Απλή αναλογική και μείωση της θητείας δημάρχων και Περιφερειαρχών

Απλή αναλογική και μείωση της θητείας  δημάρχων και Περιφερειαρχών

Η θέσπιση απλής αναλογικής, η μείωση της θητείας των αιρετών, η αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές και η καθιέρωση μορφών άμεσης δημοκρατίας αποτελούν τα βασικά σημεία της «ραχοκοκαλιάς» του πορίσματος της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών για την αναμόρφωση του Καλλικράτη και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης.

Οι προτάσεις της επιτροπής αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο νέας διαβούλευσης με αυτοδιοικητικούς φορείς, με το υπουργείο να προγραμματίζει την αποτύπωση των τελικών αλλαγών σε νομοθετική πρωτοβουλία έως το καλοκαίρι. «Σε αυτή την Επιτροπή θέλαμε να ασχοληθούμε με το πώς θα κάνουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση έναν θεσμό πολύ πιο κοντά στον πολίτη», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κ. Πουλάκης, παρουσιάζοντας το νέο πλαίσιο προτάσεων.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης σχολίασαν με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο την απόφαση της ΚΕΔΕ να αποχωρήσει από την πρώτη φάση του σχετικού διαλόγου που μόλις ολοκληρώθηκε χαρακτηρίζοντάς τη «ακατανόητη». «Κάποιοι δείχνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών, αλλά είναι διατεθειμένοι να υπηρετήσουν την επικοινωνιακή πολιτική της Ν.Δ.», ήταν ένα από τα καυστικά σχόλια του υπουργού κατά του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Σκουρλέτης περιέγραψε την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, όπως ζητούν οι περιφερειάρχες, μιλώντας για δυσλειτουργίες του θεσμού και υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν τοποθέτησε πολιτικά πρόσωπα στις θέσεις των γενικών γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Οι προτάσεις για την αναθεώρηση του Καλλικράτη

Οι βασικότερες προτάσεις της επιτροπής, όπως προκύπτουν από το ογκωδέστατο (442 σελίδες) σχετικό πόρισμα είναι οι παρακάτω:

-Η θέσπιση απλής αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Οι έδρες των δημοτικών – περιφερειακών συμβούλων θα μοιράζονται αναλογικά με βάση τα ποσοστά της πρώτης Κυριακής. Δήμαρχος ή περιφερειάρχης εκλέγεται όποιος συγκεντρώνει το 50%+1% των ψήφων. Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το ποσοστό από την πρώτη Κυριακή, οι δυο επικρατέστεροι αναμετρώνται σε δεύτερο γύρο. Εως τώρα, όποιος έβγαινε πρώτος τη δεύτερη Κυριακή λάμβανε σημαντικό μπόνους ώστε να διαθέτει τα 3/5 των συμβούλων.

-Επαναφορά της τετραετούς θητείας –από πενταετή που είναι σήμερα- για δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Ταυτόχρονα προτείνει την αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές γιατί, όπως επισημαίνει, «υποβαθμίζεται η σημασία και των δυο διαδικασιών και συσκοτίζονται τα επίδικα ζητήματα καθεμιάς».

-Θέτει στο επίκεντρο της τοπικής αυτοδιοίκησης διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής καθώς αναβαθμίζει το ρόλο των λαϊκών συνελεύσεων και ενθαρρύνει τα τοπικά δημοψηφίσματα. Εισάγει νέους θεσμούς δημοκρατικής συμμετοχής, όπως π.χ. την υποχρέωση του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου να συζητήσει ένα θέμα αν ζητηθεί από ορισμένο αριθμό δημοτών/πολιτών.

– Η επιτροπή εισηγείται “την κατάργηση των σημερινών δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων” και προτείνει τη διαδοχή τους από συμβούλια εντός των διοικητικών ορίων τους, τα οποία “θα ενισχυθούν με αποφασιστικές αρμοδιότητες”, όπως η συντήρηση δημοτικών οδών και κοινόχρηστων χώρων, η κυκλοφορία και συγκοινωνία της περιοχής, η εκτέλεση νέων έργων κ.ά.

-Προτείνει ψήφο σε 17χρονους, κατ’ αντιστοιχία με τις εθνικές εκλογές, και αλλαγές στο όριο ηλικίας για άσκηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι. Ειδικότερα, προτείνει μείωση του ορίου ηλικίας στα 21 για δήμαρχο, περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχη και στα 18 για δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους.

-Θεσπίζει τη δημιουργία στο υπουργείο Εσωτερικών βάσης δεδομένων στην οποία όλοι οι ΟΤΑ καταχωρούν τα στοιχεία των ακινήτων τους και όλες τις μεταβολές προκειμένου αυτά να αξιοποιηθούν προς όφελος των δημοτών.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το πόρισμα της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2017/03/02/58b88acecd3a18121c41e619.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter