Από πού ήρθαν τα λεφτά

Από πού ήρθαν τα λεφτά

Με ειρωνείες και ψέματα είχε υποδεχτεί η ΝΔ τις αποκαλύψεις του Documento αναφορικά με τη σχέση της Μαρέβας Γκραμπόφσκι με την offshore εταιρεία Eternia Capital Management που έδρευε στα νησιά Κέιμαν: «Αναμένουμε τον κ. Βαξεβάνη και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στο Μοσχάτο, για να παραλάβουν το βραβείο Πούλιτζερ.

Το κέρδισαν επάξια καθώς… αποκάλυψαν στοιχεία που δημόσια δηλώνει στο βιογραφικό της η κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη» αναφερόταν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε η ΝΔ προκειμένου να υπερασπιστεί την κ. Γκραμπόφσκι.

Ψέματα της ΝΔ και παραδοχές

Όμως η Μ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη ουδέποτε είχε δηλώσει στο βιογραφικό της τη συμμετοχή της στην επίμαχη offshore Eternia Capital Management, αλλά στην ελβετική εταιρεία Eternia Capital Advisors. Τα όσα δημοσίευσε τότε το Documento επιβεβαιώθηκαν πλήρως όταν αποκαλύφθηκε πως η κ. Γκραμπόφσκι εμφανίζεται στη λίστα των Paradise Papers επειδή κατείχε το 50% της Eternia Capital Management. Πέραν της πανηγυρικής δικαίωσης του Documento, η αποκάλυψη των Paradise Papers έφερε στο φως και παλιούς γνώριμους της κ. Μητσοτάκη…

Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017 η εφημερίδα «Έθνος» δημοσιοποίησε τα στοιχεία των Paradise Papers που αφορούσαν την κ. Γκραμπόφσκι. Στο ρεπορτάζ αναγραφόταν ότι η Eternia Capital Μanagement «διαχειριζόταν ένα fund, το Voyager 360 Ltd, που ιδρύθηκε το 2010». Τη διαχείριση του επίμαχου fund από την Eternia Capital Management παραδέχτηκε και η ίδια η κ. Γκραμπόφσκι στους ελεγκτές του ΚΕΦΟΜΕΠ, όπως προκύπτει από σχετικό πόρισμα που συμπεριλαμβάνεται στη μηνυτήρια αναφορά – αρχειοθετήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών– την οποία είχε υποβάλει εναντίον της κ. Γκραμπόφσκι ο εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης.

Οι ελεγκτές του ΚΕΦΟΜΕΠ εντόπισαν μεταξύ των υπό έρευνα κινήσεων στον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό της κ. Γκραμπόφσκι για τη χρήση 2010 και δύο πιστώσεις 50.000 ευρώ και 7.635 ευρώ αντιστοίχως. Αυτές οι πιστώσεις, όπως κατέθεσε η κ. Γκραμπόφσκι, αφορούν είσπραξη επιταγών από τον Γεώργιο Σπαή –εμφανίζεται ως μέτοχος της Eternia Capital Management και διευθυντής μαζί με την κ. Γκραμπόφσκι– για τη σύσταση του επενδυτικού κεφαλαίου Voyager 360D Ltd. Το συγκεκριμένο fund φέρεται να λάμβανε συμβουλευτικές υπηρεσίες επενδύσεων από την Eternia Capital Management. Ο Γ. Σπαής δηλαδή φαίνεται να καταθέτει στον προσωπικό λογαριασμό της Μ. Γκραμπόφσκι χρηματικό ποσό το οποίο προερχόταν από τη δημιουργία του fund Voyager 360D Ltd, με το οποίο σχετίζεται ο Σταύρος Παπασταύρου. Παρότι πρόκειται για ενδείξεις που φαντάζουν ικανές για να συνεχιστεί ο έλεγχος, αφού κατά παραδοχή της ίδιας της κ. Γκραμπόφσκι τα επίμαχα ποσά δεν κατατέθηκαν σε εταιρικούς λογαριασμούς αλλά στον προσωπικό της, οι ελεγκτές σταμάτησαν τον έλεγχο λόγω παραγραφής.

Μαζί και ο Παπασταύρου… των offshore

Ο δικηγόρος Στ. Παπασταύρου, το όνομα του οποίου έχει απασχολήσει αρκετές φορές την επικαιρότητα αφού έχει εντοπιστεί στη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα των Panama Papers, έχει εκπροσωπήσει κατά το παρελθόν πολλές offshore εταιρείες. Το «Εθνος» στο επίμαχο ρεπορτάζ επικοινώνησε με τον Στ. Παπασταύρου, θέτοντάς του το ερώτημα αν γνωρίζει την Eternia Capital Management και αν είχε κάποια επαγγελματική σχέση με τους μετόχους της. Ο κ. Παπασταύρου απάντησε ότι «πρόκειται για εταιρεία πελάτη μου» και πως είχε επαγγελματική σχέση ως δικηγόρος με το fund Voyager 360D Ltd, διευκρινίζοντας «ότι δεν είχα και δεν έχω οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή σχέση με τις παραπάνω εταιρείες».

Νωρίτερα, τον Φεβρουάριο του 2017, το Documento είχε επικοινωνήσει με τον Στ. Παπασταύρου για να του θέσει το ερώτημα εάν είχε οποιαδήποτε σχέση με την Eternia Capital Management. Τότε είχε περιοριστεί να δηλώσει ότι δεν είχε καμία σχέση με την επίμαχη offshore: «Ουδέποτε υπήρξα μέτοχος, ιδιοκτήτης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, νόμιμος εκπρόσωπος ή διαχειριστής της εταιρείας Eternia Capital Management».

Η Μ. Γκραμπόφσκι είχε και στο παρελθόν επαγγελματική συνεργασία με τον Στ. Παπασταύρου, αφού ο τελευταίος ήταν μέλος του ΔΣ της MG Capital SA, εταιρείας που σύστησε η κ. Γκραμπόφσκι το 2007. Ο Στ. Παπασταύρου παρέμεινε στο ΔΣ της εταιρείας –λίγο καιρό αργότερα μετονομάστηκε στην εταιρεία ενδυμάτων Zeus+Dione– έως και τον Αύγουστο του 2012.

Η «παρερμηνεία» του Κυρκίνη

Τη θέση του Παπασταύρου στο ΔΣ στην MG Capital SA κατέλαβε ο Πέτρος Κυρκίνης, ο οποίος φέρεται να ήταν επίσης ο ιδιοκτήτης της ελβετικής εταιρείας Eternia Capital Advisors, την οποία η κ. Γκραμπόφσκι ανέφερε στο βιογραφικό της ότι είχε ιδρύσει. Ο Π. Κυρκίνης έχει σχέση όμως και με την οffshore της κ. Γκραμπόφσκι Eternia Capital Management. Οταν το Documento είχε εντοπίσει κοινό διαφημιστικό και κοινή διεύθυνση της Eternia Capital Advisors με την επίμαχη offshore, ο κ. Κυρκίνης μας είχε δηλώσει ότι «με την Eternia Capital Management δεν έχω καμία σχέση, περί αυτού σας διαβεβαιώ», ενώ στη συνέχεια ανέφερε ότι «δεν την ξέρω την Eternia Capital Management».

Όμως σε μετέπειτα δηλώσεις του στο «Έθνος» σχετικά με την οffshore την οποία είχε δηλώσει στο Documento ότι δεν γνώριζε ο Π. Κυρκίνης σχολίασε: «Στο πλαίσιο συνεργασίας μου με τους συνιδιοκτήτες της παραπάνω εταιρείας στα Κέιμαν, περί τον Μάιο του 2012, μου ζητήθηκε από τους ίδιους να επικοινωνήσω με τη δικηγορική εταιρεία που την είχε φτιάξει και να ζητήσω τη λύση της, όπως και έπραξα».

Μετά τις δηλώσεις αυτές το Documento είχε επικοινωνήσει εκ νέου με τον Π. Κυρκίνη, που έκανε λόγο για παρανόηση: «Αυτό που είχα καταλάβει από την ερώτησή σας ήταν αν είναι δική μου η Eternia Capital Management ή αν υπάρχει ιδιοκτησιακή ή εταιρική σχέση αυτής με τη δική μου συμβουλευτική εταιρεία, την Eternia Capital Advisors. Οπότε αυτό εννοούσα, όχι ότι δεν έχω ουδεμία σχέση με την εταιρεία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter