Aπό σήμερα η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων προς το εξωτερικό-Ανευ αντικειμένου οι πανηγυρισμοί της ΝΔ

Aπό σήμερα η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων προς το εξωτερικό-Ανευ αντικειμένου οι πανηγυρισμοί της ΝΔ

Τίθεται τυπικά σε ισχύ από σήμερα η απόφαση κυβέρνησης και τράπεζας Ελλάδας για τα capital controls. Στην πραγματικότητα το μόνο καινούργιο είναι ότι καταργείται κάθε περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων προς το εξωτερικό.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε νομικό ή φυσικό πρόσωπο έχει τη δυνατότητα της ελεύθερης εξαγωγής κεφαλαίων μέσω τραπεζικού συστήματος χωρίς περιορισμούς.

Οι εξαγωγές-εισαγωγές

Αν και τυπικά η απόφαση επηρεάζει το διεθνές εμπόριο της χώρας στην πραγματικότητα η αλλαγή δεν έχει ιδιαίτερη σημασία .Και αυτό γιατί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -σχεδόν αμέσως μετά τη λήψη την υιοθέτηση των capital controls- είχαν θεσμοθετηθεί ελαστικές και ταχείες διαδικασίες διεκπεραίωσης χρηματοδότησης των εμπορικών συναλλαγών με το εξωτερικό. Οι αιτιάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη και κάποιων φιλοκυβερνητικών συνδέσμων για την υποβοήθηση των εξαγωγών είναι καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα καθώς την περίοδο ισχύος των capital controls 2015 -2019 οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν θεαματικά εν σχέσει με την 31η Δεκεμβρίου 2014 και απετέλεσαν έναν από τους πυλώνες της οικονομικής ανάταξης!

Οι επενδύσεις

Επικοινωνιακή επίσης είναι η διαχείριση του θέματος ως προς τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Κατά την περίοδο ισχύος των capital controls σημειώθηκε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα καθώς το 2018 σημειώθηκε η μεγαλύτερη εισροή από το 2006 ενώ ο μέσος όρος ετησίων εισροών ξεπερνούσε κατά πολύ τα 3 δις ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σχεδόν εδώ και τρία χρόνια είχε θεσμοθετηθεί η διάταξη για το λεγόμενο new money.Που σήμαινε ότι όποιο νομικό ή φυσικό πρόσωπο κατέθετε σε ελληνικές τράπεζες καινούργια χρήματα είχε την ελευθερία συνολικής ανάληψής τους από τις τράπεζες (σε μετρητά και χωρίς περιορισμούς) ή της συνολικής επανεξαγωγής τους αν προέρχονταν από το εξωτερικό. Κατά συνέπεια δεν υπήρχαν κωλύματα στην ελεύθερη διακίνηση ξένων επενδύσεων όπως αποδεικνύουν και τα προπαρατεθέντα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) .

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter