Απίστευτες εκλογές στο Αφγανιστάν: Τελικά αποτελέσματα 3 μήνες μετά, 1 στα 3 ψηφοδέλτια άκυρα!

Απίστευτες εκλογές στο Αφγανιστάν: Τελικά αποτελέσματα 3 μήνες μετά, 1 στα 3 ψηφοδέλτια άκυρα!

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 28 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή, και θα παραμείνει για δεύτερη θητεία στον θώκο.

Ο Γάνι συγκέντρωσε το 50,64% των ψήφων από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, έναντι 39,52% που κέρδισε ο βασικός του αντίπαλος και επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας του Αφγανιστάν Αμπντουλά Αμπντουλά, επεσήμανε η Εκλογική Επιτροπή.

Τα οριστικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά μόλις εξεταστούν οι τυχόν ενστάσεις των υποψηφίων, εξήγησε η πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής Χάουα Άλαμ Νουριστάνι.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων το γραφείο του Αμπντάλα Αμπντάλα απάντησε ότι δεν θα τα αποδεχθεί.

«Θέλουμε να ενημερώσουμε για μία ακόμη φορά τον λαό μας, τους υποστηρικτές μας, την εκλογική επιτροπή και τους διεθνείς μας συμμάχους ότι η ομάδα μας δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα αυτής της κίβδηλης ψηφοφορίας, αν δεν ληφθούν υπόψη τα νόμιμα αιτήματά μας», ανέφερε.

Αρχικά η ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων ήταν προγραμματισμένη για τις 19 Οκτωβρίου και στη συνέχεια αναβλήθηκε για τις 14 Νοεμβρίου. Κάθε φορά αιτία της αναβολής ήταν τεχνικοί λόγοι.

Ο Αμπντουλά Αμπντουλά είχε ζητήσει την αναστολή της καταμέτρησης των ψήφων «για να διασωθεί η διαδικασία από τους απατεώνες», χωρίς να στηρίξει τις κατηγορίες του.

Το γραφείο του, εκτιμώντας ότι περίπου 300.000 ψηφοδέλτια που θεώρησε έγκυρα η Εκλογική Επιτροπή ήταν προβληματικά, διέκοψε τη διαδικασία καταμέτρησης σε επτά επαρχίες, προτού επιτρέψει την επανέναρξη της στα μέσα Δεκεμβρίου.

«Ολοκληρώσαμε το καθήκον μας με ειλικρίνεια, πίστη, ευθύνη και ακρίβεια», τόνισε η Νουριστάνι κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. «Σεβαστήκαμε κάθε ψήφο διότι θέλαμε να υπερισχύσει η δημοκρατία», πρόσθεσε η ίδια.

Η εκλογική διαδικασία θα έπρεπε να είναι η πιο διαφανής που έχει διοργανωθεί στο Αφγανιστάν, καθώς γερμανική εταιρεία έχει προσφέρει στις αρχές βιομετρικά μηχανήματα ώστε οι πολίτες να μην μπορούν να ψηφίσουν παρά μία φορά.

Όμως σχεδόν ένα εκατομμύριο από τα συνολικά 2,8 εκ. ψηφοδέλτια κρίθηκαν άκυρα. Με 1,8 εκ. έγκυρα ψηφοδέλτια σε σύνολο 9,6 εκ. εγγεγραμμένων ψηφοφόρων η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές ήταν η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί στη χώρα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter