Από την κάλπη στις πανελλαδικές – ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντιμέτωποι με τη ψήφο των 17αρηδων

Από την κάλπη στις πανελλαδικές – ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντιμέτωποι με τη ψήφο των 17αρηδων

Τι υπόσχονται οι πολιτικοί αρχηγοί στους νέους που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός πανεπιστημίων λόγω ΕΒΕ στις πανελλαδικές.

Χιλιάδες νέοι ψηφοφόροι αφού προσέλθουν για πρώτη φορά στην κάλπη της 21ης Μαϊου, λίγες ημέρες αργότερα θα βρεθούν πίσω από τα θρανία ώστε να δώσουν τη δική τους μάχη για να πετύχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Τόσο οι οικογένειες των 17αρηδων όσο και οι ίδιοι οι εξεταζόμενοι γνωρίζουν ότι σ’ αυτή τη δύσκολη μάχη έχει προστεθεί ακόμα ένα εμπόδιο που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την πρόσβασή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θέσπισε η Νίκη Κεραμέως θέτει εκτός ΑΕΙ περί τους 18.000 ψηφοφόρους ετησίως και οι μαθητές/ριες πέραν του σκληρού ανταγωνισμού -που ούτως ή άλλως υφίσταται λόγω του ανταγωνιστικού συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων- βρίσκονται αντιμέτωποι και με τη «λαιμητόμο» της ΕΒΕ.

Σύμφωνα και με τα έως τώρα δεδομένα, ο αποκλεισμός ενός υποψήφιου/ας από τα ΑΕΙ λόγω ΕΒΕ αναγκάζει την οικογένεια να πληρώσει αδρά ώστε τα παιδιά να καταφέρουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ένα ιδιωτικό ΙΕΚ. Να σημειωθεί, ότι λόγω της ΕΒΕ από το 2021 μέχρι το 2023 οι καταρτιζόμενοι στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ αυξήθηκαν περίπου κατά 13.000. Από αυτούς, το 70% κατευθύνθηκε στα ιδιωτικά και μόνο το 30% στα δημόσια ΙΕΚ.

TikTok το σχέδιο Μητσοτάκη για τους 17αρηδες αντί απαντήσεων 

Τα κομματικά επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας έχουν θέσει προ καιρού στο μικροσκόπιο τους 17αρηδες καθώς, όπως είναι λογικό, εκτιμούν ότι ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών που σχεδόν συμπίπτει με το χρόνο διεξαγωγής των πανελλαδικών, θα λειτουργήσει ως κριτήριο ψήφου για χιλιάδες 17αρηδες υποψηφίους, όσο και για τις οικογένειές τους.

Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της επιχειρεί να εξαφανίσει από τη δημόσια σφαίρα την ΕΒΕ όσο και τις συνέπειες της για 18.000 μαθητές/ριες ετησίως. Το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας και της Νίκης Κεραμέως ότι με την ΕΒΕ απετράπη η εισαγωγή των υποψηφίων στα πανεπιστήμια με χαμηλές βαθμολογίες, κατέπεσε όταν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας περιπτώσεις υποψηφίων που πέτυχαν 12.000, 13.000 και 14.000 μόρια αλλά παρόλα αυτά αποκλείστηκαν από τα ΑΕΙ της επιλογής τους. Οι άδικες για τους μαθητές/τριες «παραφωνίες» συνεχίστηκαν όταν δεκάδες περιπτώσεις που κατέρριπταν το αφήγημα περί «αριστείας» συνέχιζαν να έρχονται στη δημοσιότητα με αποτέλεσμα να οξύνονται οι αντιδράσεις οικογενειών αλλά και υποψηφίων που αποκλείστηκαν με τον νόμο της Κεραμέως. Εύλογες, άλλωστε, οι αντιδράσεις, δεδομένου ότι πολλοί υποψήφιοι που έγραψαν καλά βρέθηκαν εκτός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ενώ, παράλληλα, έμειναν κενές πολλές θέσεις σε ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Πλέον, με τη Νίκη Κεραμέως να αποφεύγει συζητήσεις σχετικές με την ΕΒΕ λόγω της κάλπης που πλησιάζει.. απειλητικά, η τακτική προσέγγισης των 17αρηδων που θα ψηφίσουν και λίγες μέρες αργότερα θα βρεθούν πίσω από τα θρανία με τον κίνδυνο του αποκλεισμού τους λόγω της ΕΒΕ, εξαντλείται στα “χαριτωμένα” video που αναρτά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο TikTok.

Ωστόσο, το TikTok, όσο και επικοινωνιακές τακτικές όπως ήταν η συνάντηση του Μητσοτάκη με 18 μαθητές που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece μάλλον δεν αρκούν. Φανερές και κρυφές δημοσκοπήσεις επιμένουν να καταγράφουν το σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα γενιά.

Για κατάργηση ΕΒΕ δεσμεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξαντλεί τον αντιπολιτευτικό του λόγο στις καταγγελίες για «κόψιμο 20.000 παιδιών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση ετησίως με στόχο να γίνουν πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια».

Στο Q&A που έκανε ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Instagram ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά τη πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ: «Το θεωρούμε παράλογο, το θεωρούμε ανήθικο. Θέλω λοιπόν να δεσμευτώ ότι η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα είναι μια από τις πρώτες πράξεις της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης και θα ισχύσει από τις εξετάσεις που θα δώσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες αυτόν τον Ιούνη”.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως αυτό είναι δυνατό να γίνει «νομοθετώντας την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής έτσι ώστε όταν βγουν τα αποτελέσματα το Σεπτέμβρη να ισχύσει ο αλγόριθμος που ίσχυε πριν νομοθετήσει η κ. Κεραμέως».

Σε ότι αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα ιδιωτικά κολέγια που κατέγραψαν ρεκόρ εσόδων επί Νίκης Κεραμέως, ο τέως Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα θέσει ακαδημαϊκά κριτήρια για την αξιολόγηση και πιστοποίηση, αντί για εμπορευματοποίηση, των ιδιωτικών κολεγίων».

Αφωνία και αμηχανία από το ΠΑΣΟΚ για ΕΒΕ λίγες μέρες πριν τις κάλπες και τις πανελλαδικές 

Είναι βέβαιο ότι η Τρικούπη δεν αγνοεί ούτε την παραπάνω πραγματικότητα αλλά ούτε την ανάγκη για να προσελκύσει 17αρηδες στην πρώτη και κρίσιμη μάχη των εθνικών εκλογών.

Ωστόσο, πέρα από καταγγελτικές ανακοινώσεις, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν έχει δεσμευτεί δημόσια και «καθαρά» για την κατάργηση της ΕΒΕ, ενώ, να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε ως θέση στις προτάσεις που παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης για την Παιδεία από τα Ιωάννινα στις 25 Απριλίου. Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για τη θέσπιση του Εθνικού Απολυτηρίου, ένα ισχυρό Πανεπιστήμιο αλλά και την επανίδρυση και την περαιτέρω αναβάθμιση των ΤΕΙ.

Βέβαια, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να προχωρήσει στη σαφή διατύπωση της θέσης για κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Άλλωστε, την ερχόμενη Παρασκευή ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παρουσιάσει και θα εξειδικεύσει το πολιτικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω παρουσίαση θα αποτελέσει και τη βάση για προγραμματική συμφωνία μιας κυβέρνησης συνεργασίας και υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα φέρει άμεσα νόμο για κατάργηση της ΕΒΕ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter