Από την τσέπη τους θα πληρώνουν τα rapid test οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν τα rapid test οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση

Διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση για τη διενέργεια δύο τεστ κορονοϊού ανά εβδομάδα στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον τουρισμό και την εστίαση εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι το πρώτο τεστ θα είναι self test, θα διατίθεται δωρεάν από το κράτος και θα πραγματοποιείται στην αρχή κάθε εβδομάδας, ωστόσο το δεύτερο (rapid test) θα επιβαρύνει οικονομικά τους εργαζόμενους («πραγματοποιείται με ευθύνη του εργαζόμενου», όπως επισημαίνεται στη διευκρινιστική ανακοίνωση) και θα πρέπει να δηλώνεται στην Εργάνη έως την Πέμπτη κάθε εβδομάδας.

Παράλληλα, τονίζεται ότι δεν έχουν υποχρέωση για τεστ οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι εφ’ όσον έχουν περάσει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου ή της μίας, εάν πρόκειται για μονοδοσικό.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

Σχετικά με την υποχρέωση των εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό για δύο εβδομαδιαία τεστ ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 επισημαίνονται τα ακόλουθα:

1) Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης έχουν υποχρέωση να πραγματοποιούν δυο τεστ κάθε εβδομάδα και να δηλώνουν τα αποτελέσματα στην πλατφόρμα της Εργάνης.

2) Το 1ο τεστ είναι self test, διατίθεται δωρεάν από το κράτος και πραγματοποιείται στην αρχή της εβδομάδας.

Το 2ο τεστ είναι εργαστηριακό rapid test, πραγματοποιείται με ευθύνη του εργαζομένου, ελέγχεται από τον εργοδότη και δηλώνεται έως την Πέμπτη κάθε εβδομάδας.

3) Για τη δήλωση του εργαστηριακού τεστ θα πρέπει να υποβάλλεται στην πλατφόρμα της Εργάνης η βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr

4) Οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δεν έχουν υποχρέωση τεστ 14 ημέρες: α) μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων ή β) την μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter