Ανήλικοι πρόσφυγες: Από την κόλαση του πολέμου στον εφιάλτη της κακοποίησης

Ανήλικοι πρόσφυγες: Από την κόλαση του πολέμου στον εφιάλτη της κακοποίησης

Την οδύσσεια των 5 χιλιάδων ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων στην Ελλάδα μετέφεραν στο Documento εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων. 

Συνολικά στην Ελλάδα βρίσκονται αυτή τη στιγμή 37 χιλιάδες ανήλικα προσφυγόπουλα, ενώ όπως ενημέρωσε και σε σημερινή συνέντευξη τύπου η υφυπουργός Εργασίας, τα ασυνόδευτα ανήλικα ανέρχονται σε 4.700, ενώ σύμφωνα με την υφυπουργό αυτός ο αριθμός το 2017 ανερχόταν σε 2.500 παιδιά.

Ο κοινωνικός λειτουργός Ακης Μαραγκοζάκης που δραστηριοποιείται για την οργάνωση HumanRights360 στο πεδίο του ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο, του μοναδικού κλειστού ΚΥΤ στην Ελλάδα, εντός του οποίου βρίσκονται έγκλειστα αυτή τη στιγμή περίπου 150 παιδιά, σχολίασε μεταξύ άλλων στο Documento ότι: “Όλα τα παιδιά είναι θύματα διακίνησης. Περπατούν πολλά χιλιόμετρα, χωρίς να έχουν νερό και τροφή για ημέρες. έχει τύχει παιδί να μου πει ότι τον χτύπησε ο διακινητής, γιατί το θεώρησε υπεύθυνο που τους εντόπισε η αστυνομία”.

“Είναι σχεδόν αδύνατο τα παιδιά να κατανοήσουν το καθεστώς προσωρινής φύλαξης γιατί αυτό που βιώνουν είναι κράτηση. Όσα έχουν κάποιο πνευματικό υπόβαθρο νιώθουν ότι τα κοροϊδεύεις και θες να βαφτίσεις τη φυλακή σαν κάτι άλλο”, ανέφερε μεταξύ άλλων η δικηγόρος Νικολέττα Αρβανιτούδη, που επίσης δραστηριοποιείται στο ΚΥΤ Φυλακίου για την οργάνωση HumanRights360.

Η Δώρα Τσοβιλη, υπεύθυνη στον τομέα Παιδικής Προστασίας της ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επεσήμανε μεταξύ άλλων στο Documento ότι τα ασυνόδευτα ανήλικα “Μπορεί να υποστούν βία οποιασδήποτε μορφής συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής. Μπορεί να είναι θύματα βασανιστηρίων, απαγωγής. Πολλά από αυτά τα παιδιά πέφτουν θύματα τράφικινγκ ή στρατολόγησης σε κάποιες περιοχές του Ιράν”.  

Διαβάστε περισσότερα στην ηλεκτρονική έκδοση της Εφημερίδας Documento, εδώ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter