Απεργία πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα: Ένα επικίνδυνο κουβάρι οι ακροβασίες της Σοφίας Νικολάου

Απεργία πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα: Ένα επικίνδυνο κουβάρι οι ακροβασίες της Σοφίας Νικολάου

Μετά και την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη που ζητά απαντήσεις σχετικά με το σύννομο ή όχι της μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, αποφάσισε να αρθρογραφήσει ρίχνοντας ευθύνες στον …ΣΥΡΙΖΑ και ερμηνεύοντας κατά τα δοκούν τους σχετικούς νόμους της δικής της Κυβέρνησης, αλλά και τις … προθέσεις του νομοθέτη!

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την διακριτική μεταχείριση ενός κρατουμένου που προχώρησε σε απεργία πείνας για να διεκδικήσει τα αυτονόητα σε ένα κράτος δικαίου, η κα Νικολάου αρθρογράφησε σχετικά στο « Πρώτο Θέμα» .

Στην εισαγωγή του άρθρου της , που φέρει τον τίτλο «η αλήθεια για τον Κουφοντίνα και τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ», η κα Νικολάου καταγγέλλει την αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζοντας ως «αδιανόητο θέατρο παραλόγου» τις αντιδράσεις μελών της για την εξόφθαλμα εκδικητική συμπεριφορά της απέναντι στον συγκεκριμένο κρατούμενο. 

Την ίδια στιγμή η κα Νικολάου δείχνει να αδιαφορεί παντελώς, καθώς δεν κάνει καμία αναφορά, στις γενικότερες αντιδράσεις που προκάλεσε η πολιτική της στο θέμα Κουφοντίνα, η οποία στηλιτεύτηκε και από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, που κατήγγειλαν την « διακριτική και εκδικητική αντιμετώπιση του Δημήτρη Κουφοντίνα από την πολιτεία» που « καταπατά τα δικαιώματα του κρατούμενου και προσβάλλει τη Δημοκρατία”.

Γράφει λοιπόν, μεταξύ άλλων, η κα Νικολάου, προχωρώντας σε μια σειρά από νομικές και λογικές ακροβασίες, αλλά και αυτοαναιρέσεις, επιχειρώντας να καταδείξει το σύννομο των ενεργειών της:

«Κατ’ εφαρμογή του Νόμου, ο κρατούμενος μετήχθη στις φυλακές του Δομοκού από τις αγροτικές φυλακές του Βόλου, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση του είχε επιτρέψει να περάσει το υπόλοιπο της ποινής του» .

Τι μας λέει δηλαδή εδώ η κα Νικολάου ; Ότι στο έγγραφό με ημερομηνία 31.12.2020, έλεγε ψέματα;

Να θυμηθούμε τι έγραφε σε αυτό; «Ο αιτών και άλλοι κρατούμενοι, οι οποίοι είχαν μεταχθεί από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, επαναμετήχθησαν σε αυτό»!

Στη συνέχεια, η κα Νικολάου φτάνει στο σημείο να ερμηνεύσει και τη… βούληση του νομοθέτη. Παραδέχεται ότι υπάρχει «πρόβλεψη του Νόμου για επιστροφή του κρατούμενου στη φυλακή από την οποία προήλθε“. Δηλαδή, στην περίπτωση Κουφοντίνα, στον Κορυδαλλό. Αυτό το αποδίδει στη βούληση του νομοθέτη «να πραγματοποιηθούν άμεσα οι μεταγωγές».

Διεισδύοντας όμως ακόμα πιο βαθιά στο ..μυαλό του νομοθέτη, αποφαίνεται :

«Δεν είναι δυνατόν, όμως, ο νομοθέτης να επιθυμεί, όπως διατείνονται, να υπερακοντίσει τις διατάξεις ειδικότερων ρυθμίσεων και μάλιστα ρυθμίσεων που αφορούν στην καταπολέμηση της διασποράς του κορωνοϊού, στην οργάνωση και τη λειτουργία των φυλακών και τελικά στην ασφάλεια όλων μας!».

Συμπέρασμα: Ο Κουφοντίνας έπρεπε μεν να φύγει από τις αγροτικές φυλακές και να μεταχθεί στον Κορυδαλλό, όπου όμως δεν μετήχθη τελικά λόγω κορονοϊού.

Όμως η γενική γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής κάνει λόγο για …ανοιχτή διαδικασία που υπάρχει σε βάρος του Δημήτρη Κουφοντίνα, ενώ ο νόμος που επικαλείται μιλά συγκεκριμένα για άσκηση ποινικής δίωξης, ενώ υποστηρίζει και κατηγορηματικά ότι «οι φυλακές του Κορυδαλλού δεν είναι φυλακές καταδίκων. Είναι φυλακές υποδίκων», κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια ( δεν την γνωρίζει;) καθώς στις φυλακές Κορυδαλλού υπάρχουν και κρατούμενοι που εκτίουν εκεί τις ποινές τους .

Τέλος μεταξύ άλλων επιχειρημάτων η κα Νικολάου αναφέρεται και στο γενικότερο σχέδιο της Κυβέρνησης να δημιουργήσει φυλακές με αυξημένο επίπεδο ασφάλειας, όπως είναι ο Δομοκός. Να ξαναφτιάξει δηλαδή φυλακές τύπου Γ, που καταργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε για να είναι έτοιμη, έχει standby τον …επικρατέστερο κρατούμενο της για πρώτο ένοικο .

Πρόκειται εν κατακλείδι για ένα άρθρο που όχι μόνο δεν μας κάνει σοφότερους, αλλά δημιουργεί περισσότερα ερωτηματικά:

· Για ποιο λόγο τελικά ο Κουφοντίνας δεν επαναμετήχθη στον Κορυδαλλό, όπως προβλέπει ο νόμος; Εκτάκτως, λόγω κορονοϊού; Γιατί είναι κατάδικος και όχι υπόδικος; ‘Η επειδή πρέπει να βρεθεί σε φυλακή τύπου Γ, που ναι μεν δεν έχει ακόμα θεσπίσει η Κυβέρνηση αλλά θα το πράξει στο μέλλον;  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter