Απεργία στη Γαλλία: Κινητοποιήσεις για την απορρύθμιση στις συντάξεις και για καλύτερους μισθούς

Απεργία στη Γαλλία: Κινητοποιήσεις για την απορρύθμιση στις συντάξεις και για καλύτερους μισθούς
Φωτογραφία Αρχείου

Ημέρα κινητοποίησης σε όλη τη Γαλλία πραγματοποιείται αυτή την Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, κατά της αύξησης του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης και υπέρ της αύξησης των μισθών στο επίπεδο του πληθωρισμού. Στην απεργία κάλεσαν τα σωματεία CGT, FSU και Solidaires étudiant. Αντιμέτωποι με τον καλπάζοντα πληθωρισμό, εργαζόμενοι και φοιτητές διαδηλώνουν ότι απαιτούν αυξήσεις μισθών. Αναμένονται πολλές αναταραχές σε ολόκληρη τη χώρα, ιδιαίτερα στον δημόσιο οπτικοακουστικό τομέα.

Με τουλάχιστον 200 σημεία συγκέντρωσης προγραμματισμένα στη Γαλλία, σύμφωνα με τη CGT, αυτή η κινητοποίηση είναι η πρώτη κοινωνική δοκιμασία της δεύτερης πενταετούς θητείας του γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Σε ένα ολοένα και πιο τεταμένο κλίμα, λόγω του υψηλού πληθωρισμού (+5,9% τον Αύγουστο) και του φόβου για αναγκαστική ψήφιση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, τα συνδικάτα διεκδικούν κατώτατο μισθό 2.000 ευρώ, σύνταξη στα 60 και 32ωρη εργάσιμη εβδομάδα. https://twitter.com/actutoulouse/status/1575461645148717057 

Ο γενικός γραμματέας του CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, κάλεσε τον γάλλο πρόεδρο να ακούσει την πλειονότητα του κόσμου που αντιτίθεται σε αυτό το μέτρο.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα αναμένονται μεγάλες ελλείψεις στα σχολεία, τις δημόσιες υπηρεσίες και τις συγκοινωνίες. Απεργίες έχουν ήδη ξεκινήσει από την Τετάρτη, όπως στα πετροχημικά με τους εργαζόμενους της TotalEnergies να εμποδίζουν την έξοδο φορτηγών από τα διυλιστήρια. Απεργίες σχεδιάζονται επίσης στον δημόσιο οπτικοακουστικό τομέα.

Αριστερά κόμματα και ενώσεις όπως το Attac ή η Oxfam αναμένονταν να λάβουν μέρος σε αυτή την κινητοποίηση. Από την άλλη θα απουσιάσουν αρκετά συνδικάτα. Αυτή είναι η περίπτωση των Unsa, FO και CFDT. Η τελευταία επιφυλάσσεται για μια άλλη προθεσμία που έρχεται: τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που βασίζεται αποκλειστικά στην παράταση του ωραρίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter