Απίστευτα και… άκρως ελληνικά με την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Απίστευτα και… άκρως ελληνικά με την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Οι αδιατάρακτες σχέσεις του νέου προέδρου με την επιτροπή μέσω ΜΚΟ, οι χορηγίες, το συνέδριο που έγινε με κλειστή εταιρεία (!) και οι συνεργάτες του Queen Mary.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με τη γνωμοδότηση για τα νέα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε προφητικά: «Εκτός από τα εξαιρετικά βιογραφικά πολλών καθηγητών δεν κάνουν όλοι ούτε για κυβέρνηση ούτε και για κυβερνητικές θέσεις. Εχει αποδειχτεί παγκοσμίως, και όχι μόνο στην Ελλάδα, ότι πολλοί καθηγητές είναι χειρότεροι από απλούς απόφοιτους λυκείου». Κι αυτό διότι δεν χρειάστηκε πολλή ώρα για να αποκαλυφθεί ότι το πλούσιο βιογραφικό του νέου προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Γιάννη Λιανού έκρυβε εκπλήξεις.

Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη του documentonews.gr σχετικά με τις δραστηριότητές του, το Ινστιτούτο Μελετών Δικαίου και Πολιτικής Ανταγωνισμού (ΙΜΕΔΙΠΑ) που απέκρυψε από το βιογραφικό του και τις χορηγίες από πολυεθνικές εταιρείες και μεγάλα δικηγορικά γραφεία προς τα συνέδρια που αυτό διοργάνωνε.

Στο βιογραφικό του στο American Antitrust Institute ο κ. Λιανός συστήνεται ως «πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος (executive director) του ΙΜΕΔΙΠΑ». Η ιστοσελίδα του ΙΜΕΔΙΠΑ δεν λειτουργεί μεν αλλά από τη σχετική αναζήτηση διαπιστώνουμε ότι είναι ΜΚΟ που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2007 και στόχο έχει την προώθηση της νομικής, πολιτικής και οικονομικής ανάλυσης των μεταρρυθμίσεων της πολιτικής ανταγωνισμού. Το ΙΜΕΔΙΠΑ διοργανώνει συνέδρια επί σειρά ετών στην Ελλάδα κυρίως, αλλά και σε άλλες χώρες. Σε αυτά συμμετέχουν ειδικοί του ανταγωνισμού (όπως πολλά στελέχη της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού) και φυσικά ο κ. Λιανός αλλά και οι συνεργάτες του στο ΙΜΕΔΙΠΑ Ασημάκης Κομνηνός και Ιωάννης Κόκκορης, καθηγητής στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Τα έξοδα των συνεδρίων καλύπτονται από χορηγούς, συνήθως μεγάλες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και κυρίως από μεγάλα δικηγορικά γραφεία τα οποία ειδικεύονται στο δίκαιο του ανταγωνισμού. Δηλαδή χορηγοί της ΜΚΟ ΙΜΕΔΙΠΑ, στην οποία εμφανίζεται πρόεδρος και διευθύνων ο κ. Λιανός, είναι τα δικηγορικά γραφεία που την επαύριον θα έχει απέναντί του ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού – και πολυεθνικές πιθανόν. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι μέλη του ΙΜΕΔΙΠΑ εκπροσωπούν ήδη πολυεθνικές εταιρείες ενώπιον αρχών ανταγωνισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


Οι αποκαλύψεις στη Βουλή

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας η πλειονότητα της ευρύτερης αντιπολίτευσης (Γιώργος Κατρούγκαλος, Σπυρίδων Λάππας, Σοφία Σακοράφα και Β. Κεγκέρογλου) έθεσε ερωτήματα στον κ. Λιανό αναφορικά με τις δραστηριότητες του ΙΜΕΔΙΠΑ, τις χορηγίες και το ασυμβίβαστο να λαμβάνει χορηγίες από δικηγορικές εταιρείες και επιχειρήσεις που εξαρτούν τα συμφέροντά τους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στην απάντησή του ο κ. Λιανός ανέφερε: «Αυτή η μη κυβερνητική οργάνωση δεν υπάρχει πλέον, λύθηκε το 2017. Ηταν μια οργάνωση που είχε γίνει με σκοπό τη διοργάνωση ενός συνεδρίου τον χρόνο στην Ελλάδα ή σε χώρες των Βαλκανίων και στην Κύπρο με θέμα την προώθηση του Δικαίου Ανταγωνισμού και της κουλτούρας ανταγωνισμού. Γινόταν πάντοτε υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ή της ελληνικής ή της κυπριακής ή οποιωνδήποτε άλλων Επιτροπών Ανταγωνισμού […] υπήρξαν χορηγίες κατά τη διάρκεια της οργάνωσης αυτής των συνεδρίων, οι οποίες εξ ολοκλήρου πήγαιναν στην κάλυψη του κόστους των συνεδρίων […] Κάθε φορά για κάθε συζήτηση που γινόταν για τα προγράμματα συζητούσαμε με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά και να υπάρξει, ο νόμος περιλαμβάνει στο άρθρο 12 παρ. 4 δυνατότητα σε περίπτωση που υπάρχει θέμα να εξαιρεθώ από κάποιες διαδικασίες». Μάλιστα ο νέος πρόεδρος τόνισε ότι «δεν έχω κανένα εισόδημα άμεσα ή έμμεσα από αυτή την ιστορία, όπως επίσης και δεν έχω ποτέ κάνει καμία γνωμοδότηση ή έχω εργαστεί σε υπόθεση στην Ελλάδα με αυτά τα γραφεία ή με αυτές τις εταιρείες».

Επανερχόμενος ο κ. Κεγκέρογλου ρώτησε τον κ. Λιανό αν άκουσε σωστά ότι το ΙΜΕΔΙΠΑ έκλεισε το 2017. Οταν ο κ. Λιανός το επιβεβαίωσε, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κατέθεσε στα πρακτικά συνέδριο το οποίο διεξάχθηκε τον Ιούνιο του 2018 με διοργανωτή το ΙΜΕΔΙΠΑ και ομιλητή τον κ. Λιανό. Ο νέος πρόεδρος απάντησε:

«Το συνέδριο αυτό διοργανώθηκε από το UCL και το Queen Mary, πανεπιστήμια του Λονδίνου και τα δύο, στα οποία δόθηκαν και οι χορηγίες. Το ΙΜΕΔΙΠΑ βασικά δεν υπήρχε πλέον, γιατί είχε πλέον κλείσει και ο λογαριασμός και οτιδήποτε. Μπήκε επειδή, ακριβώς, το διοργανώνουν αυτό το συνέδριο κάθε χρόνο τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ελλάδα και ο κόσμος βασικά ήξερε ότι ήταν το συνέδριο του ΙΜΕΔΙΠΑ, ακριβώς και μόνο γι’ αυτόν τον λόγο. […] Θέλω να πω ότι στα συνέδρια που κάναμε, όπως και σε αυτά που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια, πάντα χρηματοδοτούνται, επίσης, σχεδόν από τους ίδιους σπόνσορες, μια και είναι πολύ μικρή η ελληνική αγορά. Οπότε, βασικά, είναι οι ίδιες νομικές εταιρείες που ενδιαφέρονται για θέματα ανταγωνισμού και βασικά κάνουν χορηγία μόνο και μόνο για να καλύπτονται τα έξοδα των ομιλητών. Εμείς δεν παίρναμε τίποτε. Αντιθέτως, βάζαμε και έσοδα του κέντρου μου στο UCL, όπως επίσης και ο κ. Κόκκορης στο Queen Mary, ακριβώς για να μπορέσουμε να συμπληρώσουμε πολλές φορές το ποσό το οποίο χρειαζόταν για να καλύψουμε τα έξοδα. Δεν έχει γίνει, λοιπόν, από το ΙΜΕΔΙΠΑ το συνέδριο του Ιουνίου του 2018, παρότι εμφανίζεται στο πρόγραμμα».

Οταν ο κ. Κατρούγκαλος επανήλθε ρωτώντας αν το ΙΜΕΔΙΠΑ λειτουργούσε ή όχι το 2018 ο κ. Λιανός αναγκάστηκε να παραδεχτεί κάτι πρωτάκουστο, ότι δηλαδή παρουσίασαν ως ΙΜΕΔΙΠΑ ψευδή κατάσταση στους συμμετέχοντες στο συνέδριο Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «για λόγους μάρκετινγκ»!

«δεν λειτουργούσε. Ηταν απλώς και μόνο για λόγους μάρκετινγκ του συνεδρίου, για να μπορέσει ο κόσμος να ξέρει ότι αυτή είναι η συνέχεια του συνεδρίου που γινόταν και έγινε από το UCL και το Queen Mary».

Δηλαδή ο κ. Λιανός, καθηγητής στο UCL και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΙΜΕΔΙΠΑ (ενδεχομένως μέλος της ΜΚΟ), μαζί με τον κ. Κόκκορη, καθηγητή στο Queen Mary και αντιπρόεδρο του ΙΜΕΔΙΠΑ (ενδεχομένως μέλος της ΜΚΟ αυτής), έκλεισαν τη ΜΚΟ ΙΜΕΔΙΠΑ το 2017 και τον Ιούνιο του 2018 ανακοίνωσαν ότι διοργανώνουν το 10ο ετήσιο ΙΜΕΔΙΠΑ Συνέδριο, αποκρύπτοντας για λόγους μάρκετινγκ από τους συμμετέχοντες την αλήθεια. Και οι χορηγίες πλέον κατευθύνθηκαν στα δύο πανεπιστήμια, τα οποία ενδεχομένως να μη λάμβαναν χορηγίες αν διοργάνωναν το συνέδριο χωρίς τη ΜΚΟ.

Ο κ. Λιανός ανέφερε ότι πλέον υπάρχει άλλη οργάνωση που διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο για τον ανταγωνισμό τα τελευταία τρία χρόνια, χωρίς να προσδιορίζει ποια είναι αυτή, τι σχέση έχει ο ίδιος ή τα άλλα μέλη της ΜΚΟ ΙΜΕΔΙΠΑ, ποιοι είναι οι χορηγοί κ.λπ.

Αρωμα Queen Mary

Πάντως στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου εντοπίζει κανείς ως καθηγητή τον αντιπρόεδρο του ΙΜΕΔΙΠΑ κ. Κόκκορη. Στο βιογραφικό του στη σελίδα του πανεπιστημίου ο καθηγητής Κόκκορης, ειδικός στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού και αντιπρόεδρος του ΙΜΕΔΙΠΑ, εμφανίζεται να έχει έδρα εκεί: «Professor Ioannis Kokkoris holds a Chair in Law and Economics at the Centre for Commercial Law Studies, Queen Mary University of London, UK. He is also the Vice Chairman of the Institute of Studies in Competition Law and Policy. He is an expert on competition law as well as on law and economics» (Ο καθηγητής Ιωάννης Κόκκορης κατέχει έδρα στο Δίκαιο και στα Οικονομικά στο Κέντρο Σπουδών Εμπορικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι επίσης αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Μελετών Δικαίου και Πολιτικής Ανταγωνισμού. Είναι ειδικός στο δίκαιο του ανταγωνισμού καθώς και στον νόμο και στην οικονομία). Ο κ. Κόκκορης, ενδεχομένως για λόγους μάρκετινγκ, όπως ανέφερε και ο κ. Λιανός στη Βουλή, ακόμη και σήμερα δηλώνει αντιπρόεδρος του ΙΜΕΔΙΠΑ που έχει κλείσει το 2017.

Ομως ο διορισμός του κ. Λιανού στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού συνοδεύεται από τον διορισμό της στην επιτροπή. Και εδώ αρχίζουν οι συμπτώσεις. Οπως αναφέρεται στα βιογραφικά τους, η κ. Ιωαννίδου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Δίκαιο Ανταγωνισμού στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, έχοντας συνυπογράψει άρθρα με τον κ. Κόκκορη το 2017 και 2018, ενώ η κ. Ράντου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο ίδιο πανεπιστήμιο. Μάλιστα, όπως και ο κ. Λιανός, η κ. Ιωαννίδου απέκρυψε από το βιογραφικό της που διένειμε η κυβέρνηση τα όσα αναφέρει στο βιογραφικό της στην ιστοσελίδα του Queen Mary, ότι έχει εργαστεί σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας –ποια άραγε;– αλλά και των Βρυξελλών.

Φαίνεται ότι το Queen Mary, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι πλέον στις επάλξεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter