Από τα σαλόνια στα αλώνια του ελληνικού ποδοσφαίρου

Από τα σαλόνια στα αλώνια του ελληνικού ποδοσφαίρου

Ιστορικοί συλλόγοι που διέπρεψαν στην Α΄ Εθνική και τώρα βολοδέρνουν στις μικρές επαγγελματικές ή ερασιτεχνικές κατηγορίες

Ο υποβιβασμός του Πανιωνίου και μάλιστα όχι στη Σούπερ Λίγκα 2 ούτε καν στη Φούτμπολ Λιγκ, παρά στην ερασιτεχνική Γ΄ Εθνική λόγω αβάσταχτων χρεών του συλλόγου αποτελεί για πολλούς φίλους και παλαίμαχους ποδοσφαιριστές του μια δεύτερη «καταστροφή της Σμύρνης».

Ομως ο ιστορικός σύλλογος δεν είναι ο μόνος τον οποίο λύγισαν τα χρέη από την κακοδιαχείριση, τις αλόγιστες σπατάλες και τις άστοχες επιλογές. Πριν από τον Πανιώνιο δεκάδες ομάδες με πλούσια ιστορία και ένδοξο παρελθόν βρέθηκαν από τα σαλόνια στα αλώνια και δεν σήκωσαν ποτέ κεφάλι. Αντίθετα, βολοδέρνουν στις μικρές επαγγελματικές ή και τις ερασιτεχνικές κατηγορίες πολλά χρόνια με την ελπίδα ότι θα έρθει η στιγμή που θα δουν ξανά φως με την επιστροφή τους στη μεγάλη κατηγορία. Ας θυμηθούμε ορισμένες από αυτές.

Ηρακλής: Τα βαθιά γεράματα του γηραιού

Μια από τις πιο ιστορικές ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου, από εκεί που διεκδικούσε τίτλους –κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας, ανέδειξε δεκάδες μεγάλους ποδοσφαιριστές με αποκορύφωμα έναν από τους τρεις τέσσερις κορυφαίους του ελληνικού ποδοσφαίρου όλων των εποχών, τον «Νουρέγεφ» Βασίλη Χατζηπαναγή–, βρίσκεται φέτος να μετάσχει με άλλο ΑΦΜ και έπειτα από συγχώνευση με τον Ηρακλή Αμπελοκήπων στη Γ΄ κατηγορία της ΕΠΣ Θεσσαλονίκης! Ο γολγοθάς του «γηραιού» δεν έχει τέλος από το 2011 που ξεκίνησε μέχρι σήμερα. Εφτασε στην ανυπαρξία, τον ανέλαβαν διάφορες αποτυχημένες διοικήσεις που του φόρτωσαν δυσβάσταχτα χρέη και απίθανες πειθαρχικές ή δικαστικές αποφάσεις τον αποτελείωσαν καθώς από το καλοκαίρι του 2017 που ήταν στη μεγάλη κατηγορία, βρέθηκε μέσα σε μια τριετία στα τοπικά.

Προοδευτική: Ζητείται πρόοδος

Η ομάδα του Κορυδαλλού έχει καταγράψει 15 συμμετοχές στην Α΄ Εθνική. Αγωνιστική σεζόνορόσημο για την Προοδευτική θεωρείται το 1964-1965 που τερμάτισε στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα πίσω από Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Το 2004 υποβιβάστηκε και έπειτα από τρεις σεζόν στη Φούτμπολ Λιγκ υποβιβάστηκε στη Δ΄ Εθνική λόγω χρεών. Ο οικονομικός μαρασμός την έστειλε ξανά στα τοπικά πρωταθλήματα του Πειραιά. Σήμερα αγωνίζεται στη Γ΄ Εθνική και τα οικονομικά προβλήματα παραμένουν.

Φωστήρας: Ο «φονέας» ψάχνει σφυγμό

Αν και έχει συμμετάσχει μόλις επτά φορές στη μεγάλη κατηγορία, εντούτοις πρόλαβε και απέκτησε το παρατσούκλι «φονέας των γιγάντων», αφού κατάφερε από τη σεζόν 1970-71 μέχρι και τη σεζόν 1973-74 που υποβιβάστηκε να κάνει πολλές και μεγάλες νίκες απέναντι σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ. Τον Μάρτιο του 1974 ο Ολυμπιακός του Λάκη Πετρόπουλου σκόρπισε την ομάδα του Ταύρου με σκορ 11-0, που αποτελεί τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του επαγγελματικού πρωταθλήματος. Το 1976-77 ο Φωστήρας κατάφερε να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Αφού έφτασε να αγωνίζεται στα τοπικά της Αθήνας, επέστρεψε φέτος στη Γ΄ Εθνική.

Ιωνικός: Ασανσέρ στις μικρές κατηγορίες

Τη σεζόν 1994-95 μετείχε για πρώτη φορά στην Α΄ Εθνική και καθιερώθηκε. Το 199798 τερμάτισε πέμπτος στο πρωτάθλημα, τη σεζόν 1998-99 η ομάδα της Νίκαιας κέρδισε την έξοδο στην Ευρώπη, ενώ έχει φτάσει και στον τελικό του Κυπέλλου το 2000 κόντρα στην ΑΕΚ, από την οποία έχασε 3-0. Το 2006-07 ο Ιωνικός υποβιβάστηκε κι έκτοτε ανεβοκατεβαίνει στις μικρές κατηγορίες αφού τα οικονομικά προβλήματα είναι μεγάλα. Φέτος μετέχει στη Σούπερ Λιγκ 2.

Εθνικός: Κατρακύλα χωρίς τελειωμό

Ο δεύτερος μεγάλος σύλλογος του Πειραιά, αγωνίστηκε 36 σεζόν στην Α΄ Εθνική. Δύο φορές κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα, το 1929 και το 1935. Το 1933 κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας και αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του συλλόγου μέχρι σήμερα. Από τις τάξεις του ξεπήδησαν μεγάλες μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου (Μανταλόζης, Χέλμης, Κουράντης, Κρητικόπουλος, Ιντζόγλου, Αρβανίτης, Μητρόπουλος και πολλοί άλλοι), Τη σεζόν 199899 υποβιβάστηκε και από τότε ξεκίνησε και ο κατήφορος για την ιστορική ομάδα. Τα οικονομικά προβλήματα δεν της επέτρεψαν να ανακάμψει και φέτος θα μετάσχει στον 6ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής με στόχο την άνοδο στη Φούτμπολ Λιγκ.

Αθηναϊκός: Οι «λόρδοι» του Βύρωνα

Την περίοδο 1940-41 ο Αθηναϊκός ήταν πρωτοπόρος στη βαθμολογία έως τις 28 Οκτωβρίου 1940 που ξέσπασε ο πόλεμος και διακόπηκε το πρωτάθλημα. Τη σεζόν 1990-91 τερμάτισε 6ος στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής ενώ έφτασε και στον τελικό του Κυπέλλου αλλά ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό. Την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε στο Κύπελλο Κυπελλούχων κόντρα στη μεγάλη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το πρώτο παιχνίδι τελείωσε ισόπαλο 0-0 αφήνοντας ολόκληρη την Ευρώπη με το στόμα ανοικτό. Στο δεύτερο παιχνίδι η ομάδα του Βύρωνα λίγο έλειψε να κάνει το μεγάλο μπαμ καθώς πήγε το ματς του Ολντ Τράφορντ στην παράταση, όπου δεν άντεξε και δέχτηκε δύο γκολ. Τη δεκαετία του 2000 βρέθηκε στις μικρές κατηγορίες και το 2011 υποβιβάστηκε στα τοπικά πρωταθλήματα.

Καστοριά: Το «θαύμα» που πνίγηκε στη λίμνη

Ανέβηκε πρώτη φορά στην Α΄ Εθνική το 1974 και παρέμεινε για μια δεκαετία. Το 1980 η εκπληκτική τότε Καστοριά των Σαργκάνη, Παράσχου, Σημαιοφορίδη, Τσιρώνη, Βοϊτσίδη, Δίντσικου κέρδισε το Κύπελλο Ελλάδας κι έγινε η πρώτη επαρχιακή ομάδα που το πέτυχε με το εμφατικό 5-2 απέναντι στον Ηρακλή. Η ομάδα κέρδισε και την έξοδο στο Κύπελλο UEFA. Αντιμετώπισε την Ντιναμό Τιφλίδας και παρά τη λευκή ισοπαλία εντός έδρας δεν κατάφερε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης, καθώς γνώρισε την ήττα 2-0 εκτός. Την περίοδο 2017-18 υποβιβάστηκε στο τοπικό πρωτάθλημα καθώς αποσύρθηκε λόγω οικονομικών προβλημάτων. Την επόμενη σεζόν δεν πήρε καν μέρος και το 2019 η διοίκηση αποφάσισε να προχωρήσει στην ίδρυση νέου συλλόγου με την επωνυμία ΑΓΣ Νέα Καστοριά Καστοριάς.

Αιγάλεω: Το «Σίτι» γυρνά στις γειτονιές

Το 1961 ήταν η χρονιά που ανέβηκε για πρώτη φορά στην Α΄ Εθνική και το 1969 τερμάτισε 7ο και αγωνίστηκε στο Βαλκανικό Κύπελλο. Δύο χρόνια αργότερα τερμάτισε στην τέταρτη θέση χωρίς ωστόσο να αγωνιστεί σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση. Τη σεζόν 1984-85 υποβιβάστηκε και για 16 χρόνια δεν μπορούσε να ξεκολλήσει από τις χαμηλές κατηγορίες. Το 2001 επέστρεψε και καθιερώθηκε ως η ομάδα του Θωμά Μητρόπουλου, ενός παράγοντα το όνομα του οποίου συνδέθηκε με την τότε «παράγκα» . Ηταν η εποχή της περίφημης ατάκας του τότε διαιτητικού παράγοντα Σπάθα «ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε και όλοι οι άλλοι να πάνε να γ…»! Το 2002, το 2003 και το 2005 το «Σίτι» συμμετείχε στο Κύπελλο Ιντερτότο όπου αποκλείστηκε από τις Φούλαμ, Κόπερ και Ζαλγκίρις αντίστοιχα. Υποβιβάστηκε το 2007 και από τότε περιπλανιέται στις χαμηλότερες κατηγορίες. Σήμερα βρίσκεται στη Φούτμπολ Λιγκ.

Πιερικός: Όμορφή μου… Κατερίνη

Ό Πιερικός αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Α΄ Εθνική το 1963, στην οποία έμεινε για εννέα ολόκληρα χρόνια με εντυπωσιακές παρουσίες. Το 1972 υποβιβάστηκε αλλά επανήλθε το 1975 και παρέμεινε άλλα τρία χρόνια. Η μεγαλύτερη διάκριση του συλλόγου της Κατερίνης ήταν ο τελικός Κυπέλλου απέναντι στον Ολυμπιακό το 1963 όπου ηττήθηκε 3-0, ενώ άλλες δύο φορές έφτασε στον ημιτελικό (1964, 1974). Με τη φανέλα του Πιερικού έπαιζαν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές και μάλιστα διεθνείς, όπως οι Κεφαλίδης, Χριστοφορίδης, Καμπάς, Πανταζής, Γιώτσας, Καλαμπάκας, Λάκης Παπαϊωάννου, Κωστίκος. Φέτος ανέβηκε στη Φούτμπολ Λιγκ.

Πανσερραϊκός: Τα λιοντάρια δεν βρυχώνται

Μια από τις ιστορικότερες ομάδες της Α΄ Εθνικής είναι τα «λιοντάρια» των Σερρών, με 24 συμμετοχές στο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Οι Σερραίοι, από τους οποίους ξεπήδησαν μεγάλοι ποδοσφαιριστές (Κελεσίδης, Κατσαβάκης, Καρυπίδης, Ζαρζόπουλος, Καλτσάς, Μολακίδης κ.λπ.), στις 28 Νοεμβρίου του 1965 πέτυχαν την πρώτη τους νίκη στην Α΄ Εθνική απέναντι στη Νίκη Βόλου. Η ομάδα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στα πρωταθλήματα που ακολούθησαν, ώσπου τον Μάιο του 2011 υποβιβάστηκε στη Φούτμπολ Λιγκ και έκτοτε δεν ξανανέβηκε ποτέ. Φέτος θα μετάσχει στη Γ΄ Εθνική.

Δόξα Δράμας: Το δράμα της Δόξας

Κατάφερε στο πέρασμα των δεκαετιών να ταυτιστεί με την Α΄ Εθνική, στην οποία αγωνίστηκε 21 σεζόν. Είχε μεγάλες νίκες, σπουδαίες εμφανίσεις και ήταν τρεις φορές φιναλίστ σε τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας (1954, 1958, 1959). Ανέδειξε πολλούς μεγάλους παίκτες, με μεγαλύτερο όλων τον Τάκη Λουκανίδη. Τα ζόρια για τους «μαυραετούς» ξεκίνησαν το 1995, όταν ήρθε ο υποβιβασμός στη Β΄ Εθνική. Η Δόξα προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να επανέλθει άμεσα στην Α΄ Εθνική και τελικά το 1998 έπεσε στη Γ΄ Εθνική και έναν χρόνο μετά στη Δ΄. Τελικά έπειτα από πολλές περιπέτειες ξαναβρέθηκε στη μεγάλη κατηγορία το 2011-12 αλλά μόνο για μία χρονιά και από τότε πελαγοδρομεί στις μικρές κατηγορίες. Φέτος θα πάρει μέρος στη Σούπερ Λιγκ 2.

Παναχαϊκή: Τα παιδιά από την Πάτρα

Η μεγαλύτερη ομάδα της Πελοποννήσου και από τις πλέον ιστορικές στο ελληνικό ποδόσφαιρο μετράει 26 συμμετοχές στην Α΄ Εθνική. Μάλιστα έγινε ο πρώτος επαρχιακός σύλλογος που κατάφερε να αγωνιστεί σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, κερδίζοντας τη συμμετοχή στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της περιόδου 1973-74, μέσω της κατάκτησης της τέταρτης θέσης στο πρωτάθλημα. Ενας σύλλογος από τον οποίο ξεπήδησαν μεγάλοι ποδοσφαιριστές, όπως οι Δαβουρλής, Λεβεντάκος, Μιχαλόπουλος, Σπεντζόπουλος, Ρήγας, Ανδρούτσος, Ζοάνος, Επαλέ, Οτιτζι και άλλοι. Το 2003, ενώ ήταν στη Β΄ Εθνική, η ομάδα τιμωρήθηκε για χρέη και αποβλήθηκε από το πρωτάθλημα. Εκτοτε ακολούθησαν σκληρά χρόνια, αλλαγή ΑΦΜ, συγχωνεύσεις, μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Φέτος μετέχει στη Σούπερ Λιγκ 2 με στόχο την επιστροφή στα σαλόνια.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter