Από ΚΚΕ και Πράσινους οι πρώτες αντιδράσεις για την αμερικανική επίθεση στη Βαγδάτη

Το ΚΚΕ, με σχόλιο του γραφείου Τύπου, καταδικάζει «τη νέα αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ, στο διεθνές αεροδρόμιο του Ιράκ, με εντολή Τραμπ και με αποτέλεσμα 8 νεκρούς, μεταξύ των οποίων αξιωματούχοι του Ιράκ και Ιρανός στρατηγός. Η επίθεση αυτή οξύνει την κατάσταση στον Περσικό Κόλπο και την ευρύτερη περιοχή».

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Μονόδρομος ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου

 Αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά η αναγκαιότητα της θέσης του ΚΚΕ, για μαζική πάλη κατά της πολιτικής που εμπλέκει τη χώρα και το λαό μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις συμφωνίες με ΗΠΑ και Ισραήλ, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, στα χνάρια και με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ», καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Πράσινοι για EastMed: επικίνδυνες μεθοδεύσεις για το κλίμα και την ειρήνη

«Η ΝΔ συνεχίζει την αδιέξοδη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα των εξορύξεων και των διεθνών σχέσεων και εξαρτήσεων της χώρας, πολιτικών και ενεργειακών, μετατρέποντας τη χώρα σε σταυροδρόμι εξορύξεων και αγωγών. Την ίδια στιγμή που αναπτύσσει ρητορική κατά της κλιματικής αλλαγής, βουλιάζει επίσης στα ορυκτά καύσιμα που τη δημιουργούν. Αδιαφορούν για τις δεσμεύσεις της Ελλάδας από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, με στόχους που είναι εφικτοί μόνο αν το 80% των ήδη γνωστών αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου μείνει κάτω από τη γη, αλλά και από τον ευρωπαϊκό στόχο για μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050.

Ταυτόχρονα, οι ταυτόσημες αυτές πολιτικές τροφοδοτούν τις προοπτικές εντάσεων στην Αν. Μεσόγειο, με αύξηση των εξοπλισμών, της θητείας κτλ και πιθανή στρατιωτική εμπλοκή που θα οδηγήσει υποχρεωτικά σε διαπραγματεύσεις υπό δυσμενείς όρους και με πλήγμα στην οικονομία. Για τη συμμαχία Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου στο πανάκριβο και χωρίς μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας σχέδιο κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού East Med, υπάρχουν ήδη διαβήματα ότι παραβιάζονται από το Ισραήλ οι ΑΟΖ της Παλαιστίνης και του Λιβάνου. Η στρατηγική σύμπραξη με το Ισραήλ, που τηρεί το Διεθνές Δίκαιο τουλάχιστον επιλεκτικά, απειλεί να υπονομεύσει την επίκληση του Διεθνούς Δικαίου από τη χώρα μας.

Η ψευδαίσθηση του δήθεν πλουτισμού μας υποσκάπτει τις σχέσεις με μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου και αφήνει έκθετη τη χώρα. Η ένταξη της Ελλάδας στη γεωπολιτική των συμφερόντων και στο μπλοκ των εξορύξεων υδρογονανθράκων, η «οικοπεδοποίηση» των θαλασσών με παραχώρηση μεγάλων εκτάσεων σε πετρελαϊκές εταιρίες, εκτός από τις καταστροφικές συνέπειες στον τουρισμό και την ελληνική οικονομία, τροφοδοτούν τον επικίνδυνο κύκλο διεκδικήσεων συνεκμετάλλευσης και εξοπλιστικού ανταγωνισμού, με κύριους κερδισμένους τις πολυεθνικές των ορυκτών καυσίμων και το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα.

Η Ελλάδα οφείλει να επιλύσει ειρηνικά τις αμφισβητήσεις στα κυριαρχικά της δικαιώματα αλλά και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμφωνίες στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης, αρνούμενη να προβεί σε καμία περαιτέρω ενέργεια έρευνας ή/και εξόρυξης υδρογονανθράκων».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.