Από την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου το Φεστιβάλ Ιστορίας των ΑΣΚΙ

Από την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου το Φεστιβάλ Ιστορίας των ΑΣΚΙ
Στο πάρκο Ελευθερίας ανοίγει την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου το Φεστιβάλ Ιστορίας των ΑΣΚΙ. Αφορμή για τις πολυμορφικές εκδηλώσεις είναι τα 30 χρόνια από την ίδρυση των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και στόχος είναι «να προβάλει το πολυεπίπεδο έργο των ΑΣΚΙ κατά τη διάρκεια της 30χρονης ιστορίας τους, αφενός ως επιστημονικού φορέα και αφετέρου ως μιας ανοιχτής, ζωντανής και κοινωνικά ενεργής κοινότητας» και επιπλέον «να αναδείξει ζητήματα συλλογικής μνήμης και ιστορικής ταυτότητας στη σημερινή συγκυρία».
Καθημερινά στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων στο πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ από τις 9 έως τις 19 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο: θεματικές συζητήσεις, εργαστήρια, προβολές ντοκιμαντέρ, ιστορικοί περίπατοι. Οι εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν μια κεντρική έκθεση με τίτλο «Όταν όλα είναι δυνατά! 4 στιγμές του 20ού αιώνα», η οποία θα περιλαμβάνει σπάνια τεκμήρια από τις συλλογές των ΑΣΚΙ.

Η έκθεση, στην οποία θα γίνονται καθημερινά ξεναγήσεις, φιλοδοξεί να προτείνει μια εναλλακτική αφήγηση της διαδρομής των ελληνικών πολιτικών και κοινωνικών κινημάτων του 20ού αιώνα, αντιμετωπίζοντάς την όχι ως μια τελεολογική ιστορία διάψευσης και ήττας, όπως συχνά συμβαίνει, αλλά ως ένα πεδίο που μας επιτρέπει να σκεφτούμε τη δυναμική της συλλογικής δράσης, των πολιτικών ιδεών και των συλλογικών προσδοκιών.

Η Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου είναι αφιερωμένη στα εγκαίνια του Φεστιβάλ Ιστορίας που θα γίνουν στις 19:00, ενώ παράλληλα η κεντρική έκθεση θα υποδέχεται το κοινό για τέσσερις ώρες: 18:00-22:00.
Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια μεγάλη εκδήλωση στις 19:00 με θέμα «Μεταπολίτευση: όσα δεν γνωρίζουμε και θέλουμε να μάθουμε». Στο πάνελ θα βρεθούν και θα συζητήσουν οι ιστορικοί Έφη Αβδελά (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Πολυμέρης Βόγλης (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Έφη Γαζή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), Αντώνης Λιάκος (ΕΚΠΑ).
Παράλληλα οι επισκέπτες μπορούν να περάσουν από τον χώρο της έκθεσης (11:00-21:00) ενώ έχει προγραμματιστεί ξενάγηση στις 17:00.
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter