Απεργία πείνας ξεκίνησε ο ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί

Απεργία πείνας ξεκίνησε ο ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί

Ο βραβευμένος στα Φεστιβάλ Καννών, Βερολίνου και Βενετίας ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί ξεκίνησε απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες κράτησής του σε φυλακή της Τεχεράνης που βρίσκεται από τις 11 Ιουλίου 2022.

Θυμίζουμε ότι ο 63χρονος Παναχί καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης έξι ετών για «προπαγάνδα κατά του συστήματος» καθώς συμμετείχε μαζί με άλλους καλλιτέχνες σε πορεία διαμαρτυρίας κατά του ιρανικού καθεστώτος, ενώ είχε παρευρεθεί στη δίκη του Μοχαμάντ Ρασουλόφ, ο οποίος είχε συλληφθεί μερικές ημέρες νωρίτερα.

Κι ενώ στις 15 Οκτωβρίου του περασμένου χρόνου το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την αρχική καταδίκη, διατάζοντας να διεξαχθεί νέα δίκη, ο Τζαφάρ Παναχί παραμένει ακόμη φυλακισμένος στις φυλακές Εβίν της Τεχεράνης και σε δήλωση του που είδε το φως της δημοσιότητας μέσω της συζύγου του αναφέρει:

«Δηλώνω κατηγορηματικά ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παράνομη και απάνθρωπη συμπεριφορά των δικαστικών και ασφαλιστικών μηχανισμών και την ομηρεία τους, ξεκινώ απεργία πείνας από το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου. Δεν μου μένει άλλη επιλογή από το να διαμαρτυρηθώ για την απάνθρωπη στάση με ότι έχω σημαντικότερο, την ίδια μου τη ζωή. Έτσι λοιπόν, δηλώνω ότι εναντιώνομαι στις παράνομες και απάνθρωπες συμπεριφορές της δικαιοσύνης μας, αρχίζοντας απεργία πείνας και θα αρνηθώ να φάω και να πιώ οποιοδήποτε φαγητό και φάρμακο. Θα παραμείνω στην κατάσταση αυτή μέχρι να απελευθερωθεί από την φυλακή το πιθανότατα άψυχο σώμα μου».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter