Αγωνία για το φαλαινοειδές στον Άλιμο – Λίγες οι πιθανότητες να τα καταφέρει λένε οι ειδικοί (Video)

Αγωνία για το φαλαινοειδές στον Άλιμο – Λίγες οι πιθανότητες να τα καταφέρει λένε οι ειδικοί (Video)
Επιχείρηση διάσωσης μιας φάλαινας του είδους ζίφιος που εξόκειλε στα ρηχά της παραλίας του Αλίμου, Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Φαλαινοειδές, που πιθανότατα έχασε τον προσανατολισμό του, και πιθανότατα είναι τραυματισμένο, εντοπίστηκε το πρωί της Παρασκευής στη θαλάσσια περιοχή του Αλίμου.

Αναμένεται να γίνει προσπάθεια να εξακριβωθεί εάν είναι τραυματισμένο, ή είναι άρρωστο και χρειάζεται βοήθεια.

Στο σημείο έχουν μεταβεί στελέχη του Λιμενικού Σώματος, σκάφος του Λιμενικού και δύτες και στελέχη του ερευνητικού κέντρου διάσωσης κητωδών ΑΡΙΩΝ προκειμένου να μπορέσουν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στο άτυχο ζώο. Έχουν δει πάρει αίμα από το φαλαινοειδές και θα σταλούν για περαιτέρω διερεύνηση.

Πρόκειται για έναν Ζιφιό (Ziphius cavirostris), ένα κητώδες μέσου μεγέθους με εμφάνιση που θυμίζει ένα μεγάλο και παράξενο δελφίνι με μήκος που φθάνει τα 6 μέτρα (συνήθως 4.5-5.5) και ζει περίπου σε βάθος ενός χιλιομέτρου

Από την πλευρά του ο κ. Φραντζής, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Κητολογικών ερευνών «Πέλαγος» μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πως οι πιθανότητες να τα καταφέρει το κήτος είναι μικρές. Επισήμανε πως δεν είναι φάλαινα, αλλά κητοειδές ενώ συμπλήρωσε πως ίσως πλέον να είναι αργά για να σωθεί, γιατί συνήθως τα θηλαστικά αυτά βγαίνουν στα ρηχά όταν είναι ήδη βαριά άρρωστα, είπε.

Μάλιστα, όπως είπε το ζώο ζει τις τελευταίες ώρες του, καθώς ενδεχομένως να έχει σακούλες στο στομάχι του και να μην έχει φάει για μήνες.

Στο μεταξύ, μιλώντας στο Open, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δρόσος Κουτσούμπας, που τόνισε πως: «το ζώο είναι τραυματισμένο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος γι αυτά τα ζώα είναι οι προσκρούσεις σε πλοία ή προπέλες. Και απ ότι μπορώ να διακρίνω πρόκειται για ένα ζώο που μάλλον έπεσε πάνω σε πλοίο». Και γι’αυτό τον λόγο βρέθηκε στα ρηχά και συνέχισε λέγοντας ότι: «εκεί που βρίσκεται δεν είναι ο φυσικός του χώρος».

Εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει ευτυχής κατάληξη στην επιχείρηση διάσωσης.

Παράλληλα, η διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας, Αναστασία Μήλιου, σε τοποθέτησή της στον ΑΝΤ1 σημείωσε πως: «το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να δοθούν οι πρώτες βοήθειες».
«Είναι πολύ ασυνήθιστο να βρεθεί αυτό το ζώο στα ρηχά. Σημαίνει ότι έχει πρόβλημα και ότι έχει λίγες ελπίδες για να επανέλθει», τόνισε.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter