Απίστευτο: Συνέλαβαν τρεις σωφρονιστικούς υπαλλήλους για συνδρομή σε απόδραση κρατουμένου από τις φυλακές Κορίνθου

Απίστευτο: Συνέλαβαν τρεις σωφρονιστικούς υπαλλήλους για συνδρομή σε απόδραση κρατουμένου από τις φυλακές Κορίνθου

Αδιανόητο. Τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι συνελήφθησαν στις 18 Νοεμβρίου του 2021 έπειτα από την παραγγελία έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Α’ Ανακριτικό τμήμα της εισαγγελίας Πρωτοδικών Κορίνθου. Αιτία είναι ότι οι τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι κατηγορούμενοι για το αδίκημα της δωροληψίας υπαλλήλου. Κι αυτό γιατί βάσει της έρευνας που έχει διενεργηθεί, φέρονται να ζητούσαν και να λάμβαναν χρήματα από κρατούμενου του σωφρονιστικού ιδρύματος, προκειμένου να του παρέχουν οφέλη, όπως κινητό τηλέφωνο ή ευνοϊκότερη μεταχείριση. Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, οι τρεις κατηγορούμενοι φέρεται πως συνέδραμαν στην απόδραση του συγκεκριμένου κρατούμενου –έναντι αμοιβής-, γεγονός που οδήγησε τελικά στη σύλληψή τους. Απόδραση που θυμίζει σενάριο ταινίας, όμως είναι πραγματικότητα.

Οι τρεις κατηγορούμενοι, Κ.Ν., Δ.Κ και Ι.Κ. φέρονται να τέλεσαν το αδίκημα της δωροληψίας υπαλλήλου μέσω πράξεων που φέρεται να τελέστηκαν από τις 3 Νοεμβρίου του 2021 έως και τις 11 Νοεμβρίου του 2021 στην Κόρινθο. Παράλληλα, ασκήθηκε συμπληρωματική ποινική δίωξη για την τέλεση της δωροληψίας κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση και άμεση συνέργεια σε αυτήν.

Το πρωί της 16ης Νοεμβρίου του 2021 η εισαγγελία Πρωτοδικών Κορίνθου, ενημερώθηκε από αστυνομικούς του τμήματος Ασφάλειας Κορίνθου, ότι ο δραπέτης του σωφρονιστικού καταστήματος Κορίνθου, Δ.Π., συνελήφθη το πρωί της 11ης Νοεμβρίου του 2021 για το αδίκημα της απόδρασης κρατουμένου. Κατά την προσωρινή του εξέταση από το τμήμα Ασφάλειας Κορίνθου, ο κρατούμενος ανέφερε ότι επιθυμεί να καταγγείλει πράξεις διαφθοράς στις οποίες φέρονται να προέβησαν οι τρεις –συλληφθέντες πλέον- σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Έπειτα από την εκδήλωσή αυτή της πρόθεσης του συλληφθέντα, κλιμάκιο αξιωματικών μετέβη στο τμήμα Ασφάλειας Κορίνθου, προκειμένου να εξετάσει τον συλληφθέντα.

Στην κατάθεσή του ο κρατούμενος –συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2020 εξαιτίας καταδικαστικών υποθέσεων που εκκρεμούσαν σε βάρος του για υποθέσεις απατών-, ανέφερε πως μεταφέρθηκε στο κατάστημα κράτησης Κορίνθου τον Μάρτιο του 2021. Λίγες ημέρες μετά –όπως κατήγγειλε-, ο σωφρονιστικός υπάλληλος Δ.Κ., απαίτησε σύμφωνα με τον ίδιο 1.000 ευρώ, προκειμένου να του εξασφαλίσει θέση εργασίας στα μαγειρεία των φυλακών. Ο κρατούμενος έδωσε το ποσό –του το παρέδωσε η σύζυγός του στις φυλακές- και όπως κατέθεσε, την επόμενη ημέρα της παράδοσης του χρηματικού ανταλλάγματος, όντως τοποθετήθηκε στο μαγειρείο του σωφρονιστικού καταστήματος.

Στα τέλη του ίδιου μήνα, ο ίδιος σωφρονιστικός υπάλληλος, απαίτησε –και έλαβε τελικά-, σύμφωνα με την κατάθεση του κρατούμενου, 800 ευρώ, προκειμένου να του εξασφαλίσει κινητό τηλέφωνο. Τα χρήματα και το κινητό τηλέφωνο παραδόθηκαν από τη σύζυγο του κρατούμενου σε αλλοδαπή γυναίκα στο κέντρο της Αθήνας και τελικά –σύμφωνα πάντα με την κατάθεση- η συσκευή κινητής τηλεφωνίας κατέληξε στον κρατούμενο. Παράλληλα, ο Δ.Κ. ζήτησε και έλαβε επιπλέον 500 ευρώ, προκειμένου να παρέχει στον κρατούμενο έτερες διευκολύνσεις σχετικά με τη διαβίωσή του.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2021, ο Κ.Ν., κάλεσε στο γραφείο του τον κρατούμενο, ζητώντας του να τους κατονομάσει τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους με το μέρος των οποίων βρίσκεται. Ο κρατούμενος φέρεται να του απάντησε πως είναι με το δικό του μέρος, ενώ ο συγκεκριμένος σωφρονιστικός υπάλληλος, σύμφωνα με την κατάθεση, του επισήμανε ότι είναι ο «Αρχηγός», επομένως να μη δίνει χρήματα σε άλλους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Όλα αυτά όμως ήταν απλά… πταίσματα. Σύμφωνα με την ενδελεχή έρευνα της εισαγγελίας Πρωτοδικών Κορίνθου, οι τρεις συλληφθέντες σωφρονιστικοί υπάλληλοι, φέρονται να είναι αυτοί που παρείχαν ουσιαστική συνδρομή και διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην απόδραση του κρατούμενου, έναντι μεγάλης χρηματικής αμοιβής.

Η απόδραση

Πιο συγκεκριμένα, ο κρατούμενος κατέθεσε ότι στις 3 Νοεμβρίου προσέγγισε τον κατηγορούμενο Δ.Κ. προκειμένου να του εκμυστηρευθεί ότι είναι αποφασισμένος να αποδράσει εξαιτίας οικογενειακών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Ζήτησε βοήθεια από τον σωφρονιστικό υπάλληλο, υποσχόμενος ανάλογο χρηματικό αντίτιμο. Ο Δ.Κ. του αποκρίθηκε ότι δεν μπορεί να τον συνδράμει μόνος του, γνωστοποιώντας ότι θα πρέπει να δοθούν χρήματα και σε άλλα πρόσωπα. Την επόμενη ημέρα, ο Κ.Ν. κάλεσε στο γραφείο του τον κρατούμενο, γνωστοποιώντας του ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει να απευθυνθεί αποκλειστικά σε αυτόν.

Στις 9 Νοεμβρίου ο σωφρονιστικός υπάλληλος Δ.Κ. φέρεται σύμφωνα με την κατάθεση να ανέφερε στον κρατούμενο ότι οι λεπτομέρειες της απόδρασης είχαν σχεδιαστεί και πως απαιτούνταν η καταβολή 60 χιλιάδων ευρώ. Τελικά, συμφωνήθηκε να παραδοθούν 30 χιλιάδες ευρώ πριν από την απόδραση και τα υπόλοιπα χρήματα μετά από αυτήν. Έπειτα από την επίτευξη συμφωνίας, δόθηκαν οι λεπτομέρειες της απόδρασης στον κρατούμενο, οι οποίες προέβλεπαν ότι η σύζυγός του κρατούμενου θα έπρεπε να βρίσκεται στις 11 Νοεμβρίου, πλησίον μιας ταβέρνας. Δίπλα της θα βρισκόταν ένα κόκκινο αμάξι, που όταν το δει θα έπρεπε να κορνάρει. Ο κρατούμενος ενημέρωσε τη σύζυγό του για το σχέδιο καθώς και το σημείο που είχε κρύψει χρήματά πριν από τη σύλληψή του προκειμένου να δοθούν στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Η σύζυγός του, σύμφωνα με την κατάθεση, μετέβη όντως στο επίμαχο σημείο όπου βρισκόταν το κόκκινο αμάξι. Η σύζυγος κόρναρε και τότε εμφανίστηκε από μια παλιά μονοκατοικία ένας άντρας, ο οποίος της ζήτησε να εισέλθει στο χώρο μόνο με τις 30.000 ευρώ. Η οικία ήταν άδεια. Άφησε τα χρήματα και έφυγε.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Δ.Κ. μετέβη στις φυλακές για ανάληψη υπηρεσίας. Την ίδια ώρα ο κρατούμενος βρισκόταν στο θυρωρείο κοντά πραγματοποιώντας εργασίες βαφής. Όταν έφτασε ο Δ.Κ. στο θυρωρείο εκεί βρισκόταν –σύμφωνα πάντα με την κατάθεση- και ο Κ.Ν. Οι δυο σωφρονιστικοί υπάλληλοι έφυγαν σε ένα γραφείο για είκοσι λεπτά. Όταν βγήκε ο Δ.Κ. από το γραφείο, φέρεται να είπε χαρακτηριστικά στον κρατούμενο: «Μάγειρα, κάθισε λίγο να ξεκουραστείς, καλά να περάσεις, προσοχή μεγάλη. Μετά τις 15.00 που θα κατέβει ο Λ. (έτερος σωφρονιστικός υπάλληλος που είχε βάρδια) κάτω, σηκώνεσαι όρθιος από εκεί που είσαι, γυρίζω την πλάτη μου και πατάς το μπουτόν». Έπειτα γύρισε στο ίδιο γραφείου και δεν εξήλθε εκ νέου.

Λίγη ώρα μετά, στις 14:45, ο κρατούμενος τηλεφώνησε στη σύζυγό του και της είπε ότι μέχρι τις 15:30 θα πρέπει να βρίσκεται έξω από τις φυλακές και να δώσει το σινιάλο μέσω κορναρίσματος. Έτσι κι έγινε. Όταν ο κρατούμενος άκουσε την κόρνα κατευθύνθηκε προς το θυρωρείο. Όταν τον είδε ο σωφρονιστικός υπάλληλος Δ.Κ. γύρισε –σύμφωνα με την κατάθεση- σκόπιμα την πλάτη του. Ο κρατούμενος πάτησε το ειδικό μπουτόν. Κι έτσι απλά απέδρασε. Εισήλθε στο αμάξι και μαζί με τη σύζυγό και τα δύο ανήλικα παιδία τους που βρίσκονταν επίσης στο αμάξι, κατευθύνθηκαν για Επίδαυρο.

Μερικά λεπτά αργότερα, πραγματοποιήθηκαν κλήσεις στο κινητό τηλέφωνο της κόρης του από απόρρητο τηλέφωνο. Η σύζυγός είχε τηλεφωνήσει στις φυλακές χρησιμοποιώντας το ίδιο τηλέφωνο. Ο άγνωστος καλών επέμενε. Τελικά η σύζυγός απάντησε και έβαλε την κλήση σε ανοιχτή ακρόαση. Ο κρατούμενος αναγνώρισε τη φωνή του Δ.Κ. Ζητούσε να μάθει «τι γίνεται με την υπόθεση» και «αν θα μεταβεί στον άνθρωπο». Είχε καλέσει για τα υπόλοιπα χρήματα. Τις πρωινές ώρες της 15ης Νοεμβρίου, ο κρατούμενος συνελήφθη από την υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών σε διαμέρισμα airbnb στην Καλλιθέα. Να σημειωθεί ότι σε φωτογραφίες που του επιδείχθηκαν ο κρατούμενος αναγνώρισε τους Δ.Κ. και Κ.Ν. υποστηρίζοντας πως φοβάται για τη ζωή του επειδή ουδέποτε παρέδωσε τις υπόλοιπες 30.000 ευρώ. Η υπόθεση μετά την κατάθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.

Η σύζυγός Γ.Α. εξετάστηκε αφού εντοπίστηκε φυγόποινη το πρωί της 17ης Νοεμβρίου από την υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών. Σύμφωνα με την κατάθεσή της, επιβεβαίωσε όσα κατέθεσε ο σύζυγός της σχετικά με τις… διευκολύνσεις που έτυχε έναντι αμοιβής, στις φυλακές Κορίνθου. Επίσης, συμπλήρωσε πως μετά από τον Σεπτέμβριο του 2021 δεν μπορούσε να επισκέπτεται τον σύζυγό της εξαιτίας καταδικαστικής απόφασης που εκδόθηκε σε βάρος της. Πάντως, σε μια από τις τηλεφωνικές τους συνομιλίες, ο σύζυγός της, της είχε αναφέρει το σχέδιο απόδρασης και ότι το κόστος αυτής θα ήταν να καταβληθούν 60.000 ευρώ στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Η ίδια κατέθεσε επίσης ότι ο σύζυγός της είχε ζητήσει να παραδώσει σε έναν άνδρα ένα φάκελο, καθώς και ότι είχε κανονίσει να τον παραλάβουν ένα αμάξι και μια μηχανή από τις φυλακές, αφού προηγουμένως πατούσε το μπουτόν. Το μόνο που θα έπρεπε να κάνει ήταν να παραδώσει έναν φάκελο που θα βρισκόταν στο μαγαζί του, σε έναν σωφρονιστικό υπάλληλο. Πράγματι η ίδια έφτασε στο κατάστημα του συζύγου της, από όπου και πήρε τις 30.000 ευρώ. Δεν γνώριζε όμως που να της παραδώσει και κινήθηκε προς τις φυλακές. Εκεί η κόρη της καθ’ υπόδειξή της κάλεσε με το κινητό της τηλέφωνο και ζήτησε τον άντρα της. Εκείνος της υπέδειξε να μεταβεί σε ένα κοντινό περίπτερο όπου και θα συναντούσε τον άνδρα με το κόκκινο αυτοκίνητο. Όπως κι έγινε σύμφωνα με την κατάθεση της συζύγου.

Εκεί ο άνδρας και αφού έλαβε τον φάκελο, φέρεται να της είπε χαρακτηριστικά: «Μια που με είδες, μια που με ξεχνάς. Κι αν πας και πεις ότι μου έδωσες λεφτά, θα πάθεις μεγάλο κακό, εσύ και τα παιδιά σου. Θα σε βρούνε σε χαντάκι, εσένα και όποιον έχεις δίπλα σου». Αποχώρησε λίγα λεπτά μετά από αυτόν, κατόπιν εντολής του. Σε φωτογραφίες που της επιδείχθησαν αναγνώρισε τον σωφρονιστικό υπάλληλο Ι.Κ. ως αυτόν στον οποίο παρέδωσε τον φάκελο. Η σύζυγός συμπλήρωσε πως ο σύζυγός της, της είχε εκμυστηρευθεί πως στην απόδραση θα βοηθούσαν ακόμη δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι (ανέφερε τα ονόματά τους) , κάτι που της επιβεβαίωσε και μετά την απόδρασή του. Κατέθεσε επίσης ότι ο σωφρονιστικός υπάλληλος «Κ» του είχε ζητήσει 10.000 ευρώ για να τον βοηθήσει να φύγει από τη φυλακή, ανοίγοντάς του την πόρτα και δίνοντάς του δέκα λεπτά περιθώριο μέχρι να ειδοποιήσει την αστυνομία.

Να σημειωθεί πως έπειτα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις οικίες των κατηγορούμενων, ανευρέθηκαν: στον Κ.Ν. 800 φυσίγγια πυροβόλου όπλου και 60 φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου, στον Δ.Κ. δεν εντοπίστηκαν ευρήματα σχετικά με την υπόθεση, ενώ στο σπίτι του Ι.Κ. εντοπίστηκαν 6.724 ευρώ και 1.714 δολάρια. Για τα φυσίγγια που ανευρέθηκαν σχηματίστηκε άλλη δικογραφία αυτοφώρου για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του documentonews.gr οι τρεις κατηγορούμενοι απολογήθηκαν χθες επί σειρά ωρών. Μετά το πέρας της διαδικασίας, και οι τρεις κρίθηκε ότι πρέπει να προφυλακιστούν, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter