Από Ισπανία μέχρι Ελλάδα έκαναν βούκινο τον «άριστο» Πρετεντέρη

Από Ισπανία μέχρι Ελλάδα έκαναν βούκινο τον «άριστο» Πρετεντέρη

Ο Αντρές Μουρένσα είναι ανταποκριτής ισπανόφωνων ΜΜΕ στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ των οποίων η εφημερίδα «El País», με εκατομμύρια αναγνώστες στην Ιβηρική και στη Λατινική Αμερική.

Ο Αντρές Μουρένσα υπέγραψε ένα ρεπορτάζ με τον Σταύρο Μιχαλούδη από την ερευνητική ομάδα Solomon για τη ληστεία αιτούντων άσυλο από εκπροσώπους ελληνικών αρχών (συνοριοφύλακες) οι οποίοι τους επαναπροωθούν. Το ρεπορτάζ λοιδόρησε ο εκδότης του «Βήματος» Γιάννης Πρετεντέρης στην καθημερινή στήλη του στα «Νέα».

Ο Αντρές Μουρένσα απάντησε απαιτώντας την άμεση διόρθωση των λεγομένων του στο άρθρο:

Προφανώς η επαγγελματική αξιοπρέπεια του Αντρές Μουρένσα του δεν επιτρέπει να παίρνει κονδύλια από τη λίστα Πέτσα ούτε να υπηρετεί δουλικά μια κυβέρνηση ή ένα πρόσωπο ευτελίζοντας και διαστρεβλώνοντας την έρευνα πεδίου άλλων δημοσιογράφων.

Ο Αντρές Μουρένσα απαντά στον χλευασμό του Πρετεντέρη για τους Κουβανούς πρόσφυγες που βρέθηκαν στον ελληνικό χώρο, αναφέροντάς του ονόματα και ελεύσεις, και μάλιστα του επισημαίνει ότι η υπόθεση των Μορέλ και Αλβάρες ερευνάται από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Γ. Πρετεντέρης έχει θέση εκδότη στο Μέσο που διατηρούσε μακρόχρονη αποκλειστική συνεργασία με την «El País» και το οποίο σήμερα λοιδορεί ρεπορτάζ της για να καλύψει την κυβέρνηση Μητσοτάκη των pushbacks. Και το έκανε με δόλο, διαστρεβλώνοντας την έρευνα και λέγοντας συνειδητά ψέματα δεδομένου ότι η έρευνα, όπως αναφέρει ο συνάδελφος Στ. Μιχαλούδης, μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου Πρετεντέρη στα «Νέα», «έχει α) δημοσιευθεί μόνο στα ισπανικά και β) με “πάρα” πολύ αυστηρό paywall».

Ο Γ. Πρετεντέρης θυσιάζει την επαγγελματική του αξιοπρέπεια στο σέρβις συμφερόντων. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Ενώ λοιπόν δεν έχει διαβάσει κάτι, το ειρωνεύεται. Κι αυτό το κάνει ένας διευθυντής εφημερίδας με καθημερινή παρουσία στον τηλεοπτικό φακό. Πόσο άλλο να αντέξει η δημοσιογραφία και η «El País» το κούνημο του δαχτύλου του Πρετεντέρη; Η LIBE και οι RSF (Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα) ακούν στωικά τον Great Pretender να διαμαρτύρεται για τη θέση 108 της Ελλάδας στην ελευθεροτυπία. Υπάρχει λοιπόν κι άλλος χώρος στον (από)πατο της δημοσιογραφίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter