Από lockdown σε lockdown – Προς νέα παράταση παρά την μείωση των κρουσμάτων

Από lockdown σε lockdown – Προς νέα παράταση παρά την μείωση των κρουσμάτων

Η παράταση του δεύτερoυ lockdown ξεκινάει από σήμερα Τρίτη και θα έχει ισχύ για τουλάχιστον μία εβδομάδα, μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου δηλαδή, αλλά όπως όλα μαρτυρούν, ήδη οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από μία ακόμα παράταση.

Τα κρούσματα μπορεί να δείχνουν τις τελευταίες ημέρες μια πτώση, ωστόσο, η πίεση στις ΜΕΘ εξακολουθεί να υπάρχει και όπως τονίζουν οι ειδικοί θα είναι εμφανής για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, με την Βόρεια Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς εξακολουθεί να συγκεντρώνει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. 

« Δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες ωστόσο, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα. Αυτά καθορίζουν την πολιτική μας. Το πιο σημαντικό δεδομένο το οποίο πρέπει να αξιολογούμε σε αυτή τη συγκυρία είναι οι δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας» ανέφερε ο πρωθυπουργός ο οποίος εμμέσως υποστήριξε πως η 7 Δεκέμβρη που έχει οριστεί ως το τέλος του lockdown είναι απλά ένας αριθμός. 

Προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται πάντως το νέο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πανδημία, την ώρα που τα κρούσματα παραμένουν σε τετραψήφιο αριθμό, οι διασωληνωμένοι να είναι και πάλι κοντά στους 600 και οι νεκροί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Όσον αφορά τα σχολεία ερωτηματικό παραμένει, τι θα συμβεί και ποια απόφαση να παρθεί με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να επιμένει να σκέφτεται το άνοιγμά τους, με πιθανότερο σενάριο να ανοίξουν μόνο τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία έστω και για λίγες ημέρες παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών πως πρέπει να παραμείνουν πάση θυσία κλειστά.

Όσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς και της εστίασης, τίποτα δεν είναι σίγουρο και όλα θα κριθούν τις επόμενες ημέρες για το πότε και το εάν θα ανοίξουν για τις ημέρες των εορτών. Οι ειδικοί πάντως που τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται διχασμένοι για το αν πρέπει να υπάρξει έστω μια μικρή χαλάρωση των μέτρων, φαίνεται να κλείνουν τώρα στο να μην υπάρξει καμία χαλάρωση. 

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη εμφανίστηκε κάθετη πως «δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε 7 Δεκέμβρη». Όπως είπε έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας για το άνοιγμα της αγοράς «και σίγουρα 10 ημέρες». 

Την άποψη ότι «είναι παρακινδυνευμένο όταν έχεις τόσα πολλά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα», να ανοίξουν δραστηριότητα της οικονομίας και της κοινωνίας από τις 7 Δεκεμβρίου, εξέφρασε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας υπογραμμίζοντας ότι «το να ανοίξουν τα σχολεία έχει και καλά και κακά, αλλά όσο περνούν οι ημέρες ίσως δεν έχει και νόημα η συζήτηση».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter