Από 12 ετών στα… βάσανα του σεξ οι Έλληνες έφηβοι

Από 12 ετών στα… βάσανα του σεξ οι Έλληνες έφηβοι

Ακόμη και από την τρυφερή ηλικία των 12 ετών ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή χιλιάδες κορίτσια στην Ελλάδα, πληρώνοντας πολλές φορές ιδιαίτερα ακριβά την άγνοια και τη βιασύνη τους, καθώς, όπως προκύπτει από πλήθος ερευνών, κάθε χρόνο γίνονται περίπου 40.000 εκτρώσεις από κορίτσια κάτω των 18 ετών, ενώ σε έξαρση βρίσκονται και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) σε κορίτσια και αγόρια!

«Η ηλικία έναρξης της σεξουαλικής ζωής μικραίνει ολοένα και περισσότερο στη χώρα μας, ενώ η ηλικία των πρώτων πειραματισμών, χωρίς ολοκλήρωση της επαφής, ξεκινάει για κάποια παιδιά ακόμη και από τα δώδεκα έτη» εξηγεί στο Documento η Αρτεμις Τίτσικα, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής και επιστημονικά υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) στη Β΄ Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Π. & Α. Κυριακού.

Όπως προκύπτει από έρευνα της μονάδας, το 2010 το 20% των εφήβων στην Ελλάδα (έναντι 16% το 2007) έχει ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή, ενώ το 51,8% των εφήβων (έναντι 20% το 2007) έχει κάποιου είδους σεξουαλική εμπειρία πλην της διεισδυτικής επαφής.

Τα αποτελέσματα συχνά είναι ιδιαίτερα τραυματικά για τα νεαρά κορίτσια, καθώς, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι μισές εφηβικές κυήσεις συμβαίνουν μέσα στους πρώτους έξι μήνες μετά την έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας. Τα στοιχεία της Eurostat (2014) για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά, αφού, όπως προκύπτει, κάθε χρόνο γίνονται στην Ελλάδα 40.000 εκτρώσεις από κορίτσια ηλικίας κάτω των 18 ετών. Μάλιστα, το 50% των νεαρών κοριτσιών που έχουν κάνει έκτρωση δεν έχει ενημερώσει τη μητέρα του, ενώ το 80% των αμβλώσεων πραγματοποιείται σε ιδιωτικό πλαίσιο με μέσο κόστος 600 ευρώ.

«Είναι αδύνατον να μιλήσουμε με απόλυτη σιγουριά για τα νούμερα των κυήσεων και των αμβλώσεων από έφηβες. Δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι μηχανισμοί καταγραφής, ενώ παράλληλα σε πολλές περιπτώσεις δεν αναγράφεται η πραγματική αιτία της εισαγωγής μιας έφηβης, προκειμένου να μη στιγματιστεί. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι το φαινόμενο της εφηβικής εγκυμοσύνης και των ΣΜΝ είναι πολύ πιο συχνό απ’ ό,τι θεωρεί ο κόσμος» σημειώνει ο μαιευτήρας-γυναικολόγος δρ Παναγιώτης Χριστόπουλος.

«Κορίτσια 14 ακόμη και δώδεκα ετών σε ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις επισκέπτονται τα γυναικολογικά ιατρεία της χώρας ρωτώντας για τρόπους διακοπής της κύησης ή για τρόπους θεραπείας νοσημάτων που κόλλησαν από κάποιον σύντροφό τους κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής» συμπληρώνει ο ίδιος.

Οι αιτίες της αύξησης του εν λόγω φαινομένου σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πολλές και μεταξύ τους είναι η ελλιπής σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, οι τάσεις μίμησης συμμαθητών τους, η ανάγκη αποδοχής, καθώς και το πλήθος των λανθασμένων ερεθισμάτων που λαμβάνουν από πολύ νεαρή ηλικία μέσω της τηλεόρασης και των υπολογιστών.

Μαθαίνουν για το σεξ από το διαδίκτυο

Σύμφωνα με έρευνα της μονάδας του Νοσοκομείου Παίδων Π. & Α. Κυριακού, βασική πηγή ενημέρωσης για το σεξ είναι το διαδίκτυο για το 37,2% των παιδιών και ακολουθούν οι φίλοι και οι γονείς. Από την ίδια έρευνα προκύπτει μάλιστα πως το 20% των εφήβων αναφέρει χρήση πορνογραφικού υλικού η οποία ωστόσο, όταν γίνεται συχνά, επηρεάζει σε πολλά επίπεδα την ψυχοκοινωνική υγεία των εφήβων.

«Μήπως τώρα που έκανα σεξ θα αλλάξει η φωνή μου;»

Αποκαλυπτικές της πλήρους άγνοιας και παραπληροφόρησης είναι οι ερωτήσεις που δέχονται πολλές φορές οι γιατροί στα γραφεία τους από έγκυες έφηβες οι οποίες δεν γνωρίζουν τι είναι οι γόνιμες μέρες, τι θα πει αντισύλληψη, ακόμη και αν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουν να ψηλώνουν ή να αλλάξει η φωνή τους μετά τη σεξουαλική επαφή…

«Παράλληλα, πρέπει να ληφθεί υπόψη και η οικονομική κρίση, καθώς όταν έχει μειωθεί το χαρτζιλίκι ενός αγοριού δεν θα δώσει τα χρήματά του για να αγοράσει προφυλακτικά» αναφέρει ο κ. Χριστόπουλος. Ωστόσο, όπως διαπιστώνει από την πείρα του, φαίνεται να υπάρχει μεγάλη ευκολία ως προς τη χρήση του χαπιού της επόμενης ημέρας, το οποίο έχει αναχθεί από πολλά κορίτσια σε… μέτρο πρόληψης εγκυμοσύνης, χωρίς ωστόσο να λαμβάνονται υπόψη οι ενδεχόμενες συνέπειες.

«Καταγράφεται πράγματι κατάχρηση στο χάπι της επόμενης ημέρας. Υπάρχουν έφηβες που μπορεί να το λάβουν τρεις τέσσερις φορές μέσα στον ίδιο μήνα. Η χρήση προφυλακτικού, όπως αναφέρθηκε ήδη, μπορεί να μη γίνεται για οικονομικούς λόγους αλλά και για άλλες αιτίες. Για παράδειγμα, ορισμένα νεαρά ζευγάρια θεωρούν ότι τους χαλάει τον αυθορμητισμό ή ότι μειώνει την απόλαυση αν χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό» συμπληρώνει.

Η άγνοια φέρνει νοσήματα

Απόρροια των πρώιμων σεξουαλικών επαφών, της άγνοιας για θέματα προφύλαξης αλλά και της συχνής εναλλαγής συντρόφων είναι και η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) σε έφηβους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη ΜΕΥ στη Β΄ Παιδιατρική Κλινική στο Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού, περίπου 25% των εφήβων στην Ελλάδα θα νοσήσουν από ΣΜΝ έως την αποφοίτησή τους από το λύκειο, ενώ στο 40% αυτών των εφήβων θα συνυπάρχουν περισσότερα από ένα ΣΜΝ!

Το πιο συχνό νόσημα που συναντάται σε αυτές τις ηλικίες είναι ο ιός HPV και ακολουθούν τα χλαμύδια, η γονόρροια, η σύφιλη, ο έρπητας κ.ά.

«Εδώ και χρόνια γνωρίζουμε πλέον για τον ιό των επίπεδων κονδυλωμάτων (HPV), ο οποίος αν δεν λάβει άμεση θεραπεία και φροντίδα μπορεί να οδηγήσει σε καρκινογενέσεις. Δυστυχώς, αυτή η λοίμωξη αφορά μεγάλο κομμάτι νεαρών κοριτσιών» αναφέρει και ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας / Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας και διευθυντής της Β΄ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Αρεταίειου, Ευθύμιος Δεληγεώρογλου.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα της ΜΕΥ του Νοσοκομείου Παίδων Π. & Α. Κυριακού, σε συνεργασία με την Α΄ Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και των εργαστηρίων Υγιεινής και Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Λοιμώξεων του Λαϊκού Νοσοκομείου και Ιολογίας του νοσοκομείου «Ο Αγιος Σάββας», από σεξουαλικά δραστήριες έφηβες ηλικίας 14 έως 20 ετών που προσήλθαν στη ΜΕΥ, το 48% εξ αυτών ήταν θετικό σε κάποιον τύπο HPV, ενώ το 22% ήταν θετικό σε τύπο υψηλού κινδύνου.

«Σχετικά με την HPV λοίμωξη, μελέτες υποδεικνύουν ότι όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η σεξουαλική δραστηριότητα τόσο μεγαλώνει και η πιθανότητα προκαρκινικών αλλοιώσεων και καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας στο μέλλον» συμπληρώνει η κ. Τσίτσικα.

«Επίσης πρέπει να σημειώσουμε πως συναντάμε πολύ συχνά σε έφηβα κορίτσια μυκητιασικές κολπίτιδες. Ειδικά μετά την καλοκαιρινή περίοδο τα περιστατικά πολλαπλασιάζονται, καθώς λόγω της χαλαρότητας της περιόδου αυξάνονται οι επαφές και πολλοί έφηβοι δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά περιστατικά. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθούμε πάντα να υπογραμμίζουμε πως η ιδανική μέθοδος αντισύλληψης και αποφυγής νοσημάτων είναι η χρήση αντρικού προφυλακτικού και η λήψη αντισυλληπτικού χαπιού από τα κορίτσι. Εξάλλου το χάπι βοηθά πολύ και σε άλλες καταστάσεις, όπως ο έντονος πόνος της περιόδου (δυσμηνόρροια), οι διαταραχές της περιόδου, η ακμή, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών» αναφέρει ο κ. Δεληγεώρογλου.

Αναφορικά με τις αιτίες έναρξης της σεξουαλικής ζωής από τόσο μικρή ηλικία, όπως αναφέρει η κ. Τίτσικα, τα μηνύματα που δίνονται από το περιβάλλον είναι εξαιρετικής σημασίας για την ποιότητα της μελλοντικής σεξουαλικής ζωής των παιδιών. «Οταν τα παιδιά εκτίθεται από μικρή ηλικία σε ερεθίσματα τα οποία προάγουν μια εικόνα σεξουαλικότητας και βάζουν στο επίκεντρο την εμφάνιση, όπως είναι λογικό, τοποθετούν τη φυσική ελκυστικότητα στο κέντρο της αξίας της προσωπικότητάς τους, υποτιμώντας την ικανότητά τους να αναπτύξουν υγιή σεξουαλική αυτοεικόνα» καταλήγει.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ

40.000 εκτρώσεις κάθε χρόνο γίνονται στην Ελλάδα από ανήλικα κορίτσια

20% των εφήβων στην Ελλάδα (έναντι 16% το 2007) έχουν ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή

80% των αμβλώσεων πραγματοποιούνται σε ιδιωτικό πλαίσιο

600 ευρώ είναι το μέσο κόστος μιας έκτρωσης που γίνεται σε ιδιωτικό φορέα (ιατρείο ή θεραπευτήριο)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter