Απειλή κατάρρευσης στην Τουρκία - Στο 700% τα επιτόκια

Με την εκτίναξη των επιτοκίων overnight (μιας νύχτας) στο 700% (περίπου 2% την ημέρα) η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προσπαθεί να εμποδίσει τα μαζικές εξαγορές συναλλάγματος από τους Τούρκους καταθέτες και τη ραγδαία διολίσθηση των ισοτιμιών του τουρκικού νομίσματος. 

Παρά τα ισχυρά κίνητρα διακράτησης των αποταμιεύσεων σε εθνικό νόμισμα οι Τούρκοι ξεφορτώνονται τις λίρες τους προτιμώντας την ασφάλεια των σκληρών νομισμάτων.

Η προϊούσα αναταραχή στη γείτονα λόγω εκλογών αλλά και της αλλοπρόσαλλης πολιτικής Ερντογάν έχει οδηγήσει στην εκτίναξη των επιτοκίων του 10ετούς ομολόγου της Τουρκικής Δημοκρατίας σε λίρες στο 17% και σε δολάρια πάνω από 7%.

Πρόκειται για μία από τις χειρότερες οικονομικές αναταραχές των τελευταίων χρόνων στην Τουρκία και εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο πληθωρισμό και ύφεση.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.