Απειλές χρυσαυγιτών κατά μάρτυρα-«κλειδί» – «Θα τα πούμε έξω»

Απειλές χρυσαυγιτών κατά μάρτυρα-«κλειδί» – «Θα τα πούμε έξω»

Απειλές χρυσαυγιτών σε βάρος μάρτυρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που σήμερα διεξήχθη στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Ο Γιώργος Μώρος, πρώην οπαδός της Χρυσής Αυγής που μεταπήδησε στο αντιρατσιστικό κίνημα και έγινε θύμα επίθεσης τρεις φορές, κατήγγειλε σήμερα στο δικαστήριο πως λίγο πριν μπει στο ακροατήριο χρυσαυγίτες του φώναξαν “θα τα πούμε έξω” .

Στην κατάθεση του ο κ. Μώρος ανέφερε πως το 1998 σε ηλικία 15 ετών προσηλυτίστηκε από χρυσαυγίτες και περνούσε ώρες στα παλιά γραφεία της οργάνωσης, στην οδό Σολωμού.

Φέρονταν εξευτελιστικά σε μετανάστες – είπε – και κάθε Σάββατο βράδυ χτυπούσαν αλλοδαπούς, περιφερειακά της Αθήνας.

Μάλιστα για αυτές τις ενέργειες η ηγεσία της Χρυσής Αυγής “μόνο που δεν τους έδινε βαθμό”.

Ο ίδιος που είναι κατά το ήμισυ αλλοδαπής καταγωγής αποχώρησε έξι μήνες αργότερα , και μεταπήδησε στο αντιρατσιστικό κίνημα.

Τον 2013 όμως τον στοχοποίησαν και τον χτύπησαν τρεις φορές. Τη μια φορά χτυπήθηκε στο κεφάλι με μπουκάλι, τη δεύτερη φορά του έσπασαν τα δόντια και την τρίτη μαχαιρώθηκε από ομάδα χρυσαυγιτών οι οποίοι είχαν επιτεθεί κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικού φεστιβάλ .

“Στρίβουν το μαχαίρι”

Σοκαριστική ήταν η επισήμανση του μάρτυρα για τον τρόπο που επιτίθενται με μαχαίρι οι χρυσαυγίτες.

Περιγράφοντας τον ήταν σαν να αναπαριστούσε τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γ. Ρουπακιά. Όπως είπε στο δικαστήριο, συνήθως στρίβουν το μαχαίρι στην πληγή για να μην μπορούν να γίνουν ράμματα, ενώ χτυπάνε από τη μέση και κάτω, προκειμένου ο αυτουργός να κατηγορηθεί για αδικήματα που σχετίζονται με τραυματισμό, και όχι με ανθρωποκτονία.

“Δέχθηκα τρεις μαχαιριές πίσω – περιέγραψε τις επιθέσεις σε βάρος του- και μάλιστα τη μια τη γύρισε για να μη μπορώ να κάνω ράμματα. Μου είπαν ότι έτσι κάνουν, χτυπάνε από τη μέση και κάτω για να πάει μετά για τραυματισμό και όχι για ανθρωποκτονία. Μου το είπε ένας στο νοσοκομείο, αλλά ακούγεται ότι έτσι χτυπάνε αυτού του χώρου, οι νεοναζί. Δεν είδα ποιός με χτύπησε. Ήταν πίσω μου”.

Πρόεδρος: Έχουν πολλές διαφορές οι καταθέσεις σας….

Μάρτυρας: Έχω πάθει κατάθλιψη και παίρνω αγωγή. Συχνά παθαίνω φλας μπακ. Αυτά που λέω σήμερα τα θυμάμαι.

Πρόεδρος: Πώς έληξε αυτό;

Μάρτυρας: Τον Οκτώβριο πήγαμε στο στέκι τους και τους χτυπήσαμε, τον Στήβεν και τον Τρούπε μόνο (σ.σ. Πρόκειται για τα δύο άτομα που αναγνώρισε). Τους ρίξαμε κάτι ψιλές. Τα άλλα ήταν μικρά παιδιά, τους είχαν κάνει πλύση εγκεφάλου. Δεν τους χτυπήσαμε πολύ, μόνο για να τους τρομοκρατήσουμε.

Εισαγγελέας: Εσείς με ποιους τους χτυπήσατε;

Μάρτυρας: Με τους αντιφασίστες στην Καλλιθέα.

Εισαγγελέας: Η Αστυνομία έκανε τίποτε;

Μάρτυρας: Όχι, και η συναυλία συνεχίστηκε κανονικά. Δεν έκανε τίποτε. Καθόταν απέναντι.

Εισαγγελέας: Γιατί δεν κάνατε μηνύσεις, αφού τραυματιστήκατε;

Μάρτυρας: Γιατί πιστεύω ότι η Αστυνομία είναι μαζί τους. Θέλησα να το λύσω αλλιώς.

Υπεράσπιση: Είπατε για τον Στίβεν, ότι τον αναγνωρίζετε στην αστυνομία , και στην ανακρίτρια και σε μας είπατε δεν ήταν. Ζήτησαν μια εξήγηση για τη διαφοροποίηση;

Μάρτυρας: Όχι.

Υπεράσπιση: Αφού είπατε ότι δεν είδατε ποιος σας μαχαίρωσε και όπως προέκυψε ήταν οι «Αυτόνομοι Μαίανδροι» γιατί αποκλείετε να σας μαχαίρωσε κάποιος από τη περιφρούρηση;

Μάρτυρας: Ήταν από τους φασίστες. Για να περάσεις στη συναυλία έπρεπε να περάσεις από την περιφρούρηση. Πέρασα από τα παιδιά, κουνήσαμε το κεφάλι. Ήρθε ένας από πίσω με καπελάκι της ΧΑ και με μαχαίρωσε.

Υπεράσπιση: Αυτό πρώτη φορά το λέτε.

“Η αστυνομία δεν ασχολήθηκε”

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την κατάθεση του Ηλία Ντονά, αντιδημάρχου Οιχαλίας, το Σεπτέμβριο του 2013, όταν σημειώθηκε το περιστατικό στην εκδήλωση για τα θύματα του Μελιγαλά.

Ο μάρτυρας έκανε λόγο για 600 άτομα με μπλούζες της Χρυσής Αυγής και ελληνικές σημαίες, οι οποίοι ήταν παραταγμένοι, καθισμένοι με σημαίες.

“Όταν ο δήμαρχος πήρε το λόγο και είπε ότι «εμείς δω στην περιοχή θέλουμε να ξεχάσουμε», χρησιμοποιεί τη λέξη «λήθη». Ο Παναγιωτάρος φώναξε «ρε καραγκιόζη τι είναι αυτά που λες στον κόσμο». Είχε ντουντούκα και πλησιάζει, παίρνει το μικρόφωνο από το δήμαρχο. Έγινε μια αναμπουμπούλα και τον Δήμαρχο τον φυγάδευσε η ασφάλεια”. Αμέσως μετά, ο Παναγιώταρος έδωσε το μικρόφωνο στο Κασιδιάρη και έλεγε για τη διορισμένη δημοτική αρχή του Σαμαρά και του παχύδερμου του Βενιζέλου. Έλεγε τα δικά του. Αποχώρησα, όταν είδα τον Κασιδιάρη να δίνει πρόσταγμα να καταθέσει στεφάνι η τοπική του Περάματος”.

Ο Ηλ. Ντονάς καταλόγισε “απρεπή συμπεριφορά” στους δύο βουλευτές, αποφεύγοντας να μιλήσει για βίαιο περιστατικό, καθώς όπως τόνισε δεν υπήρξαν “πιστόλια και μαχαίρια”.

Πρόεδρος: Αυτό που λέτε, ότι δηλαδή με το έτσι θέλω έδιωξαν τις δημοτικές αρχές, ισχύει;

Μάρτυρας: Εν μέρει σε μεγάλο βαθμό. Δεν κατέθεσε στεφάνι ούτε Δήμαρχός ούτε ο αντιδήμαρχος. Θα πάμε παρακαλετά να ζητάμε να καταθέσουμε στεφάνι;

Εισαγγελέας: Υπήρξε βία στην εκδήλωση;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να πω βία, αλλά ο Κασιδιάρης και ο Παναγιώταρος είχαν μια απρεπή συμπεριφορά. Δεν είδα να βγάλουν πιστόλια και μαχαίρια. Είπαν ότι είμαστε διορισμένοι.

Εις: Η αστυνομία;

Ντο: Η αστυνομία δεν ασχολήθηκε. Δεν είδα να έρθει κάποιος να πάρει το μικρόφωνο από τον Κασιδιάρη.

Πρόεδρος: Πως έφυγε ο Δήμαρχος από το χώρο;

Μάρτυρας: Με την καθοδήγηση της ασφάλειας. Ο δήμαρχος δεν έφυγε από μόνος του.

Αναπλ. Εισαγγελέας: Τα μέλη της ΧΑ ήταν οργανωμένοι;

Μάρτυρας: Κατέβαιναν από λεωφορεία και πήγαιναν παρατεταγμένα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter