Απλήρωτοι συμβασιούχοι στα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας που πρόσφατα μετατράπηκαν σε ΝΠΔΔ

Απλήρωτοι συμβασιούχοι στα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας που πρόσφατα μετατράπηκαν σε ΝΠΔΔ

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου οι οποίοι ξεκίνησαν την εργασία τους στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με 7μηνη σύμβαση από την 1.4.23, παραμένουν ακόμη και σήμερα, ενάμιση μήνα μετά, απλήρωτοι. Οι εργαζόμενοι κατέφυγαν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας που πιστοποίησε τις καθυστερήσεις (Σ.Ε.Π.Ε.).

Πάνω από 100 συμβασιούχοι (της ειδικότητας φύλακες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων αλλά και άλλων υπαλλήλων του Μουσείου) παραμένουν απλήρωτοι, ενώ η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο υπόλοιπα πέντε μουσεία που έχουν μετατραπεί σε ΝΠΔΔ. Η καθυστέρηση πληρωμών αποτελεί μια στρεβλή χρόνια κατάσταση, ωστόσο έχει επιβαρυνθεί με την αοριστία που προκύπτει από την πρόσφατη, με νόμο της Λίνας Μενδώνη, μετατροπή των Δημόσιων μουσείων σε Ν.Π.Δ.Δ. Το Υπουργείο Πολιτισμού μάλιστα, υποστήριζε ότι η μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου θα έλυνε προβλήματα της γραφειοκρατίας και θα τα έκανε πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά.

Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου στο Ν.Π.Δ.Δ Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι απλήρωτοι από την 1η Απριλίου μέχρι και σήμερα, με την διαβεβαίωση από τον φορέα ότι θα πληρωθούν στις 13 Ιουνίου 2023 τη μισθοδοσία του μήνα Απρίλη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Documento, αυτό το σενάριο αποτελεί την καλύτερη περίπτωση, αν τηρηθεί το παλαιό σύστημα πληρωμών (πριν την αλλαγή σε Ν.Π.Δ.Δ.). Δηλαδή ξεκινάνε οι πληρωμές τους ήδη με δύο μήνες καθυστέρηση. Ενώ οι υπάλληλοι έχουν ενημερωθεί ότι εάν δεν γίνουν τελικά τον Ιούνιο οι πληρωμές, είναι άγνωστο το πότε θα γίνουν. Μάλιστα όσον αφορά τις πληρωμές για Κυριακές και αργίες (εξαιρέσιμα) από τον ΟΔΑΠ υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση- πέραν των τριών μηνών και παραπάνω. Αξίζει να σημειώσουμε ότι εργαζόμενοι με πεντάμηνες συμβάσεις δεν έχουν πληρωθεί από πέρσι.

Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με τους συμβασιούχους, έχει γίνει θεσμός, με δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους. Απλήρωτοι λογαριασμοί, ενοίκια και προβλήματα ακόμα και για να καλύψουν οι εργαζόμενοι τις βασικές τους ανάγκες…

Διαβάστε επίσης:

Αριστεία και παράλυση στα μουσεία

Άρχισαν τα μνημόσυνα για τα μουσεία…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter