Από τα Όσκαρ στα Χρυσά Βατόμουρα

Από τα Όσκαρ στα Χρυσά Βατόμουρα
Ο Τομ Χανκς ως συνταγματάρχης Τομ Πάρκερ στο «Elvis» ένα ρόλο που θα ήθελε να είχε σβηστεί από το βιογραφικό του

Οι οσκαρικοί Τομ Χανκς και Τζάρεντ Λέτο προστέθηκαν στη λίστα διάσημων σταρ που είδαν με απογοήτευση φέτος το όνομα τους να «τιμάται» με ένα Χρυσό Βατόμουρο!

Είναι από τις σπάνιες φορές στην ιστορία των δύο δημοφιλών κινηματογραφικών θεσμών, που κάποιες ταινίες βρέθηκαν υποψήφιες ταυτόχρονα για τα Όσκαρ και τα Χρυσά Βατόμουρα. Ο λόγος για τις βιογραφίες των δύο μεγαλύτερων ινδαλμάτων της ποπ κουλτούρας: εκείνη του βασιλιά του ροκ εν ρολ Έλβις Πρίσλεϊ και της απόλυτης θεάς του Χόλιγουντ Μέριλιν Μονρόε. Το «Elvis» του Μπαζ Λούρμαν προτάθηκε για 8 όσκαρ (ταινίας, Α αντρικού ρόλου, μακιγιάζ, ήχου, φωτογραφίας, κοστουμιών, μοντάζ, σκηνικών) ενώ το «Blonde» του Άντριου Ντόμινικ είχε μία μόνο οσκαρική υποψηφιότητα για την συναρπαστική δουλειά της Άνα ντε Άρμας στο ρόλο της Μέριλιν. Καμία από τις παραπάνω υποψηφιότητες δεν καρποφόρησε. Όμως στα Χρυσά Βατόμουρα οι δύο αυτές ταινίες είχαν καλύτερες επιδόσεις. 

Ο Τομ Χανκς που έχει κερδίσει δύο φορές στο παρελθόν το όσκαρ («Φιλαδέλφεια», «Φόρεστ Γκαμπ») ενώ συνολικά έχει έξι οσκαρικές υποψηφιότητες, πήρε δύο Βατόμουρα ως συνταγματάρχης Τομ Πάρκερ (ο μάνατζερ του Έλβις): χειρότερου Β ρόλου και χειρότερου επί της οθόνης διδύμου (για το γεμάτο latex πρόσωπο συν την γελοία προφορά του, σύμφωνα με το σκεπτικό της βράβευσης), ενώ ήταν ακόμη υποψήφιος και ως Τζεπέτο στην κατηγορία του Α ρόλου με το «Πινόκιο» του Ζεμέκις.

Ακόμα πιο δυνατές ήταν οι επιδόσεις για το «Blonde» του Άντριου Ντόμινικ που κέρδισε 2 Χρυσά Βατόμουρα (χειρότερης ταινίας και σεναρίου) ενώ είχε ακόμη 5 υποψηφιότητες με τον σκηνοθέτη να γλιτώνει την ολική πανωλεθρία αφού ο τίτλος της χειρότερης σκηνοθεσίας πήγε στο δίδυμο Κόλσον Μπέικερ, Μοντ Σαν της κωμωδίας «Good mourning».

Χειρότερος ηθοποιός των φετινών Razzie αναδείχτηκε ο Τζάρεντ Λέτο για το «Morbius» με την ταινία της Marvel να κερδίζει ακόμη ένα βραβείο για τον β’ γυναικείο ρόλο (Άντρια Αρχόνα). Θυμίζουμε ότι ο Λέτο που έχει κερδίσει στο παρελθόν το όσκαρ β αντρικού ρόλου (το 2014 για το «Dallas Buyers club») ήταν και πέρυσι κάτοχος του Χρυσού Βατόμουρου για την ερμηνεία του ως Πάολο Γκούτσι στο «House of Gucci».  

Άλλοι σταρ που στο παρελθόν τιμήθηκαν με το Χρυσό Βατόμουρο ενώ ήταν υποψήφιοι ή έχουν κατακτήσει και το Όσκαρ είναι οι Χάλι Μπέρι, Γκλεν Κλόουζ, Τζον Τραβόλτα, Σιλβέστερ Σταλόνε (3 οσκαρικές υποψηφιότητες και σχεδόν 30 νίκες ή υποψηφιότητες στα βατόμουρα!), Μάθιου Μακόναχι, Αν Χαθαγουέι, Έλεν Μίρεν, Τομ Κρουζ, Τζόνι Ντεπ, Τζένιφερ Λόρενς, Νίκολας Κέιτζ, Γουίλ Σμιθ κ.α. Από τα Βατόμουρα δεν έχουν γλυτώσει ούτε τα δύο σύγχρονα ιερά τέρατα του αμερικανικού σινεμά: o Αλ Πατσίνο μετά από 3 «προσπάθειες» κέρδισε το βραβείο χειρότερου ηθοποιού το 2012 για το «Τζακ και Τζιλ», ενώ ο Ρόμπερτ ντε Νίρο έχει μόλις δύο υποψηφιότητες, το 2003 για το «Showtime» (την αστυνομική κωμωδία με τον Έντι Μέρφι) και το 2017 για το «Dirty Grandpa».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter