Απεργούν οι ναυτεργάτες: Δεμένα τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά – Αλλαγές σε δρομολόγια

Απεργούν οι ναυτεργάτες: Δεμένα τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά – Αλλαγές σε δρομολόγια
(EUROKINISSI/ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ)

Σε 24ωρη απεργία  με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του σχεδίου για τον νέο Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ΚΙΝΔ) αλλά και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας προχωρούν την Τρίτη 25 Οκτωβρίου ναυτεργατικά σωματεία,τα οποία διαφοροποιήθηκαν από τη στάση που κράτησε η ΠΝΟ, σχετικά με την αναμόρφωση του εν λόγω ΚΙΝΔ.

Ειδικότερα, στην απεργία η οποία ακινητοποιεί όλα τα πλοία που βρίσκονται στη γεωγραφική έκταση του Πειραιά και των παραλιακών δήμων συμμετέχουν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ (μηχανικοί), ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ (κατώτερα πληρώματα μηχανής), ΠΕΕΜΑΓΕΝ (μάγειροι), ΠΕΝΕΝ (ναύτες) και ΠΕΑΘΕΝ (θαλαμηπόλοι) και εκτός από την απόσυρση του σχεδίου αναμόρφωσης του ΚΙΝΔ απαιτούν την ανανέωση και εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και αύξηση των μισθών.

«Η απεργία συνιστά ένα μεγάλο βήμα στον συντονισμό αυτών των δυνάμεων προκειμένου να δοθεί κοινή αγωνιστική απάντηση στη συντονισμένη επιχείρηση κυβέρνησης-υπουργείου-εφοπλιστών να αποτελειώσουν και αυτά τα ελάχιστα ναυτεργατικά δικαιώματα που είναι έως τώρα θεσπισμένα στον ΚΙΝΔ» σημειώνει η ΠΕΝΕΝ, κάνοντας λόγο για γενικευμένο «μπλακ άουτ».

Παράλληλα 24ωρη πανελλαδική απεργία ανακοίνωσε και το Σωματείο ΠΕΠΡΝ (ρυμουλκά), αλλά και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το οποίο απαιτεί λήψη μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια και καθολική εφαρμογή της Σύμβασης, καθώς και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών και οι λιμενεργάτες της ΕΝΕΔΕΠ (COSCO).

«Αυτές τις ημέρες, αυτοί που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τα μέτρα ασφαλείας της γέφυρας που έκοψε στα δύο τον συνάδελφό μας, δηλαδή COSCO, DPort και κυβέρνηση, καλούν σε απολογία τον πρόεδρο του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Μάρκο Μπεκρή, και τον πρώην πρόεδρο του ΕΚΠ Νίκο Ξουράφη για την απεργία στις 25 Οκτωβρίου 2021 για παρακώλυση της συγκοινωνίας μέσα στο λιμάνι, δηλαδή την ημέρα που θρηνούσαμε τον Δημήτρη και ξεκινούσαμε τη μεγαλειώδη 7ήμερη απεργία» αναφέρουν οι λιμενεργάτες της COSCO ανακοινώνοντας ότι με την 24ωρη απεργία τιμούν τον συνάδελφό τους που έχασε τη ζωή του πέρυσι εν ώρα εργασίας στην προβλήτα ΙΙ.

«Η κατάσταση που όλοι βιώνουμε με τις τιμές να αυξάνονται ανεξέλεγκτα στα καύσιμα, σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, στο ρεύμα κ.ά. κοντεύει να μας πνίξει. Οι υποχρεώσεις κάθε οικογένειας κάνουν πραγματικό εφιάλτη την καθημερινότητα. Ακόμα και σήμερα πολλά παιδιά και βρέφη μένουν έξω από παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς. Τα κενά στα σχολεία είναι μεγάλα. Τα τρία νοσοκομεία του Πειραιά κυριολεκτικά υπολειτουργούν εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ασθενεί» αναφέρει από την πλευρά του το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, δηλώνοντας την υποστήριξή του στην απεργία.

Οι επιβάτες καλούνται να επικοινωνήσουν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία ή τις ναυτιλιακές εταιρείες και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες προκειμένου να ενημερωθούν για τα νέα προγράμματα των δρομολογίων, καθώς οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε ανακοινώσεις προκειμένου να ενημερώσουν για την αναδιαμόρφωση των δρομολογίων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter