Από σήμερα ο Άγιος Γεώργιος εξ Ιωαννίνων ο Φουστανελάς είναι προστάτης-άγιος της προεδρικής φρουράς (Photos)

Από σήμερα ο Άγιος Γεώργιος εξ Ιωαννίνων ο Φουστανελάς είναι προστάτης-άγιος της προεδρικής φρουράς (Photos)

Προστάτης-άγιος της προεδρικής φρουράς ανακηρύχθηκε ο Άγιος Γεώργιος εξ Ιωαννίνων ο Φουστανελάς σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και πρωτοστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών, Ιερώνυμου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο νεομάρτυς Άγιος Γεώργιος μαρτύρησε επειδή δεν δέχθηκε να αλλάξει το πιστεύω του, δεν δέχθηκε να απαρνηθεί την πίστη του. «Τούτο για την Προεδρική Φρουρά έχει τεράστια σημασία, γιατί δείχνει αυτό που πάντοτε η Προεδρική Φρουρά, από τότε που συστάθηκε ως σήμερα, πράττει».

«Γνωρίζετε ότι εκείνο που σας εμπνέει, και πρέπει να σας εμπνέει εις το διηνεκές, είναι η αφοσίωση στο καθήκον. Κανένας περισπασμός δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σ’ αυτήν την αφοσίωση. Την έχετε αποδείξει, ξέρω ότι θα την αποδείξετε στο μέλλον και για πάντα», είπε απευθυνόμενος στα στελέχη της Προεδρικής Φρουράς.

Ο κ. Ιερώνυμος τέλεσε την ακολουθία της καθιέρωσης του εικονοστασίου-προσκυνηταρίου του Αγίου Γεωργίου. Στη συνέχεια, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στον τρόπο που χτίζονταν οι ναοί από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια και φθάνοντας μέχρι σήμερα, εξήρε το εκκλησιαστικό ήθος και την παράδοση που ήταν ορατά ακόμη και στον τρόπο που οικοδομούνταν οι ναοί, όσο μικροί κι αν ήταν. «Στον άνθρωπο δεν είναι τόσο ουσιαστικό το εξωτερικό, αυτό που φαίνεται, αλλά αυτό που κρύβεται εσωτερικά» σημείωσε ο αρχιεπίσκοπος και αναφέρθηκε στα εκκλησάκια και στις μονές επί Τουρκοκρατίας, αλλά και στην ενδυμασία της εποχής, τονίζοντας πως «η φουστανέλα είναι ένα σύμβολο του αγώνα και της απόκτησης της ελευθερίας».

Εξέφρασε, επίσης, τη συγκίνησή του για τη σημερινή ημέρα, που αφιερώνεται ένα προσκυνητάριο του Αγίου Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις στην Προεδρική Φρουρά, δηλώνοντας πως αυτό μάς δίνει εσωτερική δύναμη. Τέλος, συνεχάρη όσους συνέλαβαν την ιδέα και όσους συνέβαλλαν στη δημιουργία του και ευχήθηκε ο λαός να συνεχίσει να δείχνει αυτό που θέλει και αυτό για το οποίο αγωνίζεται.

Τον αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης και ο διευθυντής του ιδιαιτέρου γραφείου του, αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαθανασίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter