Απευθείας αναθέσεις που βγάζουν… Μάτι με νέα (ν)τροπολογία

Απευθείας αναθέσεις που βγάζουν… Μάτι με νέα (ν)τροπολογία

Μέχρι και τα 11 εκατ. ευρώ της δωρεάς της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την τραγωδία στο Μάτι μπαίνουν στο στόχαστρο ή καλύτερα στο… πιάτο επιτελικού κράτους και «γαλάζιων ημετέρων», καθώς με (ν)τροπολογία του ΥΠΕΝ άνοιξε η κερκόπορτα των απευθείας αναθέσεων. Αντί οικοδόμησης νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, όπως είχε προγραμματίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, είναι θέμα χρόνου πλέον η δημιουργία μπαρ σε δασική περιοχή.

Στο νομοσχέδιο – «σκούπα» του ΥΠΟΙΚ για τον εκσυγχρονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς συμπεριλήφθηκε τροπολογία που προβλέπει ειδικές διαδικασίες απευθείας ανάθεσης έργων, υπηρεσιών και προμηθειών στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου δημιουργίας κοινόχρηστου χώρου δασικής αναψυχής στο Μάτι, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης.

Πρόκειται για τη σκανδαλώδη αξιοποίηση της κυπριακής δωρεάς, η οποία προβλέπει δημιουργία αναψυκτηρίου-μπαρ, το οποίο θα λειτουργεί νυκτερινές ώρες σε δασικό χώρο αναψυχής. Σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εγείρεται ζήτημα χρηστής και διαφανούς διαχείρισης των πόρων της Κύπρου, αφού η κυβέρνηση χρησιμοποιεί και σε αυτήν την περίπτωση τη διαβόητη μανιέρα των απευθείας αναθέσεων.

«Παρακολουθούμε μια απόδειξη επιτελικής ανικανότητας εφόσον η κυβέρνηση Μητσοτάκη κύρωσε το μνημόνιο με την Κύπρο τον Φεβρουάριο και ένα μήνα μετά νομοθετεί τις απευθείας αναθέσεις για να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα που ήδη ήταν γνωστά. Και ενώ το συγκεκριμένο ακίνητο προσπαθούν να το διαχειριστούν με νόμο από το 2020» σημειώνουν και υπενθυμίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκφράσει την κάθετη αντίθεσή του στο να χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια αυτά για την εξυπηρέτηση αναψυκτηρίου.

«Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο»

Μιλώντας στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη, ο Σωκράτης Φάμελλος θύμισε αρχικά ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά «το ¨αμαρτωλό¨ οικόπεδο στο Μάτι και ότι τα λεφτά που έδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία και οι Κύπριοι πολίτες για να έχουμε νοσοκομεία στην Ανατολική Αττική έγινε χώρος δασικής αναψυχής με αναψυκτήριο – μπαρ που λειτουργεί τη νύχτα».

Και εξήγησε: «Φέρνουν, λοιπόν, άρθρο -για να καταλάβετε ότι δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο- που δίνει τη δυνατότητα τα λεφτά της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πολιτών που έδωσαν για το Μάτι, να δοθούν με απευθείας ανάθεση έξω από οποιαδήποτε διαδικασία προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή να δοθούν με αδιαφάνεια και πιθανά χωρίς χρηστή διοίκηση, για να γίνει γρήγορα το έργο δασικής αναψυχής που θα δοθεί ως δώρο στον επιχειρηματία που θα πάρει το μπαρ που λειτουργεί τη νύχτα με παράβαση και παρέκκλιση από τη δασική νομοθεσία».

«Τέτοιοι είστε; Φέρνετε εδώ τροπολογία για την εξαίρεση των πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους διαγωνισμούς και τους κανόνες διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης -για να τακτοποιήσετε ποιον;- ενώ τα λεφτά θα έπρεπε να πάνε για νοσοκομεία στην Ανατολική Αττική όπως ήταν η συμφωνία της ελληνικής πολιτείας και της Ελληνικής Βουλής με την Κύπρο; Και φέρνετε τροπολογία έναν μήνα μετά από την κύρωση της συμφωνίας με την Κύπρο που τη φέρατε εδώ στη Βουλή; Δεν το ξέρατε τότε ότι δεν μπορείτε να κάνετε το έργο;» διερωτήθηκε και κατέληξε λέγοντας:

«Από το 2020 προσπαθούμε να βρούμε άκρη με αυτό το οικόπεδο του Οίκου Ναύτου και έρχεστε τώρα και τα τακτοποιείτε όλα! Παίρνετε τα λεφτά από το νοσοκομείο της Ανατολικής Αττικής, τα δίνετε όλα για να φτιαχτεί ο χώρος γύρω από ένα μπαράκι και το κάνετε και με απευθείας ανάθεση. Τέτοιοι είστε! Γι’ αυτό πρέπει να φύγετε το συντομότερο».

Δείτε το άρθρο 3 της τροπολογίας:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter