Από κωλοτούμπα σε κωλοτούμπα

Από κωλοτούμπα σε κωλοτούμπα

Η μνημειώδης κωλοτούμπα του πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά ήρθε να συμπληρώσει την αντίστοιχη κωλοτούμπα στο μακεδονικό, όπου η «προδοτική συμφωνία» έγινε «ιστορική συμφωνία που τιμούμε και τηρούμε».

Τα εθνικά θέματα σε σχέση και με το «γονιδίωμα» της δεξιάς παράταξης είναι το σημαντικότερο αλλά όχι το μοναδικό πεδίο στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδιπλώνει την πραγματική κυβερνητική του ατζέντα, σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές διακηρύξεις με τις οποίες έπεισε τους συντηρητικούς οπαδούς να τον ψηφίσουν. Πριν από τις εκλογές πρόβαλλε προς τους οπαδούς του την «καταστροφική πολιτική» του ΣΥΡΙΖΑ στη μεσαία τάξη, στα εθνικά θέματα όπου «πούλησε την ονομασία της Μακεδονίας μας για τις συντάξεις» και την υποβάθμιση των θεσμών.

Μετά τις εκλογές έχει κάνει στροφή 180 μοιρών στα εθνικά, μεθοδεύει την οικονομική υποβάθμιση και την αριθμητική μείωση της μεσαίας τάξης, ενώ εργαλειοποιεί τους θεσμούς «για να αποτρέψει την επάνοδο της Αριστεράς στην εξουσία» όπως λέει ο υπουργός των Εσωτερικών του. Τα ψέματα, η αθέτηση υποσχέσεων, το άδειασμα στελεχών, το κυνήγι των πολιτικών αντιπάλων και όσων τολμούν να ασκούν κριτική είναι στην ημερήσια διάταξη του «επιτελικού κράτους».

Άδειασε και την αδερφή του

Με την επέκταση των χωρικών υδάτων μόνο στο Ιόνιο, ούτε καν στην Κρήτη, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να αποκρύψει την αλλαγή δόγματος όσον αφορά την εξωτερική πολιτική όπως είχε διαμορφωθεί από τις προηγούμενες ηγεσίες Καραμανλή και Σαμαρά. Δεν είχε πρόβλημα να διασύρει τον τότε τομεάρχη του Γιώργο Κουμουτσάκο, που προειδοποιούσε την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: «Μην τολμήσετε να επεκτείνετε τα χωρικά ύδατα μόνο στο Ιόνιο» ή τον τομεάρχη άμυνας Βασίλη Κικίλια αλλά και την Ντόρα Μπακογιάννη. Για να βγει από τη δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει δική του παρόμοια δήλωση εκείνη την εποχή (ωσάν οι τομεάρχες να μην εξέφραζαν τον αρχηγό τους), γιατί ο ίδιος αντιλαμβανόταν την πολυπλοκότητα της κατάστασης. Προφανώς αυτή την «πολυπλοκότητα» δεν την αντιλαμβανόταν η Ντ. Μπακογιάννη που είχε διατελέσει και υπουργός Εξωτερικών.

Η αλλαγή στάσης και η αρνητική προοπτική του ελληνοτουρκικού διαλόγου προκαλούν παρενέργειες στο εσωτερικό της ΝΔ, καίτοι δεν είναι ακόμη εμφανείς. Για την ολισθηρή πορεία στα ελληνοτουρκικά είχε προειδοποιήσει ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος όμως ακολουθεί στα εσωκομματικά το προσωπικό δόγμα της μη ανάμειξης (ο εκλεγείς αρχηγός έχει δικαίωμα να κάνει τον κύκλο του). Ενδιαφέρον όμως έχει η στάση που θα κρατήσει ο Αντώνης Σαμαράς που έχει άλλο προσωπικό δόγμα. Αλλωστε από το περιβάλλον του έλεγαν από τις αρχές Δεκεμβρίου ότι θα κάνει παρέμβαση για τα εθνικά θέματα. Ηδη το κοινό στο οποίο απευθύνεται ο Σαμαράς δυσανασχετεί. Αν παραμείνει σιωπηλός, θα χάσει την πελατεία του, αν πάλι μιλήσει, θα δημιουργήσει πρόβλημα στον πρωθυπουργό όσο συγκρατημένος κι αν είναι.

Φτωχοποίηση

Μία ακόμη κραυγαλέα αθέτηση αφορά τη μεσαία τάξη, η οποία σταδιακά έχει αρχίσει και το αντιλαμβάνεται. Το νεοφιλελεύθερης έμπνευσης «σχέδιο Πισσαρίδη», που κινείται στην κατεύθυνση των μνημονίων, προβλέπει καθαρά μείωση του αριθμού των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων. Και για να συμπληρωθεί η εικόνα, οι μελλοντικοί πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες θα αναζητούν δουλειά με χαμηλούς μισθούς και δίχως εργασιακά δικαιώματα, όπως ακριβώς ζητά και ο ΣΕΒ για λογαριασμό των μελών του.

Το κράτος μεγαλώνει

Η θηριώδης κυβέρνηση των 58 μελών αναιρεί στο συμβολικό και πραγματικό επίπεδο τις διακηρύξεις της περί μικρού και ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος, αλλά αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Το μεγαλύτερο κομμάτι είναι οι μαζικές προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων (ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχανε ευκαιρία να καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και κάθε είδους συμβασιούχων. Ακόμη πιο κάτω, στο θεσμικό πεδίο, είναι η αλλαγή του τρόπου πρόσληψης με την αποδυνάμωση του ΑΣΕΠ. Οι προσλήψεις δε κατά παρέκκλιση της αυστηρής διαδικασίας συνιστούν όχι μόνο άρνηση της αξιοκρατίας, αλλά και σήμα ότι, παρά τα όσα διακηρύσσει ο δήθεν «μεταρρυθμιστής» πρωθυπουργός, κινείται στο ίδιο γνωστό πλαίσιο της ενίσχυσης του φαύλου πελατειακού συστήματος. Μπορεί να το βεβαιώσει αυτό κάθε μικρομεσαίο στέλεχος του κόμματος, που το παράπονό του δεν είναι φυσικά γιατί έχει ανοίξει τις πόρτες και τα παράθυρα του πελατειακού κράτους, αλλά «γιατί διορίζονται τόσο πολλοί ποταμίσιοι και σημιτικοί σε βάρος των ανθρώπων που έχουν δώσει την ψυχή τους για την παράταξη».

Κύριος στόχος πάντα παραμένει η μεγέθυνση των κατασταλτικών μηχανισμών, σύμφωνα με τη μητσοτακική ρήση προς τους αστυνομικούς «εσείς είστε το κράτος».

Ελεγχος και διώξεις

Εκεί όμως που ο Κυρ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να δώσει… ρέστα είναι οι παρεμβάσεις για τον έλεγχο της Δικαιοσύνης και η δίωξη των πολιτικών του αντιπάλων, όπως και ο έλεγχος των ΜΜΕ. Τα 38,5 εκατ. ευρώ εν μέσω πανδημίας και η αλλαγή του εργασιακού πλαισίου έχουν φέρει στο κυβερνητικό στρατόπεδο το 90% των μέσων ενημέρωσης, ενώ οι δημοσιογράφοι που τολμούν να κάνουν τη δουλειά τους διώκονται από τα σιτιζόμενα Μέσα τους.

Για τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η δίωξη κατά του Παπαγγελόπουλου θα μοιάζει πταίσμα μπροστά σε αυτά που ετοιμάζει. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζονται δικογραφίες για την υπόθεση Καλογρίτσα, αλλά και δικογραφίες που θα πάνε στη Βουλή για τον Νίκο Παππά ή για όσους μπορέσουν να εμπλέξουν στην ιστορία της Folli Follie. Φυσικά τίποτε από αυτά δεν στέκει νομικά, αλλά ο στόχος είναι άλλος και είναι σαφής: η σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων. Οπως έκαναν και με τη δήθεν «βίλα Τσίπρα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter