Απειλούσε και Σταϊκούρα, αγαπούσε τη Στρατινάκη

Απειλούσε και Σταϊκούρα, αγαπούσε τη Στρατινάκη

Ο Φουρθιώτης δεν είναι μια γραφική φιγούρα της trash τηλεόρασης: εισέβαλλε συστηματικά στα γραφεία υπουργών και είχε του χεριού του γενικούς γραμματείς υπουργείων

Από τη στιγµή που ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις για τον παρουσιαστή της trash tv Μένιο Φουρθιώτη το Documento είχε εντοπίσει και ενηµέρωσε πως δεν πρόκειται για µια γραφική ιστορία που εκπορεύεται από την ιδιαίτερη προσωπικότητα του Φουρθιώτη. Πρόκειται για σκάνδαλο που αποδεικνύει την άρρηκτη σχέση της πολιτικής µε τον υπόκοσµο και την αστυνοµία, στο οποίο η συγκάλυψη είναι µοχλός και όπλο.

Ο µάνατζερ δεν εισέβαλε απειλητικά µόνο στο γραφείο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Παρενοχλούσε τον υπουργό Οικονοµικών Χρήστο Σταϊκούρα και άφηνε µηνύµατα στο υπουργικό γραφείο που άλλοτε ήταν παρακλητικά και άλλοτε απειλητικά. Ο Φουρθιώτης φαίνεται πως εκτός από την είσπραξη µεγάλων ποσών µέσω της κοµπίνας στο πρόγραµµα «Συν-Εργασία» του ΕΦΚΑ (δήλωνε µισθό 80.000 ευρώ για τον ίδιο και για συνεργάτες του µε σκοπό να καλύψει το 60% των µισθών το κράτος), επεκτάθηκε σύµφωνα µε πληροφορίες και σε κόλπο µε την επιστρεπτέα προκαταβολή. Συγκεκριµένα, εταιρείες των οποίων είχε τον έλεγχο φέρονται να έκαναν συµπληρωµατική δήλωση εισοδήµατος για προηγούµενα έτη, ώστε να εµφανίζεται πτώση του τζίρου τους το 2021 λόγω της πανδηµίας και να εξασφαλίζουν µεγάλη επιστρεπτέα προκαταβολή. Οταν τον Ιανουάριο υπήρξε εµπλοκή στην είσπραξη ο Φουρθιώτης άρχισε τα τηλεφωνήµατα και τα µηνύµατα στο υπουργικό γραφείο ζητώντας να ρυθµιστεί η υπόθεσή του, «γιατί αδικήθηκε». Τα µηνύµατα δεν περιορίστηκαν στο υπουργικό γραφείο αλλά επεκτάθηκαν και σε υπηρεσιακούς παράγοντες, δηµιουργώντας µεγάλη πίεση στο υπουργείο. Ο υπουργός Χρ. Σταϊκούρας έδωσε εντολή στα στελέχη του γραφείου του να µην απαντούν στον Φουρθιώτη. Κατά την προσφιλή του τακτική ο «µάνατζερ» προθυµοποιήθηκε να φιλοτεχνήσει το πορτρέτο του υπουργού στην εκποµπή του, αλλά ο Χρ. Σταϊκούρας δεν ενέδωσε στο να εµφανιστεί στην εκποµπή, πράγµα όµως που δεν συνέβη µε άλλους συναδέλφους του. Ενας από αυτούς ήταν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόµου, του υπουργείου που διέθεσε προκλητικά φρουρά στον Μ. Φουρθιώτη.

Η απάτη στο υπουργείο Εργασίας με το πρόγραμμα «Συν-εργασία» και οι εκβιασμοί στον Γιάννη Βρούτση δεν ήταν μοναδικοί για τον Μ. Φουρθιώτη. Οι κομπίνες του επεκτάθηκαν και στο υπουργείο Οικονομικών με την επιστρεπτέα προκαταβολή για εταιρείες των οποίων είχε τον έλεγχο. Οταν τον Ιανουάριο υπήρξε εμπλοκή στην είσπραξη ο εθνικός τηλεπαρουσιαστής άρχισε τα μηνύματα στον υπουργό Χρ. Σταϊκούρα, τα οποία ήταν άλλοτε παρακλητικά και άλλοτε απειλητικά

 

Μυρίζει εκβιασµός στα πέριξ

Εντυπωσιακά όµως είναι όσα έχουν συµβεί µε τη γενική γραµµατέα του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη. Αµέσως µετά τις απειλές του Φουρθιώτη στον υπουργό Γ. Βρούτση ότι θα τον αποπέµψει γιατί δεν κάλυπτε την απάτη του στον ΕΦΚΑ και την αποµάκρυνσή του υπουργού που τελικώς πραγµατοποιήθηκε, ο «παρουσιαστής» άρχισε να κάνει πιεστικά αφιερώµατα εναντίον της γενικής γραµµατέα. Στις 23 Ιανουαρίου 2021, σε ζωντανή σύνδεση, παρουσίασε «τη χολιγουντιανή βίλα της Στρατινάκη» µε πολλά υπονοούµενα για το πού βρήκε τα λεφτά. Στις 30 Ιανουαρίου στην εκποµπή του συνεχίζει παρουσιάζοντας «όλο το σκοτεινό αµαρτωλό παρελθόν αλλά και το παρόν µε νέα στοιχεία, µε σκάνδαλα που τη βαραίνουν». Ο Φουρθιώτης υποστήριζε πως ΙΕΚ του αδερφού µετακλητής υπαλλήλου της κ. Στρατινάκη είχε εισπράξει 35 εκατοµµύρια ευρώ από τα προγράµµατα που έγιναν γνωστά ως «Σκόιλ ελικικού».

Η κ. Στρατινάκη µετά τα όσα δηµοσιοποιεί γι’ αυτήν δεν προβαίνει σε νοµικά µέτρα, δεν διαψεύδει ούτε απαιτεί από τον Φουρθιώτη να ανασκευάσει. Αντιθέτως, στις 6 Φεβρουαρίου βγαίνει σε εκποµπή-αγιογραφία του Φουρθιώτη, στην οποία την αποκαλεί «κούκλα». Στην εκποµπή µαθαίνουµε «όλη την αλήθεια για τη σπουδαία πολιτική και θεσµική καριέρα της γενικής γραµµατέως του υπουργείου Εργασίας. Οι επιτυχίες και οι δικαιοδοσίες της µέσα από µεγάλη έρευνα». Ο Φουρθιώτης µάλιστα προσφωνεί «κούκλα» τη γενική γραµµατέα του υπουργείου, την οποία πριν από µερικές µέρες έβριζε και εµφάνιζε ως διεφθαρµένη.

Η διακύµανση των σχέσεων Φουρθιώτη – Στρατινάκη, µε φόντο µάλιστα την απαίτηση να συγκαλυφθεί από το υπουργείο Εργασίας η απάτη µε το πρόγραµµα «Συν-Εργασία», δηµιουργεί έντονα ερωτήµατα . Ηταν ή όχι η ενοχοποίηση της Στρατινάκη και στη συνέχεια η αποθέωσή της αποτέλεσµα κάποιου εκβιασµού; Με αυτό το ερώτηµα άλλωστε έχει διαταχτεί έρευνα από την εισαγγελία για την υπόθεση Βρούτση.

Το ΕΣΡ και τα ευαγή ιδρύµατα της συγκάλυψης

Στις 12 Απριλίου του 2018 ο Μ. Φουρθιώτης κάνει καταγγελία στο Εθνικό Συµβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Καταγγελλόµενος είναι ο µέχρι εκείνη τη στιγµή µέντορας και προστάτης του, επιχειρηµατίας Φίλιππος Βρυώνης. Στο κείµενο της καταγγελίας, που αποτελεί στοιχειοθετηµένο νοµικά κείµενο το οποίο υπογράφουν οι δικηγόροι Θεµιστοκλής Σοφός και Παναγουλέα – Ανδριανός, περιγράφεται ένα πλέγµα εξωχώριων και offshore εταιρειών µέσω των οποίων ο Βρυώνης φέρεται να ελέγχει διάφορες ραδιοτηλεοπτικές δραστηριότητες. Μια σειρά από πρόσωπα περιγράφονται ως αχυράνθρωποι, ενώ εµφανίζεται χορός εκατοντάδων εκατοµµυρίων που αλλάζουν χέρια. Ο Φουρθιώτης διά των δικηγόρων του ζητά να γίνει έλεγχος των πόρων των εταιρειών αυτών, αφήνοντας σαφή υπονοούµενα πως πρόκειται για παράνοµο χρήµα.

Το ΕΣΡ είχε αρµοδιότητα να ερευνήσει όσα κατήγγειλε ο Φουρθιώτης, αλλά και κάθε δικαίωµα να ενηµερώσει την εισαγγελία. Στάθηκε αδύνατο να µάθουµε αν το ΕΣΡ, του οποίου τα µέλη φαίνεται να έχουν άπλετο χρόνο και παχυλό µισθό, ερεύνησε τα όσα σοβαρά καταγγέλθηκαν.
Η αντιπαράθεση µεταξύ των δύο συνεργατών Φίλ. Βρυώνη και Μ. Φουρθιώτη είχε πολλές εκφάνσεις. Ωστόσο το 2021 ο Φουρθιώτης εµφανίζεται ξαφνικά να είναι πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος του ραδιοφωνικού σταθµού Party FM, που το 2018 ανήκε στον Βρυώνη και αποτελούσε αντικείµενο των καταγγελιών του στο ΕΣΡ.

Την ίδια ολιγωρία εµφανίζει και ένα ακόµη θεσµικό όργανο απέναντι στον Φουρθιώτη. Η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ, και συγκεκριµένα η πρόεδρος Μαρία Αντωνιάδου, από τον Φεβρουάριο του 2021 (τουλάχιστον) γνώριζε πως ο Μ. Φουρθιώτης χρησιµοποιούσε πλαστή ταυτότητα της ένωσης. Παρά ταύτα, όπως την κατηγορούν µέλη του ∆Σ, δεν ενηµέρωσε την ένωση, παρότι ο ίδιος ο Φουρθιώτης της είχε στείλει επιστολή µε την οποία οµολογούσε την πλαστογραφία. Ακόµη χειρότερα, όταν το Documento της ζήτησε εξηγήσεις για τη µη παραποµπή του στον εισαγγελέα, αρχικώς αρνήθηκε πως υπάρχει επιστολή, ενώ στη συνέχεια όταν διαβάσαµε αποσπάσµατα της επιστολής επικαλέστηκε προσωπικά δεδοµένα. Τρεις µέρες µετά αναγκάστηκε να οδηγήσει την υπόθεση στον εισαγγελέα.

Ο κομπιναδόρος της εξουσίας πίεζε τον Χρ. Σταϊκούρα και όλο το υπουργείο Οικονομικών όταν «αδικήθηκε» και δεν εισέπραξε
την παράνομα μεγάλη επιστρεπτέα προκαταβολή που περίμενε

Οπως αποδεικνύεται από την αλληλογραφία της ΕΣΗΕΑ µε τα υπουργεία, ο Φουρθιώτης είχε ζητήσει να διαπιστευτεί ακόµη και στο Μέγαρο Μαξίµου και φυσικά σε όλα τα υπουργεία.

Για να χρησιµοποιήσουµε ένα δηµοσιογραφικό κλισέ, µόλις είδαµε την κορυφή του παγόβουνου. Η υπόθεση του «παρουσιαστή» δεν είναι θέµα προσωπικής εκτροπής. Είναι ο καθρέφτης του τρόπου µε τον οποίο διαπλέκεται η εξουσία και παράγει τρόπους για να εξυπηρετείται. Χωρίς ενδοιασµούς ή ντροπή.

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter