Από τα αλώνια στα σαλόνια

Από τα αλώνια στα σαλόνια

To «έτος ΑΕΚ» συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και η συσσώρευση τροπαίων απέκτησε την κορωνίδα που χρειαζόταν για να απλώσει τη λάμψη του εκτός των ελληνικών συνόρων. 

Μπροστά στα μάτια 20.000 δικών της οπαδών, αλλά και ολίγων …γαλαζοαίματων (Αλβέρτος) από το Μόντε Κάρλο, η ομάδα μπάσκετ του «Ένωση» (ήδη Κυπελλούχος Ελλάδας από τον Μάρτιο) κατέκτησε το Champions League του μπάσκετ, μόλις μία μέρα μετά τη φιέστα για τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ελλάδας στο ποδόσφαιρο.

Στα επόμενα δύο Σαββατοκύριακα, ο σύλλογος θα διεκδικήσει ένα δεύτερο ευρωπαϊκό κύπελλο, ονόματι ξανά Champions League, στο χάντμπολ αυτή τη φορά, απέναντι στη ρουμανική Ποτάισα Τούρντα. Το κοινό της, βέβαια, ποδοσφαιρογενές ως επί το πλείστον, ζει και αναπνέει για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, απέναντι στον έτερο «Δικέφαλο», το ερχόμενο Σάββατο στο ΟΑΚΑ.

Ακόμα δεν έχει κλείσει πενταετία, από τότε που η χρεοκοπημένη ποδοσφαιρική ομάδα βολόδερνε στη Γ’ Εθνική, συνοδοιπόρος με μεγέθη τύπου Τριγλίας Ραφήνας και Ερμή Ζωνιανών. Η δε ομάδα μπάσκετ έμεινε τρία χρόνια στην Α2, μεταξύ 2011-4. Οι αγελάδες πάχυναν απότομα, στα χρόνια που ακολούθησαν.

Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από το τελευταίο νταμπλ της ποδοσφαιρικής ομάδας (1978) , 50 από την ευρωπαϊκή εποποιία του μπάσκετ στο Καλλιμάρμαρο (1968), αλλά και 20 από τότε που η ΑΕΚ του Ιωαννίδη έπαιξε τελικό Euroleague στη Βαρκελώνη (1998). Οι χρονιές που τελειώνουν σε -8 φαίνεται ότι φέρνουν γούρι στον σύλλογο.

Το μεγάλο στοίχημα, βεβαίως, είναι να στεγαστούν αυτά τα τρόπαια σε ένα σπίτι αντάξιο της ιστορίας και της κληρονομιάς της ΑΕΚ. Το ποδοσφαιρικό γήπεδο που κατασκευάζεται στα παλαιά θεμέλια του γκρεμισμένου «Νίκος Γκούμας» (και του «Γεώργιος Μόσχος») έχει αρχίσει να σχηματοποιείται και υπολογίζεται να φωταγωγηθεί για πρώτη φορά γύρω στο 2020, με την …εθνικοπατριωτική ονομασία «Αγιά Σοφιά».

Παράλληλα, η ομάδα του μπάσκετ μελετάει τη μετοίκηση από το αχανές και άβολο ΟΑΚΑ στο γειτονικό Ολυμπιακό συγκρότημα τένις, το οποίο θα διαμορφωθεί έτσι (με οροφή «μπαλόνι») ώστε να μετουσιωθεί σε Παλέ 7-8 χιλιάδων θέσεων.

Οι τίτλοι, όμως, αποτελούν τη μαγιά που θα ζεστάνει ξανά το κοινό, θα προσελκύσει νέους φίλους και θα αναζωπυρώσει τη χορηγική δραστηριότητα, σε μία αγορά που χειμάζεται. Η κιτρινόμαυρη συζυγία των πλανητών έκανε το σύμπαν να συνωμοτήσει και να βυθίσει τους οπαδούς της ΑΕΚ σε ένα μεθυστικό όνειρο, αλλά η αύρα μόνη της δεν μπορεί να βάλει γκολ και καλάθια. Τα τρόπαια ανήκουν πρώτα στους αθλητές και προπονητές που τα δρομολόγησαν και μετά στους πλανήτες.

Ακόμα και αυτοί, βεβαίως, έχουν στο βιογραφικό τους προσωπικές ιστορίες επιβίωσης και δικαίωσης, όπως αυτές του Ντούσαν Σάκοτα ο οποίος πέρασε εβδομάδες μεταξύ ζωής και θανάτου από μία τυχαία αγκωνιά αντιπάλου στην Ιταλία το 2010. Ο 31χρονος άσος είναι ο αρχηγός της ομάδας μπάσκετ και ο πρώτος που σήκωσε χθες την «κούπα» στον μπαρουτοκαπνισμένο ουρανό του ΟΑΚΑ.

Μπροστά στη δική του τροχιά, τα βάσανα που πέρασαν με σοβαρότατους τραυματισμούς οι ποδοσφαιριστές Μάνταλος, Μπακάκης, Τσιγκρίνσκι και οι μπασκετμπολίστες Βασιλόπουλος, Μαυροειδής δεν είναι παρά ασήμαντες παρονυχίδες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter