Από μία κλωστή κρέμεται η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Από μία κλωστή κρέμεται η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Στον αέρα βρίσκεται η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης μετά τις σφοδρές επιθέσεις που έχει δεχθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση των Ευρωπαίων και Αμερικανών διπλωματών στην Βιέννη.

Η αποπομπή του Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος ήταν θερμός υποστηρικτής της πυρηνικής συμφωνίας από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έστειλε το μήνυμα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πολύ πιθανό να αμφισβητεί ουσιαστικά-όχι μόνο λεκτικά- την συμφωνία με την Τεχεράνη.

Το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις συναντώνται σήμερα στη Βιέννη για να συζητήσουν την πρόοδο της συμφωνίας, όπως γίνεται κάθε τρίμηνο. Η σύνοδος έχει στόχο να ελέγχει την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής που διασφαλίζει τον αυστηρά ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων εναντίον του.

Στη σημερινή σύνοδο συμμετέχουν οι πολιτικοί αξιωματούχοι του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία), οι οποίοι διαπραγματεύθηκαν τη συμφωνία του 2015.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ζητήσει περισσότερους ελέγχους στο πρόγραμμα και αναμένει από τους Ευρωπαίους εταίρους του να πιέσουν την Τεχεράνη, εάν εκείνη θέλει να παραμείνει σε ισχύ η συμφωνία. Σε διαφορετική περίπτωση η επόμενη ημερομηνία που ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να ανακοινώσει ότι αποσύρεται από την συμφωνία και επαναφέρει τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης είναι η 12η Μαΐου.

Η Τεχεράνη δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Αμπάς Αρακτσί έχει διαμηνύει ότι δεν θα επαναδιαπραγματευθεί την συμφωνία αλλά μπορεί να αποδεχθεί να συζητήσει θέματα της Μέσης Ανατολής και του βαλλιστικού προγράμματος.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter