Από λέων, χαμαιλέων

Από λέων, χαμαιλέων

Τους έχει κάνει ο κορονοϊός άνω κάτω, με έμφαση στο κάτω. 

Τα έχουν κάνει μούσκεμα κι έφτασαν ακόμη και οι νοικοκυραίοι να γκρινιάζουν. Διότι δεν είναι μόνο η αντιπολίτευση σύσσωμη που τους βομβαρδίζει. Είναι και το Mega –του Μαρινάκη!–, που απαγόρευσε αυστηρά στον Αδωνη να τσιλημπουρδίζει. Κι ο Πρετεντέρης –του Μαρινάκη κι αυτός!– που τους σιχτιρίζει. Ετσι που ο Κυριάκος –του Μητσοτάκη– να κλωθογυρίζει ως Κυριάκος στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Και μες στην παραζάλη οι αστοί τρομάξαν πάλι, που λέει ένα παλιό κομμουνιστικό άσμα. Με αποτέλεσμα να βλέπουμε τον πρωθυπουργό μας να αλλάζει χρώματα, αρώματα, φτιασιδώματα. Να σώσει την εικόνα του κι ας πάει και το παλιάμπελο.

Τον Κυριάκο χαμαιλέοντα βέβαια τον υποψιάζονταν πολλοί λίγο πολύ. Γόνος ευγενούς οικογενείας, μας συστήθηκε στην αρχή ως ρηξικέλευθος νεανίας. Μετριόφρων και μετριοπαθής να πούμε. Αφού κατάφερε να αναρριχηθεί με μια πολιτική αδελφοκτονία και με τη βοήθεια των ακροδεξιών στον θρόνο της ΝΔ, μας προέκυψε Ιαβέρης. Διώκτης του Γιάννη Αγιάννη Τσίπρα. Αφρούς έβγαζε και εκλογές ζητούσε επί τέσσερα χρόνια. Ως εντιμότατος, ως προστάτης της μεσαίας τάξης, ως στρατηγός της επιχειρηματικότητας, ως πολέμιος του διεφθαρμένου κράτους. Και ως μακεδονομάχος, ως Μεγαλέξανδρος, ως τουρκοφάγος, ως νεκροπομπός στο Μάτι. Ως αρχηγός εν γένει μιας αντιπολίτευσης που δεν είχε κάνει αντιλυσσικό ορό.

Προχτές στη Βουλή, στη συζήτηση για την πανδημία, είδαμε να λαμβάνουν χώρα οι μεταλλάξεις του σε χρόνο μηδέν. Παρακολουθήσαμε τον λέοντα να μεταλλάσσεται σε χαμαιλέοντα. Βασιλιάς, δικτάτορας, θεός και παντοκράτορας στην αρχή. Κι όταν τα πράγματα στρίμωξαν, νευρικός εραστής. Ξεμαλλιασμένος, με κοκοράκια, κακιασμένες ειρωνείες, φτηνές επιθέσεις, εμπαθή καλαμπούρια και ακροδεξιά αγριότητα για το Πολυτεχνείο και τα ιδεολογικά άβατα της Αριστεράς! Για να μεταμορφωθεί στην τελική του ομιλία σε ιεροδιδάσκαλο. Ταπεινό μέχρι αυτοκριτικής. Παραλίγο να κλάψουμε, αν δεν ξέραμε την ικανότητά του να μεταλλάσσεται για να εναρμονιστεί με τις καταστάσεις και να διασώσει την εικόνα του.

Ως χαμαιλέων, λάτρης του εαυτού του και της εικόνας του, με ακροδεξιά γόμωση και μικροαστική κόμμωση, μόνο για να τον παίρνεις στην πλάκα δεν είναι. Αυτό το πολιτικό υβρίδιο, που κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός, κάνει ήδη μεγάλη ζημιά, όπως φάνηκε με την πολιτική του απέναντι στην πανδημία. Και είναι βέβαιο ότι θα κάνει ακόμη μεγαλύτερη όταν η αμφισβήτηση στο πρόσωπό του ενταθεί, η εικόνα του αμαυρωθεί και η συμπαγής συμμαχία των βαρόνων που τον στηρίζουν διαταραχτεί. Αν υπάρχει σήμερα μία επείγουσα ανάγκη, είναι να τον ξεφορτωθεί η χώρα προτού τη φορτώσει με νέα δεινά. Η Ελλάδα δεν διαθέτει την πολυτέλεια να καταναλώσει έναν υβριδικό Τραμπ βαλκανικής κοπής.

Ως χαμαιλέων, λάτρης του εαυτού του και της εικόνας του, με ακροδεξιά γόμωση και μικροαστική κόμμωση, μόνο για να τον παίρνεις στην πλάκα δεν είναι. Αυτό το πολιτικό υβρίδιο, που κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός, κάνει ήδη μεγάλη ζημιά, όπως φάνηκε με την πολιτική του απέναντι στην πανδημία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter