Από φτωχοί… φτωχότεροι

Από φτωχοί… φτωχότεροι

Μισθωτοί, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι στη δίνη της ακρίβειας και της απόγνωσης

Αν μη τι άλλο είναι ανατριχιαστικό. Οπως προκύπτει από την ανάλυση του κόστους ζωής σε σχέση με την αγοραστική δύναμη του κόσμου της μισθωτής εργασίας που έκανε το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, περίπου το 45% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα της χώρας έχει απολέσει το 40% της αγοραστικής του δύναμης λόγω της ακρίβειας. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ινστιτούτου της ΓΣΕΕ ο συνδυασμός της αύξησης των τιμών, κυρίως σε βασικά αγαθά όπως είναι η ενέργεια και τα τρόφιμα, και των πολύ χαμηλών εισοδημάτων εκτινάσσει την απώλεια αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο των 750 ευρώ έως και 40%. Αν λοιπόν σε αυτή την επιστημονική παραδοχή για την αγοραστική δύναμη με βάση το εισόδημα προσθέσουμε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, τότε προκύπτει ότι το 66,9% των νοικοκυριών στην Ελλάδα έχει απολέσει μες στο 2022 το 40% της αγοραστικής του δύναμης!

Μπορεί το ΙΝΕ ΓΣΕΕ να αρκέστηκε σε ποσοστιαία αποτίμηση, όμως αν κάποιος εντρυφήσει στα εισοδήματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό – δημόσιο τομέα και των συνταξιούχων, εύκολα διαπιστώνει ότι η οικονομία ασφυκτιά υπό το κράτος της ακρίβειας που έχει επιβάλει με την πολιτική του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, περισσότεροι από 1,1 εκατ. μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα σε σύνολο 2,2 εκατ. εργαζομένων, το 50% δηλαδή, καλούνται να σφίξουν το ζωνάρι ώστε να αντεπεξέλθουν στις βασικές υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Το μέγεθος αν μη τι άλλο είναι τρομακτικό αν κάποιος αναλογιστεί ότι αυτή η ραγδαία πτώση επήλθε ξαφνικά κι ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν καταρτίσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό με βάση τα εισοδήματά τους. Είναι σαφές ότι οι 1,1 εκατ. μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα ζούσαν οριακά πριν από την έκρηξη των πληθωριστικών πιέσεων.

Με κομμένο ρεύμα

Αλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το 2020 το 50% των ελληνικών νοικοκυριών είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου (το μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ), ενώ το 2021 η Ελλάδα κατατάχτηκε πρώτη μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε ποσοστό νοικοκυριών των οποίων διακόπηκε η παροχή ρεύματος και αερίου λόγω μη εξόφλησης λογαριασμών. Τα υψηλά ποσοστά που μοιράζονται τα νοικοκυριά με ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς (50%) και όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 800 ευρώ (66,9%) καθιστούν εμφανή την οριακή διαβίωση των νοικοκυριών. Τώρα με την κατακρήμνιση της αγοραστικής δύναμης κατά 40%, εύκολα συνάγεται ο εφιάλτης της καθημερινής επιβίωσης. Ας μην ξεχνάμε ότι γι’ αυτές τις πληθωριστικές πιέσεις ευθύνεται εν μέρει το παγκόσμιο γίγνεσθαι (πανδημία και ακολούθως εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία) και κατά το μεγαλύτερο ποσοστό το target model του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος που έστησαν οι Μητσοτάκης – Χατζηδάκης και εκ παραλλήλου η πεισματική άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει έστω και προσωρινά τους φόρους 60% που επιβάλλει στα υγρά καύσιμα.

Μισθωτοί ιδιωτικού

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη (μετρά τη μισθωτή απασχόληση) το ποσοστό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα με χαμηλότερο μισθό από τον κατώτατο (μερική απασχόληση) σε δωδεκάμηνη βάση είναι 21%, το ποσοστό των εργαζομένων με καθαρό μισθό σε δωδεκάμηνη βάση από 715 έως 950 ευρώ είναι 26%, ενώ το ποσοστό των εργαζομένων με καθαρό μισθό σε δωδεκάμηνη βάση μεγαλύτερο από 950 ευρώ είναι 53%.

Με βάση τις επίσημες καταγραφές (Εργάνη 2021), στον ιδιωτικό τομέα απασχολούνται 2,163 εκατ. άνθρωποι. Από αυτούς:

• Με μισθό (μεικτές αποδοχές) κάτω από 500 ευρώ αμείβονται 395.115 εργαζόμενοι.

• Με μισθό (μεικτές αποδοχές) από 500 έως 600 ευρώ αμείβονται 65.091 εργαζόμενοι.

• Με μισθό (μεικτές αποδοχές) από 701 έως 800 ευρώ αμείβονται 285.366 εργαζόμενοι.

• Με μισθό (μεικτές αποδοχές) από 801 έως 900 ευρώ αμείβονται 190.582 εργαζόμενοι.

• Με μισθό (μεικτές αποδοχές) από 901 έως 1.000 ευρώ αμείβονται 167.722 εργαζόμενοι.

Αν λοιπόν υπολογίσουμε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές αυτών των ανθρώπων ανέρχονται σε ποσοστό 20% επί του μισθού τους, εύκολα προκύπτει ότι οι καθαρές αποδοχές τους είναι κάτω από 800 ευρώ.

Δημόσιοι και συνταξιούχοι

Ομως δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που ασφυκτιούν υπό το βάρος της ακρίβειας. Σύμφωνα με μελέτη της ΑΔΕΔΥ που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάρτιο, το 20% των 850.000 δημόσιων υπαλλήλων λαμβάνει καθαρό μισθό κάτω από 900 ευρώ, όπερ μεθερμηνευόμενο στον συνολικό αριθμό όσων ασφυκτιούν υπό το βάρος του πληθωρισμού πρέπει να προστεθούν ακόμη 170.000 άνθρωποι! Στο ίδιο καζάνι βράζουν όμως και οι συνταξιούχοι. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 1.108.843 συνταξιούχοι σε σύνολο 2.465.975, που αντιστοιχούν σε ποσοστό της τάξης του 45%, λαμβάνουν κύρια σύνταξη που δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ μεικτές αποδοχές (658 ευρώ καθαρά). Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι 910.620 άτομα, ποσοστό 37%, δηλαδή πάνω από ένας στους τρεις, έλαβαν κύρια σύνταξη έως 600 ευρώ μεικτά (564 ευρώ καθαρά), ενώ το 26,6% των συνταξιούχων, δηλαδή ένας στους τέσσερις (657.619 άτομα), εισέπραξε ως κύρια σύνταξη ποσό έως 500 ευρώ μεικτά (470 ευρώ καθαρά). Συνολικά περί το 1,5 εκατ. συνταξιούχοι λαμβάνουν καθαρό συντάξιμο μισθό περί τα 750 ευρώ.

Αν λοιπόν προσθέσουμε τα νοικοκυριά που έχουν υποστεί καθίζηση στην αγοραστική τους δύναμη σε ποσοστό 40%, θα διαπιστώσουμε ότι 2,77 εκατ. νοικοκυριά σε σύνολο 4,13 εκατ. (ΕΛΣΤΑΤ) στην Ελλάδα ασφυκτιούν! Αιτία βέβαια οι πολιτικές Μητσοτάκη που φτωχοποιούν ραγδαία την ελληνική κοινωνία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter