Από τη φούσκα Σημίτη στη φούσκα Μητσοτάκη

«Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτατα, διότι η κυβέρνηση συνδυάζει τη δημοσιονομική σταθερότητα με μια φιλοεπενδυτική προσέγγιση και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις…» είπε σε ομιλία του σε πρέσβεις χωρών της ΕΕ ο αξιότιμος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη και παρακολουθούμενος από την ΕΥΠ για εθνικούς λόγους Κωστής Χατζηδάκης. Θυμάται κανείς πόσο ισχυρή ήταν η ελληνική οικονομία επί Σημίτη, με το χρηματιστήριο να έχει ξεπεράσεις τις 6.000 μονάδες; Θυμάται τι απέμεινε όταν έσκασε η φούσκα;

Πώς μπορεί να έχει μέλλον μια τόσο ρηχή οικονομία, χωρίς βιομηχανικό κλάδο και μεταποίηση, καθώς, αν εξαιρέσουμε τις επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, λίγα πράγματα έχουν δυναμική και όσα αντέχουν θα δοκιμαστούν σκληρά στην ευρωπαϊκή Βαβέλ της ύφεσης; Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει σήμερα είναι ο θησαυρισμός-αισχροκέρδεια των καρτέλ, που έχουν συγκροτηθεί υπό την απόλυτη προστασία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η χώρα μας έχει μετατραπεί σε πλυντήριο μαύρου χρήματος από εγχώριους και ξένους μιζαδόρους.

Οι συστημικές τράπεζες έχουν πάψει εδώ και καιρό να έχουν αναπτυξιακό ρόλο, καθώς είναι πλέον μετοχικά εξαρτώμενες από ξένα επιθετικά κεφάλαια που αισχροκερδούν διπλά, αρχικά από τα μεγαλύτερα επιτόκια χορηγήσεων και τα μικρότερα καταθέσεων στην ΕΕ και στη συνέχεια με το να τζογάρουν στο καζίνο του χρηματιστηρίου. Στα επιτόκια καταθέσεων πληρώνουν σχεδόν μηδενικά επιτόκια, αλλά κατέθεταν οι ίδιες τα χρήματα αυτά στον ειδικό υψηλότοκο λογαριασμό διευκόλυνσης που τους παρέχει η ΕΚΤ, ενθυλακώνοντας τη διαφορά!

Και επειδή μιλάνε για δυναμική οικονομία, τα καταναλωτικά δάνεια είναι τα μόνα που κινούνται σήμερα στην αγορά με επιτόκιο 10,67% έναντι 7,52% του μέσου όρου στην ευρωζώνη. Στα στεγαστικά οι χορηγήσεις είναι ελάχιστες με επιτόκιο 3,74% έναντι 3,10% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Τα επιχειρηματικά δάνεια αφορούν στην πραγματικότητα ελάχιστους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι επιδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης (προσοχή, τελειώνουν το 2026!) δίνονται εφόσον οι επιχειρήσεις συμμετάσχουν με το περίπου 20%, οι τράπεζες δανείζουν το 30% και τα ευρωπαϊκά κονδύλια καλύπτουν το υπόλοιπο, και σε αυτήν τη διαδικασία, που αφορά συνολικά επενδύσεις 13,5 δισ. ευρώ, μόνο μεγάλες επιχειρήσεις συμμετέχουν.

Και τα προτιμώμενα έργα είναι τα μεγάλα οδικά δίκτυα που το καρτέλ των κατασκευών με σικέ διαγωνισμούς και υψηλό τίμημα έχει προαποφασίσει ποιοι θα τα αναλαμβάνουν, τοποθετώντας τώρα και πριν (!) από το έργο στην Κρήτη τα περισσότερα διόδια ανά χιλιόμετρο στην Ευρώπη. Για την καθημερινή ασφυξία στην πρωτεύουσα που φρακάρουν οι έξοδοι και οι είσοδοι της πόλης και όλες οι μεγάλες αρτηρίες (Κηφισός, Αθηνών, Κηφισίας – Μεσογείων, ακόμη και η Αττική οδός που πληρώνεις διόδια) κανένα σχέδιο.

Το κρίσιμο ζήτημα για την αγροτική παραγωγή, όπως είναι η ασφαλής επάρκεια υδροδότησης με αποταμιευτικά έργα, δεν θεωρείται υψίστης σημασίας, παρότι, όπως διαπιστώσαμε από τους καύσωνες του 2024, η απειλή είναι πλέον εντός των πυλών. Και στη θητεία στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο σύντεκνος Λευτέρης Αυγενάκης, όπως αποκαλύφθηκε, ασχολούνταν με «μαϊμού» αγροτικές επιδοτήσεις, κυρίως στην εκλογική του περιφέρεια, το Ηράκλειο.

Καρτέλ όμως έχουν στηθεί παντού. Σκληρό καρτέλ στην ενέργεια που τσακίζει τους καταναλωτές. Καρτέλ και στις πιο ακριβές τηλεπικοινωνίες στην Ευρώπη. Καρτέλ στην ιδιωτική υγεία και στο μεγάλο λιανικό εμπόριο. Και για όλα αυτά Επιτροπή Ανταγωνισμού στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Ο,τι πει το Μέγαρο Μαξίμου. Κι αυτοί πανηγυρίζουν για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, που δεν δικαιολογείται από τον ρυθμό μεταβολής του ονομαστικού ΑΕΠ, αφού η πολιτική τους είναι ακραία φορομπηχτική, καθώς είναι δύο φορές υψηλότερη από όλες τις κατηγορίες φόρων στην Ευρώπη.

Κανείς δεν αναφέρεται στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που αυξήθηκε το 2024 κατά 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2023 και διαμορφώθηκε σε 15,1 δισεκατομμύρια. Και για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι το 2019, όταν ανέλαβε την εξουσία η ΝΔ και εκτέλεσε τον προϋπολογισμό που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Τσίπρα, το έλλειμμα ανερχόταν σε μόλις 2,5 δισ. ευρώ. Απαρατήρητο περνά και το γεγονός ότι χρέη 7,3 δισ. ευρώ συσσωρεύτηκαν στην εφορία από ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπως προκύπτει από τα στοιχεία δωδεκαμήνου 2024 της ΑΑΔΕ. Ανοιχτές παρτίδες έχουν συνολικά 3,77 εκατομμύρια (!) ΑΦΜ. Κανείς δεν σχολιάζει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους ύψους 3 δισ. για να προκύψει πλασματικό πλεόνασμα.

Η κατάρρευση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας αποκαλύπτεται στο ισοζύγιο αγαθών. Εκεί το έλλειμμα είναι τεράστιο. Επειδή η πραγματική οικονομία υπολειτουργεί και δεν παράγει, αναγκαζόμαστε σε εισαγωγές. Εξ αυτού του λόγου το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών διαμορφώθηκε σε 32,47 δισ. έναντι 29,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Η πλέον χαρακτηριστική και αποκαλυπτική εικόνα για την ελληνική οικονομία, όπως τη διαμορφώνει η φαμίλια Μητσοτάκη, προκύπτει από την κατάταξη της Eurostat για το 2024 που αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ με όρους αγοραστικής δύναμης. Εκεί η χώρα μας, με τα πλέον ακριβά ενοίκια (!) κατοικίας στην ΕΕ, βρίσκεται στην προτελευταία θέση, πριν από τη Βουλγαρία, κατά 30% χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ολα καλά;

Διαβάστε επίσης

Έγκλημα στο Χαϊδάρι – 50χρονος σκότωσε τη μητέρα του

Τραμπ: «Ο Πούτιν έχει τρελαθεί τελείως – Ο Ζελένσκι προκαλεί προβλήματα με όσα λέει»

Οι υπουργοί και το colpo grosso με τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Τραμπ: Παρατείνει την επιβολή δασμών στην Ευρώπη μέχρι τις 9 Ιουλίου – «Είχαμε μία πολύ καλή συζήτηση»

Πήραν μπροστά οι μηχανισμοί των δελφίνων – Πώς ο Μητσοτάκης επιχειρεί να ελέγξει τη «γαλάζια» ΚΟ

Συντάξεις Ιουνίου 2025: Ημέρα πληρωμών – Ποιοι πάνε σήμερα στα ATM