Από τι τους κρατάει ο Φουρθιώτης;

Από τι τους κρατάει ο Φουρθιώτης;

Την ώρα που οι κρατούμενοι γονείς δεν μπορούν να δουν τα παιδιά τους ο Μένιος Φουρθιώτης, ο οποίος πριν από λίγο καιρό είχε οδηγηθεί εκ νέου στις φυλακές Ναυπλίου καθώς είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί σε αντικατάσταση της προσωρινής κράτησής του για τα κακουργήματα τα οποία αντιμετωπίζει, συνεχίζει ανενόχλητος τα σούρτα φέρτα ως επισκέπτης πλέον στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η νέα προκλητικά ευνοϊκή μεταχείριση απέναντι στον εκβιαστή ακόμη και από πρόσωπα στην κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να προστεθεί στη σκανδαλώδη απόφαση να δει ξανά την έξοδο από τις φυλακές Ναυπλίου λίγες μόλις ημέρες αφότου είχε οδηγηθεί σε αυτές με δικαστικό βούλευμα ακριβώς επειδή δεν είχε σεβαστεί τους περιοριστικούς όρους.

Μένιος και Μπάμπης στο… παιδικό επισκεπτήριο

Ο Φουρθιώτης, ο οποίος μεταξύ των πολλών άλλων σοβαρών αδικημάτων που αντιμετωπίζει κατηγορείται και για το συμβόλαιο θανάτου του δημοσιογράφου και εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου και με απόφαση του συμβουλίου της φυλακής συνάντησε στο επισκεπτήριο τον καθ’ ομολογίαν δολοφόνο της συζύγου του Καρολάιν Κράουτς, Μπάμπη Αναγνωστόπουλο.

Η συνάντησή τους έγινε στον χώρο που κανονικά γίνονται τα ελεύθερα παιδικά επισκεπτήρια, την ώρα μάλιστα που δεκάδες κρατούμενοι του συγκεκριμένου σωφρονιστικού καταστήματος δεν μπορούν να δουν τα παιδιά τους με διάφορες προφάσεις.

Σημειώνεται πως τα διά ζώσης επισκεπτήρια δεν επιτρέπονται στις φυλακές Κορυδαλλού λόγω της πανδημίας. Ωστόσο καταγγελίες που έφτασαν στο Documento από συγγενείς κρατουμένων αναφέρουν ότι τα παιδιά δεν μπορούν εδώ και πάρα πολύ καιρό να δουν τους έγκλειστους γονείς τους. Οπως επισημαίνουν, από πλευράς φυλακών Κορυδαλλού τους έχει κοινοποιηθεί πως η αίθουσα που μέχρι πρότινος ήταν το μέρος εκείνο όπου γονείς μπορούσαν να αγκαλιάσουν τα παιδιά τους έχει κάποιο… πολεοδομικό πρόβλημα και γι’ αυτό δεν χρησιμοποιείται, κάτι που επίσημα δεν επιβεβαιώνεται από τη φυλακή.

«Τα αιτήματα για τα επισκεπτήρια με τα παιδιά μας τα απορρίπτουν… αλλά όχι του flyingbabis με τον Μένιο. Τους είδαν πολλοί άνθρωποι και όλη η υπηρεσία… Ντροπή τους!» λέει κρατούμενος μιλώντας στο Documento, ενώ άλλος συμπληρώνει: «Για τα παιδιά μας, όπως μας λένε, κόβονται τα επισκεπτήρια λόγω υγειονομικού πρωτοκόλλου αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε τον Μ. Φουρθιώτη και συγγενείς άλλων “εκλεκτών” κρατουμένων να μπαινοβγαίνουν. Για αυτούς δεν υπάρχει ιατρικό ζήτημα; Τις προάλλες είδαμε φάτσα κάρτα στο παιδικό επισκεπτήριο τον Μένιο με τον πιλότο (σ.σ.: Μπάμπη Αναγνωστόπουλο), αφού σκεφτείτε και κάποιοι υπάλληλοι ήταν ξαφνιασμένοι… Η αίθουσα του παιδικού επισκεπτηρίου για να γίνονται ακροάσεις της Στέφη (σ.σ.: διευθύντρια φυλακών) και του εισαγγελέα για τα πειθαρχικά ή για τα μεροκάματα είναι μια χαρά. Ομως όταν πρόκειται να δούμε τα παιδιά μας έχει πρόβλημα. Για να περάσουμε εισαγγελέα ή να βλέπει ο Μένιος τον πιλότο δεν υπάρχει πρόβλημα…».

Η έκπληξη των σωφρονιστικών υπαλλήλων είναι εύλογη, καθώς ανακύπτει το αυτονόητο ερώτημα ποια είναι η ιδιότητα του Μ. Φουρθιώτη που να δικαιολογεί την κατ’ εξαίρεση φυσική του παρουσία εκεί, στο πλευρό του καθ’ ομολογίαν γυναικοκτόνου, σε περίοδο πανδημίας.

Το Documento επικοινώνησε με τη διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού Μαρία Στέφη ζητώντας το σκεπτικό της απόφασης του συμβουλίου των φυλακών που επέτρεψε στον Φουρθιώτη να επισκεφτεί ακόμη μία φορά τον Μπ. Αναγνωστόπουλο. Η ίδια δεν διέψευσε την πληροφορία, αρνήθηκε όμως να απαντήσει και μας παρέπεμψε στο γραφείο του γενικού γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, όπου και απευθυνθήκαμε με επίσημο ερώτημα.

Η εξοργιστική δικαιολογία της «ευμενούς επίδρασης»

Στην επίσημη απάντησή της η γενική γραμματεία, επικαλούμενη τα… ανθρώπινα δικαιώματα και το άρθρο 52 του Σωφρονιστικού Κώδικα, επιβεβαιώνει το επισκεπτήριο ως γεγονός –όχι όμως μεμονωμένο– και το δικαιολογεί καθώς, όπως λέει, ο Μ. Φουρθιώτης, ο οποίος είναι και ο μόνος που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να δει τον πιλότο, ασκεί «ευμενή επίδραση» στον κρατούμενο Μπ. Αναγνωστόπουλο και γι’ αυτό τον λόγο με «την αριθ. 79/16.03.2022 απόφαση του Συμβουλίου Φυλακής» του επιτρέπεται να τον επισκέπτεται μία φορά κάθε δεύτερη εβδομάδα «με παράδοση επιτρεπόμενων ειδών, στον χώρο του παιδικού επισκεπτηρίου, με συνοδεία και οπτικό έλεγχο υπαλλήλου καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης». Την ίδια ώρα στην απάντηση διευκρινίζεται ότι τα ελεύθερα παιδικά επισκεπτήρια δεν πραγματοποιούνται στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα λόγω κορονοϊού.

Με λίγα λόγια η γενική γραμματεία και το συμβούλιο της φυλακής κρίνουν πως καταρχάς είναι πιο σημαντική η «ευμενής επίδραση» που ασκεί ο Μ. Φουρθιώτης στον Μπ. Αναγνωστόπουλο από την οποιαδήποτε «ευμενή επίδραση» μπορεί να ασκήσει ένα μικρό παιδάκι αγκαλιάζοντας τον γονιό του που είναι κρατούμενος. Κατά δεύτερον, κρίνουν μάλλον ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται… μόνο από τα παιδιά. Δύο μέτρα και δύο σταθμά για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία χρησιμοποιούνται υποκριτικά από την πλευρά του υπουργείου. Ως αιτιολογία της απόφασης αυτής που πάρθηκε ομόφωνα η γενική γραμματεία υποστηρίζει ότι «το Συμβούλιο Φυλακής έλαβε υπόψη, μεταξύ άλλων, τόσο τη θετική εισήγηση του αρμόδιου Κοινωνικού Λειτουργού, σχετικά με την ευμενή επίδραση που θα έχει αυτό το επισκεπτήριο στον κρατούμενο Αναγνωστόπουλο Χαράλαμπο, όσο και το γεγονός ότι ο εν λόγω κρατούμενος δεν έχει δεχτεί, από την πρώτη ημέρα της προφυλάκισής του, ούτε ένα επισκεπτήριο από συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο, ενώ ο κ. Φουρθιώτης είναι ο πρώτος που εκδήλωσε ενδιαφέρον να τον επισκεφτεί».

Οσον αφορά τον χώρο των ελεύθερων παιδικών επισκεπτηρίων όπου οι δύο πρώην συγκρατούμενοι συναντιούνται, επιλέχθηκε – όπως αναφέρει πάντα η επίσημη απάντηση– για λόγους… ασφαλείας. Για τον Μπ. Αναγνωστόπουλο λήφθηκε υπόψη η δημοσιότητα που έχει πάρει το ειδεχθές έγκλημα των Γλυκών Νερών και κρίθηκε ότι χρειάζεται να αποφεύγει τον συγχρωτισμό με άλλους κρατουμένους από τις άλλες πτέρυγες στους χώρους των κοινών επισκεπτηρίων. Το ίδιο έκρινε το συμβούλιο όμως και για τον Μ. Φουρθιώτη, επικαλούμενο τις δημόσιες καταγγελίες που έχει υποβάλει στο παρελθόν σε βάρος πρώην συγκρατουμένων του.

Κατόπιν τούτου ανακύπτει ακόμη μια φορά το εύλογο ερώτημα: από τι τους κρατάει ο Μένιος Φουρθιώτης;

Το «κουμάντο» Φουρθιώτη στις φυλακές

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο Φουρθιώτης φέρεται να περιφέρεται στον Κορυδαλλό ανενόχλητος. Σύμφωνα με προηγούμενο δημοσίευμα του Documento (20 Νοεμβρίου 2021), εξωτερικός φρουρός των φυλακών Κορυδαλλού υπέβαλε αναφορά με αριθμό πρωτοκόλλου 12879 προς τον διοικητή της εξωτερικής φρουράς. Αφορούσε τηλεφωνική παρέμβαση της διευθύντριας Μ. Στέφη προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος στον υπόδικο και τότε πρόσφατα αποφυλακισθέντα Μ. Φουρθιώτη.

Η αποκάλυψη αυτή ωστόσο δεν στάθηκε επαρκής λόγος για να κοπούν τα επισκεπτήρια του τηλεπαρουσιαστή καθώς όπως προκύπτει από τις καταγραφές στο βιβλίο της φυλακής που δημοσιεύτηκαν πάλι από το Documento, ο Φουρθιώτης εμφανίζεται να επισκέπτεται τις φυλακές Κορυδαλλού στις 28 Νοεμβρίου 2021, τις 12 Δεκεμβρίου 2021 και τις 19 Δεκεμβρίου 2021.

Οπως είχε γράψει το newsbreak. gr, μετά την αποφυλάκισή του από τον Κορυδαλλό ο Μ. Φουρθιώτης φερόταν να συναντιέται κάθε Κυριακή με τον Μπ. Αναγνωστόπουλο στο γραφείο της διευθύντριας Μ. Στέφη, κάτι το οποίο από την πλευρά της δεν διαψεύστηκε ποτέ.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι ουκ ολίγες φορές ο υπόδικος τηλεπαρουσιαστής έχει πλέξει το εγκώμιο τόσο της διευθύντριας Μ. Στέφη όσο και της πρώην γενικής γραμματέα Aντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου μέσω της εφημερίδας του «Αποκαλυπτικά». Συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2021 η Μ. Στέφη είχε χαρακτηριστεί στην εφημερίδα του Φουρθιώτη «ηγέτιδα των φυλακών Κορυδαλλού» και η «πιο δυναμική διευθύντρια σε ένα από τα μεγαλύτερα σωφρονιστικά κέντρα της Ευρώπης», ενώ η Σ. Νικολάου εκθειάστηκε για το… έργο της και το «νέο πρόσωπο των φυλακών που λειτουργούν άψογα και με ασφάλεια».

«Μεριμνά πάντα για τον σεβασμό και την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων»

Ολόκληρη η απάντηση της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής

«Η Ελληνική Πολιτεία μεριμνά πάντα για το σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, που κρατούνται στις ελληνικές φυλακές. Ειδικότερα, το δικαίωμα επικοινωνίας των κρατουμένων με το υποστηρικτικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον τους κατοχυρώνεται, τόσο από τον Σωφρονιστικό Κώδικα, όσο και από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των Καταστημάτων Κράτησης, με σκοπό την ομαλή διαβίωση των κρατουμένων και την ταχύτερη προσαρμογή τους στην κοινωνική ζωή, μετά την αποφυλάκιση.

Βάσει του άρθρου 52 του Σωφρονιστικού Κώδικα, οι κρατούμενοι, κατόπιν αιτήματος τους και άδειας του Συμβουλίου Φυλακής, πέραν των συγγενών και συνηγόρων, δικαιούνται επισκέψεις και άλλων ατόμων ή συλλόγων, που εκτιμάται ότι θα τους ασκήσουν ευμενή επίδραση.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε το εν λόγω επισκεπτήριο του κ. Μενάνδρου-Γεωργίου Φουρθιώτη με τον κρατούμενο Αναγνωστόπουλο Χαράλαμπο, ύστερα από την αριθ. 79/16.03.2022 απόφαση του Συμβουλίου Φυλακής του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού Ι, με την οποία ομόφωνα εγκρίθηκε η πραγματοποίηση επίσκεψης μια φορά κάθε δεύτερη εβδομάδα, με παράδοση επιτρεπόμενων ειδών, στον χώρο του παιδικού επισκεπτηρίου, με συνοδεία και οπτικό έλεγχο υπαλλήλου καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, για λόγους ασφαλείας και με τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων και των άλλων μέτρων πρόληψης της διασποράς του Covid-19.

Περαιτέρω, κατά την αξιολόγηση του ως άνω αιτήματος επίσκεψης το Συμβούλιο Φυλακής έλαβε υπόψη, μεταξύ άλλων, τόσο τη θετική εισήγηση του αρμόδιου κοινωνικού λειτουργού, σχετικά με την ευμενή επίδραση που θα έχει αυτό το επισκεπτήριο στον κρατούμενο Αναγνωστόπουλο Χαράλαμπο, όσο και το γεγονός ότι ο εν λόγω κρατούμενος δεν έχει δεχτεί, από την πρώτη ημέρα της προφυλάκισής του, ούτε ένα επισκεπτήριο από συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο, ενώ ο κ. Φουρθιώτης είναι ο πρώτος που εκδήλωσε ενδιαφέρον να τον επισκεφτεί.

Οσον αφορά την αλλαγή του χώρου διεξαγωγής του συγκεκριμένου επισκεπτηρίου, προκειμένου αυτό να λάβει χώρα στο παιδικό επισκεπτήριο, με συνοδεία και οπτικό έλεγχο υπαλλήλου, καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, το Συμβούλιο Φυλακής έλαβε υπόψη, αφενός τη νομική κατάσταση του αιτούντα κρατουμένου, το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται και τη δημοσιότητα που είχε πάρει η υπόθεσή του, με αποτέλεσμα να χρειάζεται, επί του παρόντος, να αποφεύγεται κάθε συγχρωτισμός του με κρατούμενους άλλων πτερύγων στους χώρους των κοινών επισκεπτηρίων και αφετέρου τις δημόσιες καταγγελίες που έχει υποβάλει στο παρελθόν ο επισκέπτης σε βάρος πρώην συγκρατούμενών του σε πτέρυγες, στις οποίες κρατήθηκε ο Αναγνωστόπουλος Χαράλαμπος.

Τέλος, ο χώρος διεξαγωγής των ελεύθερων παιδικών επισκεπτηρίων δεν χρησιμοποιείται προσωρινά, καθόσον τα ελεύθερα παιδικά επισκεπτήρια στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι έχουν διακοπεί, βάσει σχετικής εγκυκλίου, για λόγους πρόληψης της διασποράς της πανδημίας μεταξύ των κρατουμένων».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter