Από τέσσερα χωριά χωριάτες στη ΝΔ για τη Novartis

Από τέσσερα χωριά χωριάτες  στη ΝΔ για τη Novartis

Την περασμένη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, σε κλειστή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πάρθηκε η απόφαση: πρώτον, να μην υποκύψει η κυβέρνηση στην απαίτηση Σαμαρά για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Και, δεύτερον, να υπάρξει μια γρήγορη διαδικασία στη Βουλή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και η δικογραφία να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη.

Ωστόσο και οι δύο αποφάσεις ξεχειλίζουν από υποκρισία, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Μητσοτάκης ήταν αυτός που είχε κάνει σημαία του τη δήθεν σκευωρία της Novartis, ενώ κάθε τόσο, όσο ήταν στην αντιπολίτευση, μιλούσε για ευθύνες του Αλ. Τσίπρα.

Οσοι συμμετείχαν στην επίμαχη σύσκεψη της Δευτέρας στο Μαξίμου συμφώνησαν ότι η υπόθεση πρέπει μέχρι τέλος Οκτωβρίου να έχει επιστρέψει στη Δικαιοσύνη. Την ίδια άποψη έχει καταθέσει δημοσίως και η Ντόρα Μπακογιάννη. «Θεωρώ ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν έχει ασυλία. Από την ώρα που δεν έχει ασυλία πρέπει να τον κρίνει η τακτική Δικαιοσύνη και να γίνει έρευνα σε βάθος για τον ρόλο του κ. Παπαγγελόπουλου για αυτή την υπόθεση. Να μην ασχοληθεί η Βουλή. Εάν προκύψουν από τη δικογραφία του κ. Παπαγγελόπουλου, από την έρευνα που αφορά τον κ. Παπαγγελόπουλο, στοιχεία που να αφορούν άλλους πολιτικούς, να το δούμε τότε» είπε η τέως υπουργός, αποφεύγοντας ταυτόχρονα να χαρακτηρίσει το Novartis-gate σκευωρία.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στενοί συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη, όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, φέρονται να τάσσονται υπέρ της άποψης ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να μπει σε έναν φαύλο κύκλο σκανδαλολογίας (με συνωμοσιολογικές καταθέσεις, όπως φέρεται να είπε κάποιος) ούτε να δείξει ότι θέλει να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους με ρεβανσιστικές λογικές και τακτικές.

Ατάκτως ερριμμένα

Το σκάνδαλο της Novartis και οι κυβερνητικοί χειρισμοί προκαλούν ισχυρούς τριγμούς μέσα στη ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν τη στιγμή το κυβερνών κόμμα είναι χωρισμένο στα τέσσερα αναφορικά με το Novartis-gate.

1. Από τη μία υπάρχει ο Αντώνης Σαμαράς και μια διόλου ευκαταφρόνητη ομάδα βουλευτών που θέλουν «αίμα και διώξεις» για τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Με πρώτο τον βουλευτή Μεσσηνίας θέλουν να «πάνε μέχρι τέλους» τον τέως πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον Δ. Παπαγγελόπουλο. Χωρίς στοιχεία και με ψευδομηνύσεις, αλλά αυτό δεν έχει σημασία για το σαμαρικό μπλοκ.

2. Οι λεγόμενοι καραμανλικοί βουλευτές διακρίνουν πίσω από τις κινήσεις της σαμαρικής ομάδας εκδικητική διάθεση απέναντι στον Κώστα Καραμανλή, τον «καραμανλικό» Δ. Παπαγγελόπουλο και τον στο… βάθος Προκόπη Παυλόπουλο. Σύμφωνα με τις αναλύσεις που κάνουν οι βουλευτές με αναφορά στον Κ. Καραμανλή, ο Σαμαράς και οι… συνοδοιπόροι του διά της πίεσης που ασκούν στον Μητσοτάκη για τη Novartis επιδιώκουν αφενός να «πληγώσουν» το «σύστημα Καραμανλή», αφετέρου να εξασφαλίσουν από τώρα ότι ο Καλαματιανός πολιτικός θα αποτελεί την πρόταση ΝΔ για τον διάδοχο του Πρ. Παυλόπουλου στο προεδρικό μέγαρο.

3. Με εξαίρεση ελάχιστους υπουργούς, η πλειονότητα των κυβερνητικών στελεχών δεν ασχολείται με τις θεωρίες Σαμαρά περί σκευωρίας. Αυτήν τη στιγμή στη γραμμή Σαμαρά, από τους 18 υπουργούς του Μητσοτάκη, βρίσκονται ο Αδωνης Γεωργιάδης (λογικό), ο Τάκης Θεοδωρικάκος (αναμενόμενο, λόγω της διαχρονικής φιλίας των δυο αντρών), ο Μάκης Βορίδης (αλίμονο) και ο «ούλτρα σαμαρικός» Γιάννης Βρούτσης. Οι υπόλοιποι υπουργοί αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι να τοποθετηθούν δημοσίως για το Novartis-gate. Ο λόγος είναι είτε ότι δεν συμμερίζονται τις θεωρίες Σαμαρά είτε ότι δεν θέλουν να είναι εκτός γραμμής Μαξίμου. Μπορεί να ισχύουν και τα δύο.

4. Τέλος, υπάρχει η ομάδα του Μαξίμου, η οποία εισηγείται στον πρωθυπουργό να υπερβεί ή να παρακάμψει τα σενάρια που εκπορεύονται από το σαμαρικό μπλοκ και να αφήσουν τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, εφόσον η ΝΔ υιοθετήσει τη σκληρή γραμμή Σαμαρά μπορεί να πάει για μαλλί και να βγει κουρεμένη. Βασικό τους επιχείρημα είναι ότι αυτήν τη στιγμή είναι ανοιχτές οι δικαστικές υποθέσεις για Αδ. Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο. «Τι θα κάνουμε στην περίπτωση που η εισαγγελία Διαφθοράς στείλει για κάποιον από τους δύο ή και τους δύο αίτημα στη Βουλή για άρση ασυλίας;» αναρωτιούνται με νόημα. Κοντολογίς, είναι της άποψης φύλαγε τα ρούχα σου για να ’χεις τα μισά.

Τελεσίγραφο Σαμαρά

Από το περιβάλλον του Αντ. Σαμαρά τονίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει στείλει μήνυμα στο Μαξίμου ότι στην περίπτωση που η Βουλή, με εντολή Μητσοτάκη, επιλέξει γρήγορες διαδικασίες με την προανακριτική επιτροπή και όχι ολοκλήρωση του έργου της (;), τότε να αναμένουν τη σφοδρή αντίδρασή του. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την κυβέρνηση ΑΕ.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι τον Αντ. Σαμαρά τον έζωσαν τα φίδια μόλις άκουσε τον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Σταύρο Καλαφάτη να τονίζει ότι «στο πλαίσιο της επιτροπής θα αξιολογηθεί εάν υφίσταται αρμοδιότητα της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης για τα υπό διερεύνηση αδικήματα». Με απλά λόγια, διά του Καλαφάτη ο Μητσοτάκης αδειάζει για ακόμη μια φορά τον βουλευτή Μεσσηνίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter