Απεργίες στη Γαλλία: Μαζική αντίδραση στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν

Απεργίες στη Γαλλία: Μαζική αντίδραση στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν

Εντυπωσιάζει η μαζικότητα των διαδηλώσεων σε όλες τις πόλεις της Γαλλίας, από πολίτες που διαμαρτύρονται για τη μεταρρύθμιση στις συντάξεις που προσπαθεί να περάσει ο Μακρόν, που προωθεί –μεταξύ άλλων- και την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64. 

Περίπου δυο εβδομάδες μετά την πρώτη διαδήλωση της 19ης Ιανουαρίου, πάνω από ένα εκατομμύριο Γάλλοι κατέβηκαν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία προσπαθεί να συσπειρώσει τους κυβερνητικούς βουλευτές από τη μία, ενώ επιχειρεί να… χτίσει γέφυρες με την παραδοσιακή «γκωλική» Δεξιά, που δεν διάγει και τις καλύτερες μέρες της. 

Αν δεν τα καταφέρει να δημιουργήσει μια κοινοβουλευτική συμμαχία για να εγκριθεί το νομοσχέδιο, πράγμα αρκετά πιθανό μιας και αρκετοί κυβερνητικοί βουλευτές έχουν εκφράσει δισταγμό, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επικαλεστεί το διαβόητο, πλέον, Άρθρο 49.3, το οποίο προβλέπει την έγκριση νομοσχεδίου δίχως την κοινοβουλευτική «βούλα». Αν γίνει αυτό, θα είναι η εντέκατη (!) φορά που το πράττει η κυβέρνηση, η οποία δέχεται ήδη κριτική για την πρακτική αυτή από τους πολίτες, τον Τύπο και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία αυτής της Τρίτης είναι χαμηλότερο από ό,τι στην απεργία της 19ης Ιανουαρίου: σύμφωνα με εκτιμήσεις , στους γαλλικούς σιδηροδρόμους (SNCF) το ποσοστό έφτασε το 36,5% έναντι 46,3% της προηγούμενης κινητοποίησης, ενώ στους εκπαιδευτικούς παρατηρήθηκε επίσης μείωση στη συμμετοχή. 

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι θέλει να έχει από κοντά τις διαδηλώσεις μιας και ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, έχει βγάλει στους δρόμους πάνω από 11.000 αστυνομικούς, ενώ μόνο στο Παρίσι, ο αριθμός των αστυνομικών έφτασε τις 4.000. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter