Απελπισία στο λιανεμπόριο, ζητούνται μέτρα στήριξης

Απελπισία στο λιανεμπόριο, ζητούνται μέτρα στήριξης

Όσο περνούσαν οι μέρες με 100 νεκρούς από covid 19 καθημερινά και με τις ΜΕΘ ασφυκτικά γεμάτες, η εκκίνηση του λιανεμπορίου στις 15 Δεκεμβρίου όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί φαινόταν αμφίβολη, ωστόσο οι περισσότεροι μαγαζάτορες ήλπιζαν. Είχαν ανάγκη να ελπίζουν δεδομένου ότι για πολλά μαγαζιά, ήδη ταλαιπωρημένα από τα lock down της πανδημίας, η λειτουργία τους κατά την εορταστική περίοδο μπορούσε να κρίνει την επιβίωσή τους.

Τελικά χτες το πρωί, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στ. Πέτσα, υλοποιήθηκε το κακό σενάριο. Με μόνη εξαίρεση τα βιβλιοπωλεία, το λιανεμπόριο θα παραμείνει κλειστό ως τις 7 Ιανουαρίου. Έως τότε θα υπάρξει μόνο μια περιορισμένη λειτουργία των μαγαζιών της λιανικής, με το σύστημα click away: ο καταναλωτής θα δίνει τηλεφωνική ή ηλεκτρονική παραγγελία και με την απόδειξη ή ένα sms του καταστηματάρχη θα πηγαίνει ο ίδιος στο κατάστημα να παραλάβει την παραγγελία του.

Η κυβερνητική αυτή απόφαση προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των εκπροσώπων των εμπορικών και επιχειρηματικών φορέων, που με δηλώσεις και συνεντεύξεις τους επισήμαναν ότι η χρήση του click away αποτελεί «μέσο για απαράδεκτες και άδικες ολιγοπωλιακές – μονοπωλιακές καταστάσεις» και κατέληξαν ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει πειστικές απαντήσεις στους καταστηματάρχες, ιδίως των συνοικιακών μαγαζιών, που βλέπουν ορατό τον κίνδυνο του αφανισμού τους.

Για ολοκληρωτική καταστροφή κάνει λόγο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

Για «ολοκληρωτική καταστροφή» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος εκτίμησε ότι τουλάχιστον 150.000 επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο μέχρι τον Ιούνιο. Για το click away, ο Γ. Χατζηθεοδοσίου διατύπωσε την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό πάνω από το 10% των επιχειρήσεων και ότι λειτουργεί προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος των μικρών.

«Στην επιχειρηματικότητα υπάρχουν κλάδοι που ο τζίρος τους αυτής της περιόδου φτάνει στο 30-40% του τζίρου της χρονιάς. Οι επιχειρήσεις αυτές μένουν κλειστές και μάλιστα υπάρχουν κάποιες που έχουν παραγγείλει δώρα για τα Χριστούγεννα τα οποία δεν θα μπορέσουν να τα πουλήσουν τον Γενάρη. Μιλάμε για μια ολοκληρωτική καταστροφή. Στην ήδη πολύ μεγάλη ζημιά της οικονομίας προστίθεται μια νέα ζημιά που θα αποτιμηθεί το επόμενο διάστημα, από τον Γενάρη ως τον Απρίλη και θα είναι πολύ παραπάνω από αυτό που φάνηκε στην αρχή», κατέληξε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

ΕΕ Θεσσαλονίκης: Πλήγμα για τους μικρομεσαίους, προκλητική εύνοια για τους μεγάλους

Σφοδρή ήταν και η αντίδραση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, με τον πρόεδρό του Μιχάλη Ζορμπίδη να χαρακτηρίζει τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το click away ως «μέσο για απαράδεκτες και άδικες ολιγοπωλιακές – μονοπωλιακές καταστάσεις». «Οι αποφάσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελούν πλήγμα για τον κόσμο της αγοράς και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και ευνοούν με τρόπο προκλητικό τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τις πολυεθνικές εταιρίες με τις αλυσίδες καταστημάτων» τόνισε ο Μ. Ζορμπίδης και επέκρινε την κυβέρνηση που «δεν επέτρεψε την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, όπως της είχαμε ζητήσει και θα περίμενε κανείς. Γιατί δεν υπάρχει απολύτως καμία διαφορά στην τήρηση των μέτρων υγιεινής για τον καταναλωτή που επισκέπτεται μία Τράπεζα, ένα σούπερ μάρκετ ή ένα κατάστημα τροφίμων από αυτόν που εισέρχεται σε ένα κατάστημα δώρων, υποδημάτων ή ρούχων».

Κορκίδης: Θέμα επιβίωσης η λειτουργία της αγοράς στις γιορτές

Κατά τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλη Κορκίδη, «απογοήτευση, απελπισία και ανεπίλυτα προβλήματα προκάλεσε η αρνητική εξέλιξη με την αναγκαστική απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στις γιορτές. Η λειτουργία της αγοράς τις τελευταίες ημέρες του χρόνου, ήταν θέμα επιβίωσης για τις περισσότερες επιχειρήσεις της περιφέρειας Αττικής και όχι μόνον».

Σε ανάλογους τόνους, ήταν και η δήλωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Χάρης Καρανίκας: «Όλες οι μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου – μαζί με ελάχιστες μικρότερες που έχουν ισχυρή ψηφιακή παρουσία – θα αυξήσουν τον όγκο πωλήσεων τους είτε αποκλειστικά μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, είτε συνδυαστικά με την μέθοδο του click away. Αλλά για την συντριπτική πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων – ιδιαίτερα στους μεγάλους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης – οι οποίες δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα, ο εορταστικός τζίρος χάνεται οριστικά και αμετάκλητα».

ΕΣΕΕ: Δημιουργείται μία άνιση αγορά δύο ταχυτήτων

«Δημιουργείται έτσι μία άνιση αγορά δύο ταχυτήτων, η λειτουργία της οποίας είναι πασιφανές ότι δεν πληροί τους κανόνες του θεμιτού ανταγωνισμού: Από τη μία πλευρά είναι τα χιλιάδες κλειστά, επί δύο συνεχείς μήνες, κυρίως συνοικιακά μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα, οι ιδιοκτήτες των οποίων αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης. Στον αντίποδα βρίσκονται οι λίγοι ισχυροί του εμπορίου, που διευκολύνονται με το click away να εξυπηρετούν τους πελάτες στους οποίους δεν μπορούν να φθάσουν έγκαιρα οι εταιρίες κούριερ» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, καταλήγοντας: «Επειδή ο εορταστικός τζίρος ήταν η τελευταία ελπίδα του εμπορίου να “σώσει” τη χρονιά, αναμένουμε από την κυβέρνηση να ανακοινώσει άμεσα ένα γενναίο πλαίσιο αντισταθμιστικών μέτρων στήριξης της ρευστότητας για τους μικρομεσαίους εμπόρους, που είναι οι μεγάλοι χαμένοι του νέου πλαισίου λειτουργίας της εορταστικής αγοράς».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter