Από σήμερα σε ισχύ ο νέος ΚΟΚ - Τι αλλάζει στις ποινές

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα ο νέος Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ο οποίος αυστηροποιεί τις ποινές για παραβίαση διάφορων διατάξεων όπως για παράδειγμα όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, την σωματική και πνευματική εξάντληση, το φόρτωμα του αυτοκινήτου με ανασφαλή τρόπο.

Με την εφαρμογή λοιπόν, από σήμερα του νέου Ποινικού Κώδικα- Ν 4619/2019 (ΦΕΚ Α΄ 95/11.6.2019) όποιος οδηγεί όχημα

-έχοντας καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ

-έχοντας κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών

-είναι σωματικά και πνευματικά εξαντλημένος,

-σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης,

-σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες

-που είναι τεχνικά ανασφαλές

-με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο

τιμωρείται - αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις- με φυλάκιση έως τρία έτη ή με χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα.

Επίσης, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, με κάθειρξη έως δέκα έτη αν η πράξη του είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ανθρώπου, με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου ανθρώπου.

Αν προκλήθηκε θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Τέλος, όποιος οδηγεί επικίνδυνα από αμέλεια και από την πράξη του αυτή προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας ουσιαστικά καταργεί τον Ποινικό Κώδικα που ίσχυε από την 1 Ιανουαρίου 1951 και προβαίνει στη ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος των ποινών, την κατάργηση αναχρονιστικών διατάξεων, την κατάργηση των πταισμάτων, καθώς και τον εξορθολογισμό των οικονομικών εγκλημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.