήγμα εξαπολύθηκε χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερωθεί. Αντίθετα τουλάχιστον ένας Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής που έχει στενή σχέση με τον Τραμπ δήλωσε ότι συνομίλησε για το θέμα μαζί του στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

«Είμαι πολύ ανήσυχος και πρόκειται για κάτι για το οποίο πρέπει να τοποθετηθεί το Κογκρέσο», επεσήμανε ο Τσακ Σούμερ επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. «Δεν πιστεύω ότι ο πρόεδρος έχει την εξουσία να κηρύσσει πόλεμο (…) χωρίς την έγκριση» του Κογκρέσου, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επεσήμανε ότι έχει αρχίσει να ενημερώνει τους αξιωματούχους του Κογκρέσου για την επιχείρηση της Παρασκευής και δεσμεύθηκε να «τους κρατήσει πλήρως ενήμερους».

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση Τραμπ να ζητήσει την άδεια του Κογκρέσου για να διεξαγάγει οποιαδήποτε νέα στρατιωτική επιχείρηση, ο Πομπέο απάντησε: «Έχουμε όλες τις απαραίτητες εξουσίες για να κάνουμε ό,τι κάναμε μέχρι τώρα. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με σεβασμό προς τους νόμους και το Σύνταγμα».

Ψηφοφορία για περιορισμό κινήσεων Τραμπ

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, ανακοίνωσε ότι μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία στο σώμα πρόταση που θα προβλέπει τον περιορισμό των στρατιωτικών ενεργειών που μπορεί να αναλάβει η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εναντίον του Ιράν.

«Αυτή η πρόταση είναι παρόμοια με αυτή που υπέβαλε ο γερουσιαστής Τιμ Κέιν στη Γερουσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της αργά χθες Κυριακή το βράδυ η Πελόζι.

«Επαναβεβαιώνει τις εδώ και καιρό εδραιωμένες εποπτικές ευθύνες του Κογκρέσου ορίζοντας ότι, αν δεν αναληφθεί περαιτέρω δράση στο Κογκρέσο, οι στρατιωτικές εχθροπραξίες της κυβέρνησης εναντίον του Ιράν θα πρέπει να τερματιστούν σε διάστημα 30 ημερών», πρόσθεσε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter